50 vuotta sitten: Harjannostajaiset Yhteiskoululla

vanha vuosikerta, yhteiskoulu
Harjaan noussut yhteiskoulun lisärakennus.

Rakennus toisensa jälkeen kohoaa harjakorkeuteen Orivedellä. Pari viikkoa sitten oli Oriveden Opistossa harjannostajaiset ja viime perjantaina lokakuun 13 päivänä oli vuorossa Oriveden Yhteiskoulun harjannostajaiset.

Lue lisää: Kaikki 50 vuotta sitten -jutut löytyvät Silloin ennen -sivustolta.

Koulun ruokalantäyteisen rakentajien, kutsuvieraitten ja opettajien joukon lausui tervetulleeksi koulun johtokunnan puheenjohtaja eläinlääkäri Simo Unkila. Hän selosti niitä monia vaiheita mitä on ollut ennenkuin koulua päästiin rakentamaan, sillä varsinkin koulurakennusten piirustukset vaativat monet eri hyväksymiset. Puhuja kiitti rakentajia hyvinsuoritetusta työstä ja uskoi työn edelleen jatkuvan hyvin.

Urakoitsijan kiitoksen esitti Kalle Kylliö ja rakentajien puheenvuoron käytti pääluottamusmies Turunen.

Eräjärven ja Oriveden kuntien puolesta esitti tervehdyksen Oriveden kunnanvaltuuston puheenjohtaja Teuvo Viskari. Juupajoen kunnan onnittelut harjaannousseelle koululle toi kunnanhallituksen puheenjohtaja Arvi Sikiö.

Kaikkien suunnittelijoiden puolesta puhui ins. Kaarlo Saramies.

Harjaannostajaistilaisuuden alkusoitosta vastasivat Sirpa Kankainen, Jukka Louhivuori ja Ali Snellman, joka sähköuruillaan hoiti myös tilaisuuden taustamusiikin.

vanha vuosikerta, yhteiskoulu
Harjannostajaishauskaa yhteiskoululla: Valtteri Haikka, K.R. Mäntysaari, Kaarlo Saramies ja L. Kylliö.

Tiili-elementtirakenteinen koulun laajennusosa tulee maksamaan n. 1,2 milj. mk. Rakennuksen tilavuus on noin 5 000 m³ ja ala 1 400 m². Opetustiloja tulee yhdeksän kappaletta. Näistä kolme on erikoisluokkia. Erikoisluokista kaksi on biologian, matematiikan sekä yksi fysiikan luokkia.

Kielten opetukseen on varattu kaksi puolierikoisluokkaa. Myös kielistudion tilat on huomioitu. Lisäksi rakennuksessa on koulun terveysasema, opettajain- ja neuvotteluhuoneet sekä huoltohenkilökunnan tilat. Rakennuksen sosiaalitilat palvelevat myös urheilutoiminnan tarpeita.

Uudisrakennus täyttää vain koulun minimilisätarpeen. Rakennuksen valmistuttuakin joutuu maaseudun suurimpiin kuuluva yli 1 000:n oppilaan yhteiskoulu turvautumaan osittain kiertoluokkiin. Uudisrakennuksen ansiosta luokat saadaan sentään pois tilapäistiloista.

Rakennuksen on suunnitellut arkkitehtitoimisto Eero Saari Tampereelta. Pääurakoitsijana toimii rakennusryhmä Kylliö ja Kumpp. Juupajoelta. Sähkötyöt tekee Sähkö-Uitti Orivedeltä. LVI-työt Oriveden Vesihuolto-osuuskunta. Päärahoittajana ovat Oriveden seudun rahalaitokset. Lainojen takaajana on Oriveden kunta.

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 19.10.1972. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment