Eräjärvi-Seura vietti Syysiltaa juhlatunnelmissa – illan ohjelmaan oli nostettu mukaan numero, jota oli testattu jo 50 vuotta sitten pidetyssä ensimmäisessä Syysillassa

Eräjärvi-seura, Syysilta
Oriveden Mieslaulajat esiintyi Eräjärvi-Seuran Syysillassa. Kuoroa johti Matti Rautio. Kuva: Erkki Oksanen

− Lehti puusta variseepi, päivä yötä pakenee. Lintu pieni syksyn tieltä kesämaille rientelee.

Näin Paimenen syyslaulun sanoin johdatteli Eräjärvi-Seuran juhlatoimikunnasta Erkki Jääskelä juhlayleisön ja esiintyjät tervetulleiksi Juhlasyysiltaan.

− Ensimmäisestä Syysillasta Erälinnan tiloissa tulee kuukauden kuluttua kuluneeksi tasan 50 vuotta. Ohjelmaan on kuulunut yhteislaulu erilaisen teeman mukaan.

Edellinen Metsätunnelmaa Syysillassa järjestettiin Erälinnassa kolme vuotta sitten.

Lauantaisen juhlaillan ohjelmaosuuden suunnittelusta ja juontamisesta huolehti pirteästi juhlatoimikunnan puheenjohtaja Leena Hildén.

Juhlan musiikkiesityksistä vastasi Oriveden Mieslaulajat johtajanaan Matti Rautio.

Voimakas Metsämiehen laulu kajahti salin yleisölle laulun sanoin kuin sankar jylhän kuusiston. Vainioilla karhun kanssa painii lyön, ja maailma Unholaan jääköön.

Tämä teksti kosketti yleisöä surullisen maailmantilanteen vallitessa.

Eräjärvi-seura, Syysjuhla, ympäristöpalkitut
Eräjärvi-Seuran ympäristöpalkinnon saajat ja palkitsijatpääsivät yhteiskuvaan. Porukkaan kuuluivat Ulla Hirtolahti (vas.), Esa Kallio, Timo Körmöläinen, Heikki Henttinen, Rauni Rauthovi, Aija Viitaniemi, Tapani Virtanen, Leena Ojala, Merja Nieminen, Arja Rajala ja Tuula Sipilä. Kuva: Erkki Oksanen

Juhlassa jaettiin kahden vuoden palkinnot

Syysillassa huomioitiin sekä vuoden 2021 että vuoden 2022 Eräjärvi-Seuran muistamiset. Ympäristötoimikunnan jäsenet Rauni Rauthovi ja Esa Kallio luovuttivat kunniakirjat.

Vuoden 2021 ympäristöpalkinnon saivat Aija Viitaniemi ja Tapani Virtanen ansioistaan Vihasjärven kansakoulun kunnostamisesta perinteitä kunnioittaen.

Järvenpään-Vihasjärven kylätoimikunta palkittiin aktiivisesta toiminnasta koko tämän alueen yhteisöllisyyden lisäämisestä.

Kiitossanoissaan Aija Viitaniemi painotti kiitollisuutta, iloisuutta ja ylpeyttä tästä huomionosoituksesta.

− Ollaan kyllä töitäkin paiskittu.

Järvenpään-Vihasjärven kylätoimikunnan kiitokset esitti kansalaisopiston 34-vuotisesta rehtorin tehtävistä omalle ajankäytölle jäänyt Airi Saarinen-Veilahti.

− Muuttoa paikkakunnalle suunnitellessani näin Vihasjärven kansakoulun ja tämä oli yksi syy tulla tänne Eräjärvelle.

Hänen kodistaan Klemolasta on lähes näköyhteys tälle tilavuudeltaan Eräjärven suurimmalle rakennukselle.

Lintutornit kuluvan vuoden palkittuina

Vuoden 2022 ympäristöpalkinnon sai Kotamäen lintutorni. Torni sijaitsee Rönnin lähellä ja sen ovat rakentaneet Heikki Henttinen ja Timo Körmöläinen.

Henttinen kertoi, että rakennushanke oli lähtenyt viriämään vuonna 2014, kun hän halusi retkikohteen yhdeksälle lapsenlapselle. Tornin vierellä on makkaranpaistoon tulipaikka ja liiteri.

