Pettymyksen jälkeen Hirsilässä on jälleen into päällä – suunnitelmia Hirsilän kylätalon toiminnoiksi on jo runsaasti, mutta nyt odotetaan, mitä kaupunki sanoo

Hirsilän kylätalo
Janette Hiltunen esitteli Hirsilän kylätalosuunnitelmia torstaina pidetyssä Kylien kumppanuusillassa. Ideoita suunnitelmaan olivat tuoneet kaikki kyläläiset ja kyläyhdistyksen väki oli käynyt niitä läpi. Lopukllisen muodon suunnitelma oli saanut Hiltusen käsissä. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Oriveden kaupungin Kylien kumppanuuspöytä -kierros pysähtyi viime viikolla Hirsilässä.

Illan aiheeksi oli valittu Hirsilän seudun kylillekin juuri nyt ajankohtainen teema eli virkeä kylätoiminta ja kylätalon toiminnan kehittäminen. Kyläyhdistys on nimittäin kesän ja alkusyksyn aikana koostanut suunnitelmaa, jossa Hirsilän koulusta tulisi Hirsilän kylätalo.

– Talven ajan me koitimme niellä sitä ajatusta, että koulu on meiltä lopetettu. Potku persauksiin kuitenkin tapahtui, kun huomasimme, että koulu on menossa huutokaupattavaksi. Pidimme sitä kylällä ihan vihoviimeisenä vaihtoehtona ja aloimme käydä kaupungin edustajien kanssa keskustelua siitä, että koulu siirtyisi kyläyhdistykselle, Juhani Viitaniemi kertoi.

Kaupunki on suhtautunut kyläyhdistyksen ehdotukseen myönteisesti. Se puolestaan on tuonut uutta intoa Hirsilän seudun kylien väelle.

– Me olemme innostuneet niin paljon, että olemme jo odotelleet, että milloin kaupungilta tulee päätös, että luovutetaanko koulu kohtuullista korvausta vastaan kyläyhdistykselle. Me emme siis ole luovuttamassa, vaan haluamme viedä asiaa eteenpäin, Viitaniemi totesi.

Hirsilän koulun uudiskäytön suunnittelua varten Hirsilän sedun kylät ry on saanut myös Leader- tukea 9 920 euroa. Tuen avulla kyläyhdistyksen tarkoituksena on selvittää, millaiset kiinteistön kulut olisivat, millaista toimintaa kiinteistössä olisi ja miten se palvelisi jatkossa kylää ja sen asukkaita sekä laajemmin Oriveden aluetta.

– Leader-tuki antoi meille vielä lisäpontta. Joku näki, että suunnitelmassamme on potentiaalia, viitisen vuotta sitten Tampereelta Onnistaipaleelle perheineen muuttanut ja kylätaloprojektin yhtenä primus motorina toiminut Janette Hiltunen sanoi.

Kaupungin edustajille on myös jo esitelty suunnitelma siitä, millainen paikka Hirsilän kylätalo voisi tulevaisuudessa olla. Kokonaisuus esiteltiin myös Kylien kumppanuuspöytä -illassa.

Hirsilän kylätalo
Jos ja kun Hirsilän koulu siirtyy Hirsilän seudun kylien hallintaan, niin ensimmäisenä toimintaa aletaan järjestää päiväkodin ja eskarin päädyssä. Tilat ovat siellä muuta rakennusta paremmassa kunnossa. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Ensin keskityttäisiin päiväkodin ja eskarin tiloihin

Kyläyhdistyksen tarkoituksena on saada koulurakennukseen nopeasti toimintaa, kun kiinteistö on siirtynyt sen omistukseen. Alkuvaiheessa kunnostus- ja muutostyöt keskittyisivätkin koululla toimineen päiväkodin ja eskarin tiloihin.

– Kuntokartoituksen mukaan se puoli kiinteistöstä on parempikuntoinen. Se on siis helpommin remontoitavissa kuntoon, Hiltunen kertoi.

Jo nyt tiloissa toimii 4H-kerhon kokkikerho ja nuorille suunnattua toimintaa sinne haluttaisiin myös lisää.

– Tarkoituksena on ottaa lapset ja nuoret mukaan suunnittelemaan heille mielekästä toimintaa. Mahdollisuuksia on vaikka kuinka paljon teemanuokkareista peli-iltoihin ja uusiin kerhoihin. Nuoriso Leader voisi osaltaan rahoittaa toimintaa, jolloin se olisi osallistujille mahdollisimman edullista, Hiltunen esitteli.

