Vampulasta tuli voitto, aseita Kuusamoa vastaan haetaan muun muassa videoilta – valmentajan työpäivä on pitkä, vasta kauden jälkeen on aikaa olla vapaalla

Päävalmentaja Andrea Carasin tyttöystävä on Orivedellä parin kuukauden lomalla, mutta entisenä lentopalloilijana hänelläkin on tehtävä. Peleissä tilastoja pitää Laura Lietsala, mutta Carasi on opettanut Chiara Bienan avustamaan tilastoinnissa. Määräysten mukaan videotallenne ja tilastot ottelusta on jaettava 20 tunnin sisällä ottelun päättymisestä muille valmentajille. Kun tyttöystävä palaa Italiaan, Carasin on ehdittävä tehdä tämä itse. Kuva: Anne Kotipuro

OrPon naisten lentopallon Mestaruusliigakausi alkoi mainiosti, kun joukkue voitti vieraissa LP-Vampulan 1–3 (26–28, 24–26, 25–23, 19–25).

Ottelun parhaana pelaajana OrPosta palkittiin Ada Aronen. Hän teki ottelussa 20 pistettä. Myös ulkomaalaisvahvistus Daria Butkevych onnistui pisteiden tekijänä. Hänen saldonsa ottelussa oli 17 pistettä. Linnea Kuusela teki 15 pistettä ja Siiri Vehmanen 14 pistettä.

– Ihan positiivinen mieli Vampula-pelistä jäi. Tehtiin kauhea määrä töitä ja tehtiin myös vastustajan pisteet, eli virheitä tuli aika lailla. Mutta ensimmäinen peli on aina vähän hakemista, kommentoi manageri Mika Putkisaari sunnuntain peliä.

– Joukkueessa löytyy draivia ja nuorta energiaa. Annettiin kaulaa ja erän lopussa tultiin aina ohi. Kun harjoituksissa harkkapelit aloitetaan aina tilanteesta 16–16, pitäisiköhän joskus aloittaa ihan 0–0:sta, ettei tarvitse tehdä lopusta niin tiukkaa, hän heittää puoliksi leikillään.

– Tiukkaa oli, kun lähes joka erä voitettiin kahdella pisteellä, mutta hyvä peli, kuittaa puolestaan ykkösvalmentaja Andrea Carasi.

Osaamista ja vaatimustasoa Euroopan huipulta – alku ollut osittain shokkihoitoa

Italiaa, englantia ja ranskaa puhuva 30-vuotias ammattivalmentaja on syntyisin Milanon läheltä, ja hänen isänsä on ranskalainen.

Ennen Orivedelle tuloaan Carasi toimi ranskalaisen Mulhousen naisten joukkueen kakkosvalmentajana. Edellisen kauden liigamestari otti viime kaudella hopeaa.

Manageri Mika Putkisaari kuvailee uutta päävalmentajaa intohimoiseksi lentopalloihmiseksi. Todella vaativa valmentaja ei suostu huonoihin suorituksiin. Putkisaari halusi Carasin Orivedelle tuomaan osaamisen ja vaatimustason Euroopan huipulta, ja jo ensimmäiset kaksi kuukautta ovat osoittautuneet sellaisiksi kuin manageri toivoikin.

– Harjoituskulttuuri on ehkä likoillekin ollut shokkihoitoa, kun heille on avautunut, mitä vaaditaan huipulle pääsemiseksi, kuvailee Putkisaari. Hänen mukaansa nyt tehdään ammattitason treenaamista osittain puoliammattilaisella joukkueella.

– Me olemme ammattilaisia, ja tytötkin ovat sen vähitellen ymmärtäneet, painottaa myös Carasi.

Ensimmäiseen kotipeliin vastustajaksi viime kauden mestari

Uusi valmentaja on päässyt tekemään joukkueen kanssa töitä jo pari kuukautta, heinäkuun lopusta. Oona Viljanen tosin pääsi liittymään yleisurheilukauden takia joukkoon vasta muita myöhemmin, joten hänen pitää vielä tehdä töitä ansaitakseen pelipaikkansa.