Körmöläinen kertoi Esa Kallion haastattelussa tornin rakennusvaiheista.

Samoin ympäristöpalkinnon sai Hirtopohjan lintutorni. Tornin ovat rakentaneet Kimmo Karppinen, Timo Laine ja Harri Entonen.

Torni on rakennettu Jukka Hirtolahden maalle. Palkinnon vastaanotti Ulla Hirtolahti.

Paluu 50 vuoden taakse

Ohjelman väliajalla saatiin nauttia Arja Rajalan johdolla juhlatoimikunnan jäsenten järjestämät juhlakahvit täytekakkuineen ja maukkaine herkkuineen.

Salin tunnelmavalaistuksen ja somistamisen apuna olivat Juho Hildén sekä Juhani ja Juho Jokela. Illan ohjelmalehtiset yleisölle huolehti Hannele Ahonen.

Syysillan yksi ohjelmanumero perinteisesti on ollut arpajaiset Eräjärvi-Seuran kotiseututyön hyväksi. Riitta Lehmuksen vastuulla arvonta tapahtui onnettarina juhlan nuorimmat Elsbeth Rauthovi ja Joonas Jokela.

Ensimmäisessä Syysillassa 1972 oli yleisökilpailuna kukka-asetelman teko. Tästä oli nyt iltaan saanut idean Leena Hildén.

Kilpaan tehdä kosintakimppu valikoituivat nuorin juhlavieras Joonas Jokela sekä seniorit Ilkka Hjerppe, Kalevi Tuomivaara ja Jorma Tanila. Tuomaristo asetti selväksi voittajaksi Jokelan asetelman. Juhlatoimikunnan jäsen Heli Lahti antoi neuvoja ja apua tekemiseen.

Rahastonhoitajakin koki yllätyksen

Eräjärvi-Seuran puheenjohtaja Tarmo Grönqvist ja muistamistoimikunnan puheenjohtaja Arja Rajala kiittivät juhlassa Eräjärven Kivimuseon pitkäaikaista museonhoitaja Vasili Rjagojevia.

Hänen asiantuntemuksensa ja opastuksensa on ollut ensiarvoisen tärkeää museon kehittämisessä.

Rjagojev jää kesän päätteeksi eläkkeelle ja kiitospuheessa jo toivottiinkin jatkossa hänen mukaantuloaan talkootoimintaan.

Leena Hildén, Arja Rajala ja Tarmo Grönqvist yllättivät odottamatta Eräjärvi-Seuran pitkäaikaisen rahastonhoitajan. Juhlassa myönnettiin Jorma Tanilalle Suomen Kotiseutuliiton kultainen ansiomerkki tunnustuksena ansioista kotiseututyön hyväksi.

Kiitossanoissaan Jorma Tanila mainitsi muun muassa siitä miten hänen mummunsa Laimi Tanila oli yksi Eräjärvi-Seuran perustajajäsen.

− Ensimmäisessä Syysillassa täällä Erälinnassa 50 vuotta sitten olin seuraamassa pihapalkintojen jakoa, jonka Laimi Tanila ja silloinen puheenjohtaja Yrjö Kantoniemi suorittivat.

− Isäni Pekka Tanila oli 1990-luvulla yhdessä Kauko Olinin kanssa käynnistämässä kotiseutumuseota Syrjänrinteellä vanhalle seurakuntatalolle. Sittemmin paikka tuhopolton seurauksena menetettiin.

− Eräjärvi-Seuralaisuus on näin geeneissä. Itse aloin Eräjärvi-Seuran johtokunnan ulkopuolisena rahastonhoitajana 1979. Opettaja Yrjö Kantoniemi kutsui tehtävään.

Tanila kertoi silloin hiukan pohtineensa ajankäyttöä. Hän otti vastaan vastuullisen tehtävän, kun Yrjö Kantoniemi oli puhelimessa sanonut leppoisaan tapaansa, että aikaa menee yksi tunti kuukaudessa.

− Kiitos Eräjärvi-Seuralle huomionosoituksesta.

Jorma Tanila

Juttua on muokattu 26.9.2022 klo 14.00: Juttuun on korjattu, että idea Kotamäen lintutornista alkoi viritä vuonna 2014 eikä vuonna 2012, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

Leave a Comment