On taas se aika vuodesta, kun hirvikolarin riski on suurimmillaan – onnettomuuksia tapahtuu myös keskusta-alueella

Liikenteessä on taas se aika vuodesta, kun hirvikolarin riski kasvaa. Hirvet lähtevät syksyisin liikkeelle, kun niiden metsästys ja kiima-aika alkavat.

Tilastokeskuksen tilastojen mukaan viime vuonna tapahtui lähes 14 000 riistaonnettomuutta. Näistä hirvikolareita oli melkein 1 700. Hirvionnettomuuksissa oli kasvua edellisvuoteen kymmenen prosenttia.

Hirvionnettomuuksista lähes kaksi kolmasosaa ajetaan hämärässä tai pimeässä. Eniten hirvieläinonnettomuuksia tapahtuu juuri syys-lokakuun aikana.

Liikenneturva muistuttaa, että kaukovaloja onkin syytä ruveta kääntämään päälle jo hämärällä. Alentunut näkyvyys, esimerkiksi juuri pimeyden tai sateen takia, on yksi hirvieläinonnettomuuksien riskitekijä.

Myös ajonopeuden alentaminen on suositeltavaa, varsinkin alueella, jossa hirvivaarasta varoitetaan liikennemerkein. Tässä lehdessä haastateltu suurriistavirka-apua antava Ilkka Ahonen sen varsin osuvasti sanoo: Ei niitä merkkejä ole sinne turhan takia laitettu.

Sokeasti ei voi luottaa myöskään riista-aitoihin, sillä niissäkin on aukkoja. Tien vierustoja on syytä tarkkailla erityisesti sellaisissa paikoissa, joissa tien lähellä kasvaa puita tai pusikoita. Lisäksi on hyvä muistaa, että riistaonnettomuuksia tapahtuu myös keskusta-alueella.

Leave a Comment