Vaikka koulu on vielä kaupungin omistuksessa, ovat eri toimijat Hiltusen mukaan jo kyselleet kyläyhdistykseltä mahdollisuutta vuokrata koulun tiloja. Hiltunen toi myös esiin, että koululla voisi järjestää vaikkapa lasten teemasynttäreitä ja muita kertaluonteisia tapahtumia.

Vuokratulot olisivatkin yksi asia, jolla yhdistys saisi kerättyä varoja remontteja varten. Lisäksi tuloja kerättäisiin järjestämällä tapahtumia sekä hakemalla avustuksia ja tukia. Myös yhdistyksen jäsenmaksuista osa käytettäisiin remontteihin.

– Heti ensimmäisenä meidän on kuitenkin mietittävä kiinteistön lämmitysmuodon vaihtamista, vaikka öljylämmitys onkin tällä hetkellä melkein halvinta. Todennäköinen vaihtoehto on maalämpö tai lämpöpumput, Hiltunen ennakoi.

Tiedossa on myös, että kiinteistön ilmanvaihto kaipaa remonttia.

Hirsilän kylätalo
Hirsilän koulun yläkertaan kyläyhdistys on suunnitellut muun muassa aikuisten olohuonetta ja musiikkitoimintaan soveltuvia tiloja. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Musiikkihuone, kahvilatoimintaa ja liikunnalle myös tilaa

Lasten ja nuorten kerho- ja nuokkaritoiminta kylätaloksi muuttuvalla koululla olisi tarkoitus saada vauhtiin mahdollisimman pian. Myös tuttujen tapahtumien, kuten Helmihulinoiden ja lasten discojen järjestämistä kyläyhdistys jatkaisi koululla.

Koulun toiseen kerrokseen yhdistyksen aikomuksena on keskittää musiikkiin liittyvää toimintaa. Paikka sieltä löytyisi muun muassa treenikämpälle ja äänitysstudiolle.

– Musiikkiväkeä on jo lähtenyt innolla mukaan viemään suunnitelmia eteenpäin. Siellä on jo ollut puhetta DJ-kurssista, riimittelystä sekä äänitys- ja opetustoiminnasta. Karaokeiltojakin tilassa voisi pitää, Hiltunen listasi.

Pieni terveydenhoitajan huone sopisi puolestaan hieronta- ja hoitohuoneeksi.

Alakerrassa oleva keittiö ja ruokasali on tarkoitus pitää entisellään ja niihin houkuteltaisiin ravintola- tai kahvila-alan yrittäjää.

– Jo nyt olisi innokkaita toimijoita, jotka olisivat valmiita pitämään täällä ravintolapäiviä ja muita pop up -tapahtumia. Kahvilatoiminnan pitämiseenkin on kiinnostusta löytynyt, Hiltunen paljasti.

Alakerran luokkahuoneesta olisi tarkoitus tehdä liikuntaan sopiva tila. Remontoinnissa otettaisiin kuitenkin huomioon, että tila olisi helposti yhdistettävissä vieressä olevaan ruokasaliin.

Kyläyhdistys myös selvittää parhaillaan, onko kylällä tarvetta vanhusten perhepäivähoidolle. Sekin toiminta koulun tiloihin sopisi, samoin kuin pieni lähituotepuoti.

– Kauppa- ja postipalveluita tänne erityisesti toivotaan takaisin. Se on kokouksissa käynyt ilmi, Hiltunen sanoi.

Hirsilän kylätalo
Hirsilän koululle eli mahdolliselle tulevalle kylätalolle on suora polku Harjulan pihasta. Kylätalosuunnitelma huomioi osaltaan myös Harjulan käyttämisen. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Oma olohuone aikuisille

Koulun yläkerrassa on kaksi suurta luokkaa, joista kyläyhdistys on suunnitellut aikuisille sopivaa olohuonetta. Tiloissa voisi olla esimerkiksi etätyöpisteitä, koulutustiloja ja elokuvien katsomiseen sopiva alue.

– Niissä tiloissa olisi mahdollista järjestää vaikka mitä: tyky-päiviä, retriittejä, koulutuksia ja kokouksia. Myös kaikenlaisia tapahtumia täällä voisi järjestää aina lasten kyläkarnevaaleista huutokauppoihin ja luonto- ja erätapahtumiin.

Käsityöluokat pysyisivät puolestaan ennallaan. Hiltunen tunnusti, että käsityöluokassa odottaa jo nyt lahjoituksena tulleet kangaspuut kasaajaansa.

– Ja tietysti sitä diiliä, että kiinteistö on kyläyhdistyksen.

