Tuottajatorilla vaihtoehdot vähissä, sulkeminen uhkaa joulun jälkeen – mihin myymäläkalusteet, jos myynti palaa kausittaiseksi?

Tuottajatorin tulevaisuus saa Kiia Koivusen (vas.) ja Arja Kurjasen vakaviksi. Nytkin on yhden asiakkaan matkaan lähdössä leivonnaisia, mutta ei yksi pääsky kesää tee. Kuva: Anne Kotipuro

Juupajoen Tuottajatori aloitti keväällä 2020 ryminällä keskellä korona-aikaa, ja riskinotto kannatti. Ensimmäinen toimintavuosi oli tuloksellinen ja kannattava, paljolti sen vuoksi, että taustayhdistyksen jäsenet ja muut mukaan lähteneet tuottajat talkoilivat ahkerasti Tuottajatorin markkinoinnissa. Mukana oli myös uutuuden viehätystä.

Lue lisää: Vappuviikolla avautuva Tuottajatori tuli Juupajoelle nyt jäädäkseen – virallisia avajaisia uudessa toimitilassa vietetään vasta myöhemmin

Sittemmin talkoointo on hiipunut, ja nyt alkavat jo hallituksen jäsenetkin väsähtää. Ollaan jonkinlaisessa tienhaarassa.

– Porukasssa on ollut paljon leipojia, mutta on haastavaa arvioida, miten leivonnaiset minäkin päivänä menevät kaupaksi. Jonakin päivänä kaikki lähtee ostajien mukaan, toisena päivänä vain pari-kolme pullaa. Leipojalle on tietenkin turhauttavaa hakea myymälän sulkeutuessa leipomuksensa pois ja koettaa keksiä niille muuta käyttöä, sillä tuoreen perässä tänne tullaan, kertoo Arja Kurjanen, ahkera leipoja ja hallituksen varajäsen.

Kesä on aina ollut hyvää aikaa, mutta syksyn tullen kylänraitti hiljenee, kunnes taas joulun lähestyminen tuo lisää asiakkaita esimerkiksi paikallisten lahjatavaroiden hakuun.

– Tavaran vaihtuvuuskin on hidastunut, ja kuitenkin kuluttajat ovat tottuneet joka paikassa uutuustuotteiden tiheään sisääntuloon, lisää yhdistyksen rahastonhoitaja Kiia Koivunen.

Myymälän yhteydessä olevaa hoitohuonetta vuokrattiin myös alussa hyvin aktiivisesti, senkin käyttö on sittemmin hiukan hiljentynyt. Pääasialliset käyttäjät ovat olleet kampaaja ja jalkahoitaja.

Lue lisää: Juupajoen Tuottajatori jatkaakin viisipäiväisenä – mukana jo kaikkiaan 61 tuottajaa

Kuluja ei enää saada peitettyä, sähkölasku tuplaantunut

Kulut olivat alussa melko vakiot ja ne saatiin alkuaikoina katettua tuotteiden myyntiprovisioilla. Mutta koska myynnit ovat siitä hiipuneet, eivät yhdistyksen tulot enää riitä. Kulut ovat jopa nousseet, esimerkiksi sähkölasku on tuplaantunut.

Hallitus on asiaa miettinyt lukuisia kertoja. Tavoitteena on ollut luoda tapahtumia, jotka houkuttelisivat runsaasti väkeä paikalle, mutta siinä ei ole onnistuttu. Viimeksi tuuli lähes tuiversi hiukset päästä.

– Ymmärrämme, että maailmantilannekin vaikuttaa, ja hintojen nousu kaikkialla saa ihmiset miettimään rahankäyttöään entistä tarkemmin, Kiia Koivunen lisää.

Sitten hän listaa käytettävissä olevat vaihtoehdot. Joko jatketaan entiseen malliin, mutta vahvistettuna uusilla talkoolaisilla ja hallituksen jäsenillä, tai lopetetaan koko toiminta vuodenvaihteessa.

Kolmas vaihtoehto, jota vielä tutkitaan, olisi löytää yrittäjä jatkamaan toimintaa yrittäjävetoisesti. Yksi vaihtoehto on myös jatkaa toimintaa kausiluontoisesti, siis lähinnä kesäaikaan ja joulun alla, kuten toiminta alkoikin.

– Uutta puhtia pitää kuitenkin jostakin saada, sillä nykyinen paikka on hyvä. Ihanteellista olisi, jos tähän tarttuvalla yrittäjällä olisi itsellään jotakin palvelua, jota ei paikkakunnalla muuten ole saatavissa. Näin ne tukisivat toisiaan, Koivunen visioi.

Tuottajatorilla on esillä noin 60 tuottajan tarjontaa, mutta käytännön toiminta on nykyisin hyvin pienen joukon harteilla. Aukioloajan supistamistakin on mietitty, mutta se ei paljon auttaisi, koska esimerkiksi vuokrakulut kuitenkin juoksevat koko ajan.

Jos toiminta laitetaan tauolle ja jäädään odottamaan kesää, ongelmana on myös viileäkaappien ja myymäläkaluston varastointi väliaikana. Naiset miettivät, olisiko mahdollista antaa kalusteiden olla sijoillaan, ellei tilaan ole muutakaan vuokralaista tulossa? Tarvittaessa sen saisi nopsaankin tyhjäksi.

Nyt kaivataan uusia tuulia ja aktiiveille hengähdystaukoa

– Olemme olleet tyytyväisiä näihin kahteen vuoteen, mutta nyt tarvitaan uusia tuulia, ja hallituskin tarvitsee hengähdysaikaa, jokaisella kun on omatkin työnsä hoidettavana. Tuuraajia tänne on joskus hälytetty lyhyelläkin varoitusajalla, mutta vielä koskaan ei ole tarvinnut kokonaan pistää ovia kiinni, Koivunen ja Kurjanen kertovat.

Ellei ratkaisua löydy, Juupajoen tuottajatori sulkee ovensa heti joulun jälkeen. Sen jälkeen mietitään vielä, voidaanko toimintaa jatkaa jossakin muodossa esimerkiksi kesällä.

Juupajoen Tuottajatori aloitti sesonkimyyntinä Kopsamolla ja löysi itselleen pian pysyvän toimipaikan Korkeakoskelta, Koskiportin kiinteistöstä. Nyt toiminta on katkolla kulujen noustua tuottoa isommiksi. Kuva: Anne Kotipuro

Tuottajatorin epävarmasta tulevaisuudesta olivat kuulemassa myös kunnanjohtaja Jyri Lammela ja kuntamarkkinoinnin projektihenkilö Mervi Kinnunen.

Lammela muistelee, miten koronakesänä 2020 keskustaan rakentui oikea käyntikohteiden ryväs, ja ihmisiä vaelsi silmin nähden runsaasti rotkon, Walleniuksen Wapriikin, tuottajatorin ja Kenkämuseon välillä. Kesän jälkeen monet paikat kuitenkin sulkeutuvat, kun ei ole kävijöitäkään.

Tuottajatorin viereen muuttanut kahvila on tuottajien näkökulmasta enemmän hyvä kuin paha asia, sillä naapurit tukevat toisiaan olemassaolollaan.

Leave a Comment