”Kunnallisen itsehallinnon kulmakivi” tällä kertaa lailla lukittu: tuloveroprosenttiin vähennystä 12,64 prosenttiyksikköä, kunnalle jää näin enää 9,36 prosenttia – kiinteistöverot esitetään pidettäväksi ennallaan

Kaupunginhallitus esittää valtuustolle, että se määrää Oriveden vuoden 2023 veroprosentiksi 9,36 prosenttia. Luvussa ei tällä kertaa ollut pienintäkään harkinnanvaraa, sillä ohjeistus tuli suoraan lainsäätäjältä: tuloveroprosentiksi oli määrättävä tämän vuoden veroprosentti 22,00 vähennettynä 12,64 prosenttiyksiköllä, eli jäljelle jää 9,36 prosenttia.

– Kun kunnallisen itsehallinnon yksi kulmakivi on ollut veroprosentin määrääminen, se oli nyt kielletty, kuvailee kaupunginjohtaja Juha Kuusisto historiallista päätöstä.

Kielto johtuu tietenkin ensi vuoden alusta toimintansa aloittavista hyvinvointialueista, jotka ottavat hoitaakseen sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen.

Näihin tarvittavat rahat eivät siis enää kulje kuntien kautta. Esimerkiksi Orivedellä tämä 9,36 prosentin tulovero merkitsee arviolta 15,9 miljoonan kunnallisverotuloja tämän vuoden noin 30,7 miljoonan euron kertymän sijasta.

Kuusisto lisää, että kunnallisverosta tehtävien monien vähennysten takia 22 prosentistakin kunnalle päätyy käytännössä vain 14–15 prosenttia.

Myös kiinteistöveroprosentit pysyvät ennallaan, vaikka niitä ei laki lukinnut. Sami Kymäläinen (ps) esitti vakituisen asunnon veroon puolen prosenttiyksikön kymmenyksen alennusta 0,55:een, mutta ei saanut kannatusta.

Näin yleinen kiinteistövero olisi hallituksen esityksen mukaan ensi vuonnakin 1,10 prosenttia, vakituisen asunnon vero 0,60 prosenttia ja muun asuinrakennuksen 1,45 prosenttia.

Rakentamattomista rakennuspaikoista kiinteistöveroa peritään hallituksen esityksen mukaan 3,00 prosenttia, tarkoituksena näin vauhdittaa asemakaavoitettujen yksityisten omistuksessa olevien tonttien rakentumista.

Yleishyödyllisten yhteisöjen omistamista rakennuksista ja maapohjasta veroa ei peritä, kun ne ovat pääasiallisesti yleisessä tai yleishyödyllisessä käytössä.

Juttua on muokattu 26.10. 2022 klo 16.10: Korjattu kiinteistöveroihin Sami Kymäläisen esitys oikeansuuruiseksi.

Leave a Comment