Hirsilässä buusti on nyt päällä – voisiko saunasta ja kupparista tulla kylätalolle hittituote?

Hirsilän seudun kylissä on nyt buusti päällä. Näin vakuutti Juhani Viitaniemi, kun Hirsilässä vietettiin Kylien kumppanuusiltaa ja kyläläiset saivat esitellä, mitä kaikkea heidän suunnitteilla olevaan kylätaloonsa voisi tulla. Paljon asioita olikin keksitty ja osa oli sellaisia, jotka vaativat yhteistyökumppaneita toteutuakseen.

Ilahduttavaa suunnitelmassa oli, että kyläläiset olivat ideoineet asioista leveällä pensselillä. Mahdollisuuksia nähtiin olevan paljon. Uskoa omaan kylään ja väkeen on siis runsaasti. Pitkän idealistan lohduttava puoli on myös se, että on jokin asioista ei lähde toteutumaan, voi katseen suunnata hetkeksi jonkin toisen asian eteenpäin viemiseen.

Illassa mukana olleet Raudanmaan kyläosuuskunnan aktiivit kertoivat, että he olivat oman kylätalonsa kohdalla lähteneet siitä, että ohikulkijoilla on oltava kaksi syytä pysähtyä paikalle. Raudanmaalaisilla nämä kaksi asiaa ovat ravintolatoiminta ja kotieläinpiha. Ohikulkijoiden tuomilla tuloilla he pystyvät pitämään palveluja yllä paremmin myös kyläläisille.

Tästä pitäisi Oriveden ja Juupajoen kylienkin ottaa oppia. Ei riitä, että pelkkä oman kylän väki ylläpitää kylätaloa tai että toimintaa pidetään yllä hankerahoituksella. Kahville, kirpputorille ja ties mihin kylätaloon tapahtumaan olisi saatava väkeä myös oman seudun ulkopuolelta. Silloin talon rahoitus olisi vakaammalla pohjalla.

Hirsilässä tätä on jo mietitty. Sauna, hoitolaveri ja kuppari kuulostaa nimittäin aika hyvältä yhdistelmältä.

Leave a Comment