50 vuotta tänä vuonna täyttävä Pirkka-lanka on ollut osallisena yhdessä jos toisessakin käsityöbuumissa – yhtenä pitkän iän salaisuutena pidetään yli 80 sävyn värikarttaa

Oriveden Taitokeskuksen vastaava neuvoja Minna Ahokas ja neuvoja Eija Pirttilahti kurkistavat näyttelyssä esillä olevien Pirkka-lankojen seasta. – Väreistä jokainen löytää herkkunsa, Pirttilahti kuvailee. Kuva: Heli Rahkonen

Taito Pirkamaan oma Pirkka-lanka täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Langan juhlavuotta juhlistetaan näyttelyllä Auvisella.

Näyttelyyn on koottu langan historiaa vuosikymmenittäin sekä erilaisia langasta tehtyjä töitä.

– Esillä on Sirkka Könösen neuleita ja muita klassisia neulesuunnittelijoiden tuotteita, jotka ovat 80–90-luvulla olleet tosi suosittuja, kertoo elokuun alussa Oriveden Taitokeskuksen vastaavana neuvojana aloittanut Minna Ahokas.

Hän kutsuu 90-lukua maakuntalapasbuumiksi. Tämä buumikin näyttelyssä näkyy, kuten myös viime vuosien kaarrokeneuleinnostus.

– Korona-aika teki neuleista ja neulomisesta entistä suositumpaa, hän sanoo.

Näyttely painottuu asusteisiin ja vaatteisiin, mutta Ahokas korostaa, että langasta tehdään myös sisustustekstiileitä ja huopia. Muutama sellainenkin on esillä.

– Meillä Oriveden Taitokeskuksessa kudottiin viime talvena paljon huopia, hän tietää.

Värikartassa vaihtoehtoja

Pirkka-langasta julkistettiin vuonna 1972 ensimmäinen 45 värin värikartta. Tukkumyyntiin lanka tuli pari vuotta myöhemmin. Langan kehitys kuitenkin jatkui, ja nykyisenkaltainen Pirkka-lanka tuli markkinoille vuonna 1975.

Ahokas kertoo, että lanka yhdistetään monesti samannimiseen tuotemerkkiin, mutta todellisuudessa näillä ei ole mitään tekemistä keskenään. Ahokkaan mukaan langan nimi tulee Taito Pirkanmaa -yhdistyksen nimestä.

Sen, että lanka edelleen nauttii suosiota, Ahokas uskoo johtuvan kahdesta syystä.

– Alusta asti on pidetty huolta, että se on tasalaatuinen ja hyvä yleislanka. Lisäksi sen värikartta on kautta aikain ollut laaja.

Taito Pirkanmaalla on Ahokkaan mukaan noin 600 värireseptiä, ja tällä hetkellä lankaa saa yli 80 sävyssä. Mikä tahansa väri muotiin tuleekin, se löytyy jo valmiiksi värikartasta.

– Tämä palvelee käsityöläisiä hyvin, kun todennäköisesti sieltä löytää aina sen haluamansa värin.

Näin syksyllä langasta halutaan Ahokkaan mukaan luonnonläheisiä värejä: kellertäviä sävyjä, ruskeaa ja oranssia.

– Lisäksi petroolin sävyn ystäviä on paljon. Kaarrokeneuleisiin sitä menee aika paljon.

Pirkka-lankanäyttelyyn pääsee Auvisella tutustumaan vielä kolmen viikon ajan. Esillä ovat myös nämä minineulepaidat, jotka ovat neuleiden värimalleja. Kuva: Heli Rahkonen

Villa kestää käytössä

Käsitöiden tekijät kuuluvat kehuneen myös langan hyvää neulomistuntumaa ja kestävyyttä. Lanka on sataprosenttista villaa.

– Villa pysyy hyvänä, koska siinä ei ole mitään tekokuituja mukana. 80-luvulla tehdyt neuleet ovat edelleen hyvässä kunnossa, Ahokas sanoo.

Hän kuvailee lankaa melkein kotimaiseksi. Alkuperäinen raakalanka tulee Norjasta, jossa se kehrätään, mutta kaikki muu tapahtuu Suomessa.

– Työpanoksesta suurin osa on kotimaista ja vieläpä lähellä tehtyä. Lanka värjätään Hämeenkyrössä, ja se vyötetään Tampereella.

Ahokkaan mielestä lanka on parhaimmillaan juuri neuleissa, huovissa ja sisustustekstiileissä.

– Osa tietysti vähän vierastaa sitä, että se on villaa. Jossain pipossa se voi vähän pistellä. Mutta villoista tämä on tosi pehmeä verrattuna esimerkiksi islantilaisvillaan. Tämä ei ole mitenkään karhea villa.

Langasta on kaikissa väreissä kaksi eri laatua: ohut ja paksu. Paksu sopii erityisesti pipoihin, lapasiin ja neuleisiin. Ohut puolestaan on kehitetty alun perin neulekoneella työskentelyyn.

– Tällä hetkellä paksu lanka on suositumpi. Siitä tehdään paljon kaarrokeneuleita, Ahokas kertoo.

Näyttelyssä on esillä muun muassa Sirkka Könösen suunnittelemia neuleita. Myös Eija Pirttilahti ja Minna Ahokas ovat tehneet neuleita. Pirttilahti uskoo, että juuret ja perinne ovat Pirkka-langan valtit kilpailluilla lankamarkkinoilla. Kuva: Heli Rahkonen

Leave a Comment