Lauantaina on edessä ensimmäinen kotipeli, kun vieraaksi tulee viime kauden mestarijoukkue Pölkky Kuusamo, joka viikonloppuna pöllytti kotikentällään LP Kangasalan 3–0.

– He pelaavat perjantaina Hämeenlinnassa ja ovat varmasti väsyneitä, joten hyökkäämme lujaa heti ensimmäisestä erästä lähtien. Ennen lauantaita opiskelemme Darkon (apuvalmentaja Darko Gorunovic) kanssa vastustajan pelin perusteellisesti. Tutkimme videolta kolme heidän viimeistä peliään, koetamme löytää heidän pelifilosofiansa ja kaivaa sieltä mahdollisia heikkouksia, hän kertoo huolellisesta valmistautumisesta otteluun.

Myös Putkisaari painottaa, että Pölkky on tosi vahvasti hyökkäävä joukkue, jolla vastaanotto on ehkä heikompi, mutta huonostakin vastaanotosta he pääsevät rakentamaan hyökkäystä. Oma syöttö ja torjuntapuolustus ovat siksi tärkeitä.

Hyvä merkki oli, että Huittisissa OrPo hankki 13 pistettä torjunnalla, vastustaja kahdeksan. Erityisesti keskipelaajat Anastasia Boricheva ja Siiri Vehmanen kunnostautuivat torjunnassa, ja kolmas tasavahva keskipelaaja on vielä Jessika Mursula.

Päävalmentaja Carasi valmentaa englanniksi, mutta piirtää aina asiat myös valkotaululle, jotta viesti menee varmasti perille. Carasi itse tauklun takana, oikealla apuvalmentaja Darko Gorunovic. Kuva: Mika Putkisaari

Harjoitustahti tiivistynyt – runkosarjassa ei missään muualla pelata kolmea kierrosta

Maanantaina joukkueella oli vapaapäivä, kuten aina pelin jälkeen – paitsi jos keskiviikkona on jo ottelu. Jos peli on lauantaina, sunnuntai huilitaan ja palaudutaan.

– Maanantaisin on yhdet harjoitukset, tiistaina kahdet, keskiviikkona yhdet, torstaisin kahdet ja perjantaina yhdet. Lauantaina on aamuharkat ja peli, Carasi selvittää ja viikonpäivät tulevat jo sujuvasti suomeksi.

Hän sanoo, että Suomessa sarja on aivan liian tiivis ja täällä pelataan liikaa.

– Varmaan ainoana maana Euroopassa runkosarjassa pelataan kolme kierrosta. Kaikkia vastaan kaksi kotipeliä ja kolmas vieraissa. Sillä saadaan ehkä lipputuloja enemmän, mutta seuraavana vuonna ne rahat kuluvat, kun kolmesta pelistä kaksi on vieraissa, hän suomii.

Vaikeaa siinä on, että pelaajia on vain 12, ei kahtakymmentä, sillä pelaajat väsyvät tuolla tahdilla.  Nyt on onneksi saatu rukattua aikataulua niin, että pelejä on vain yksi viikossa, ja onneksi Suomen cupin ottelut ovat myös liigapelejä.

Pelipäivinä pastaa perunan sijaan

Andrea Carasin tapa toimia on vielä ammattimaisempi kuin mihin on totuttu, se lähtee pienistä yksityiskohdista kuten esimerkiksi ruokailusta pelipäivinä.

– Ei perunoita ennen peliä, vaan enemmän pastaa ja hiilihydraatteja, vaikka risottoa. Perunat tekevät uniseksi ja niiden sulaminen vaatii energiaa. Energian on kuitenkin oltava päässä eikä vatsassa, hän teroittaa.