Ruokalan yläpuolella sijaitsevasta pienestä luokkatilasta on suunniteltu muun muassa luontoryhmille ja -kerholle sopivaa tilaa. Hiltunen on erityisesti itse innostunut luontotoiminnan järjestämisestä, sillä hän opiskelee parhaillaan myös luonto-ohjaajaksi.

– Yhteistyötä tekisimme eri yrittäjien kanssa. Tärkeää olisi, että saisimme tehtyä palvelukokonaisuuksia. Jos koululla pidetään synttärit tai jokin muu tilaisuus, niin pakettiin kuuluisi tila, ruoka ja sauna. Se olisi vetotekijä, että pystyisimme järjestämään koko päivän ohjelman, Hiltunen esitteli.

Hirsilän kylätalo
Hirsilän koulun ulkorakennnuksessa on sauna, joka haluttaisiin nyt entisöidä yleiseksi saunaksi. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Sauna kuntoon ja pukutilat lämpöisiksi

Sauna Hirsilän koulukiinteistön tontilla todellakin on. Se löytyy koulun päädyssä olevasta ulkorakennuksesta, mutta vaatii vielä runsaasti remontointia. Toiveena on, että erityisesti saunan kunnostusta varten yhdistys saisi hankerahoitusta.

– Se on ehdottomasti saatava entisöityä. Nyt siellä on lattia ja piippu. Se riittää jo aika pitkälle, mutta tekemistä siellä riittää, Hiltunen hymähti.

Suunnitelmat saunan suhteen ovat kuitenkin niin pitkällä, että väliseinien purku on jo listalla. Ulkorakennuksen toiseen päätyyn tehtäisiin lämmin oleskelutila, jotta sitä voisi käyttää myös talvella.

– Puusaunaan voisi laittaa hoitolaverin, jotta sinne voisi tilata esimerkiksi kupparin paikalle, Hiltunen jo näki.

Pihaan on puolestaan mahdollistaa asentaa palju, jos vesielementtiä saunojat sinne kovasti toivovat. Koulun piha-aluetta kyläyhdistys aikoisi muutenkin hyödyntää monella tavalla ja toiveena sille onkin jo esitetty, että piha-alueelle pystytettäisiin esteetön frisbeegolfrata.

Mukana Hirsilän kylätalo-suunnitelmissa kulkee myös naapurissa sijaitseva Harjula. Sielläkin olisi tarkoitus järjestää tapahtumia ja kerätä varoja sen remontoimiseen.

Hirsilän kylätalo
Oriveden kaupungin elinvoimajohtaja Tuija Aro oli innoissaan siitä, mitä kylällä oli suunniteltu. Juhani Viitaniemi tiesi, että suunnitelmassa on paljon asioita eikä kaikkien toteutumista ole varmuutta. Viitaniemen mukaan pallo on kuitenkin nyt kyläläistenkin käsissä. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Buusti on nyt päällä, mutta kaupungin vastausta vielä odotellaan

Suunnitelmia kyläyhdistyksellä on siis runsaasti, mutta nyt se odottaa, kuinka kaupunki voisi tukea Hirsilän seudun kehittämistä.

– En usko, että siinä on mitään epäselvyyttä, etteikö kiinteistö voisi meille tulla. Se ei kuitenkaan ole helppoa, sillä kulut ovat suuret. Nyt olemme siis neuvotelleet siitä, mikä kaupungin kädenojennus voisi olla, kun yhdistyksellä ei vielä tässä vaiheessa ole mitään muuta kuin menoja, Hiltunen kertoi.

Kyläläistenkin apua jatkossa tarvitaan paljon.

– Se on selvää, että talkoovoimia me tarvitsemme, kun ryhdymme suunnitelmaa toteuttamaan. Samoin lahjoituksia otamme vastaan, kun olemme päässeet tarkemmin hahmottelemaan, että mitä me tarvitsemme. Ideoita ja toiveita saa myös heitellä lisää, Hiltunen sanoi.

Hiltunen ja Viitaniemi tiedostavat, että jo nyt suunnitelmassa on paljon kaikkea. Tarkoituksena on kuitenkin laittaa yksi asia kuntoon kerrallaan ja viedä asioita ensin pienellä porukalla eteenpäin.

– Meillä on buusti päällä asian suhteen. Onnistuminen on nyt meistä kyläläisistä kiinni. Kun me saamme näyttöä siitä, että saamme asioita aikaiseksi ja homma alkaa pelittää, niin sitten into ja imu touhuun alkaa levitä, Viitaniemi uskoi.

Hirsilän kylätalo
Hirsilän koulun vieressä on Harjula. Siitäkin Hirsilän seudun kylät haluavat pitää huolen. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Leave a Comment