Päätalo tuli tutuksi – kirjoittaja onnittelee 150 vuotta täyttävää Oriveden kirjastoa

Onnittelut 150-vuotiaalle Oriveden kirjastolle. Kävinhän siellä minäkin vuoden 1968 ja 1969 syksyjen välillä.

Asuin silloin vajaan vuoden Orivedellä. Olin töissä Naulatehtaalla eli ”Nupiksella”. Ja tehtaan puolesta oli asuminenkin järjestynyt. Vähän minun jälkeeni tehtaalle tuli kaveri, joka oli Taivalkoskelta kotoisin.

Kun hän asui seinänaapurina, niin kaveerasimme iltaisin. Kerran hän näytti minulle valokuvia kotiseudultaan Taivalkoskelta ja kertoi siellä syntyneestä kirjailijasta, Kalle Päätalosta. No, minä sitten kokeeksi lainasin ensimmäisen Koillismaa-sarjan kirjan; nimikin oli Koillismaa. Ja hurahdin.

Kai se minun ansiotani, tai syytäni oli, että sisareni ja äitini hurahtivat myös Päätaloon. Äitini eli vähän liiankin voimakkaasti päähenkilöiden elämää. Monesti tuskaili, kuinka ilkeä joku on. Kerran hän sisareni perheen kanssa pääsi käymään Kallioniemessä eli kirjailijan lapsuudenkodissa.

Kuulemma oli selostanut kaikki paikat ja talot kuulijoille. No, kyllähän Kalle niin tarkkaan kuvaili lapsuutensa maisemat, että helposti kaikki selviää paikan päällä.

Itsekin kävin vuonna 2000 Päätalon synnyinkodissa ja jäin suustani kiinni oppaan kanssa. Istuin ”Hiltu-Jakin suven selkään” eli hänen tekemäänsä keinutuoliin, joka ei keinunut vaan ”mylkkäsi”. Oli sen liike vähän nykivää.

Oppaan kanssa ”lorsasimme” eli puhuimme sitä sun tätä. Lupailin käydä toistekin ja hän lupasi laittaa lakanat liehumaan, että tiedän onko reitti vapaa.

Muutin sitten 1969 syksyllä Turkuun ja jatkoin Päätalon lukemista. Vuonna 1973 muutin Helsinkiin ja aloin kertaamaan. Pariin kertaan olen Iijoki-sarjan lukenut täällä Mäntsälässä. Olen siis ”Päätalo-hullu”, ja Oriveden kirjastosta se on alkanut.

Hannu Järvinen

Mäntsälä

Leave a Comment