Carasi sanoo, että ensimmäinen harjoituskuukausi oli vaikea, sillä hän vaatii joka kerta myös harjoituksissa täysiä tehoja, eikä kaikilla ollut vielä keskittyminen sata lasissa. Mutta kun kauden tavoite – vähintään neljän parhaan joukkoon – oli kirkastunut, alkoi valmentajan ja joukkueen välillä mätsätä.

Kakkoskoutsilla oma roolinsa fysiikkavalmentajana

Iltaharjoitukset kestävät pari tuntia. Aamuharkoissa taas ollaan tunti pallon kanssa ja tunti kuntosalilla jaettuna ryhmiin vuorotellen: jos tänään aloitat kuntosalilla, huomenna salitreeni on pallo-osion jälkeen.

Serbialainen Darko Gorunovic vastaa itsenäisesti fysiikkavalmennuksesta ja kuntosalitreenistä.

– Halusin Darkon, koska hän on hyvä fysiikkavalmentajana, juttelin monien kanssa ja hän oli se mitä tarvitsin. Minun ei tarvitse puuttua siihen mitä salilla tehdään, meillä on selkeä työnjako ja toimiva yhteistyö, Carasi kuvailee.

Olosuhteet Orivedellä ovat hänestä kunnossa: oma toimisto, tarvittavat välineet, tarpeeksi palloja, kuntosali ja hyvä pelipaikka.

– Kun olet ammattivalmentaja, ei ole tärkeää, miten asut, kun sinulla on tehtävä. En oikeastaan ehdi täällä muuta tehdä kuin valmentamista. Käytän kaiken energiani lentopalloon, ja kauden jälkeen on sitten loman aika!

Silloin kun joukkueella ei ole aamutreenejä, valmentajat istuvat aamuyhdeksästä lounaaseen, yhteen asti, toimistossa tutkien videoita ja tilastoja ja hiovat taktiikkapuolta. Sama jatkuu kahdesta kuuteen asti, sitten vedetään harjoitukset.

Kotona illalla Carasi katsoo vielä videot harjoituksista. Niistä on hänen mukaansa helppoa nähdä, missä on korjattavaa. Ja kun tytöillä on vapaapäivä, valmentajat tekevät töitä aamuseitsemästä kellon ympäri.

Andrea Carasi haluaa, että myös harjoituksissa mennään sata lasissa. Vain silloin voi odottaa kehittyvänsä. Kuva: Mika Putkisaari

”Odotan tytöiltä paljon, mutta en huuda heille”

Putkisaari vahvistaa, että Carasi ei räyhää pelaajille, vaikka tulisieluinen onkin. Tuomarien kanssa italialainen temperamentti tulee joskus läpi.

– Odotan tytöiltä paljon, mutta en halua huutaa heille. Minähän rakastan lentopalloa ja mieluummin olen osa joukkuetta. Tunnen heidät jo hyvin ja kahden kuukauden perusteella tiedän täsmälleen, mitä keltäkin voi vaatia. Askel askeleelta kehitän heitä yhä paremmiksi pelaajiksi.

Suurin ero aiempaan on Carasin mukaan, että hän sallii pelaajien tehdä virheitä, mutta hyvällä tavalla. Hän painottaa paljon syöttöjä, sillä kun ne onnistuvat, tulee ässiä. Toinen esimerkki:

– Jos hyökkäät suoraan päin torjuntaa, se ei tietenkään ole hyvä, mutta jos yrität löytää toisenlaisen ratkaisun ja pallo meneekin siinä yli, se ei ole niin paha asia. Suomalaiset ovat kamalan huolissaan siitä, että he tekevät virheitä, mutta täällä on aikaa miettiä ratkaisua hetki enemmän kuin Euroopan kentillä, missä tempo on vielä nopeampi. Siksi haluan kannustaa heitä käyttämään päätään ja etsimään uudenlaisia ratkaisuja tiukoissa paikoissa.

Leave a Comment