Moni äänestäjä on seurakuntavaaleissa uuden edessä – kenen laariin poisjäävien äänet satavat?

Seurakuntavaalien ehdokasasettelu päättyi viime viikolla. Oriveden seurakunnassa seurakuntavaaliehdokkaita on viidellä ehdokaslistalla yhteensä 50. Tämä on viisi ehdokasta vähemmän kuin neljä vuotta sitten pidetyissä vaaleissa.

Listoilla on tuttuja nimiä, mutta myös merkittäviä poisjääntejä. Tämä tietää sitä, että moni äänestäjä on nyt uuden edessä.

Juupajoki on kuluvalla valtuustokaudella ollut kirkkovaltuuston toiseksi suurin ryhmä viidellä valtuutetulla. Nähtäväksi jää, toimiiko se taktiikka yhä, jossa Juupajoen äänien on laskettu menevän omille ehdokkaille, vaikka listalta puuttuu kaksien edellisten seurakuntavaalien äänikuningas Markku Pärssinen.

Juupajoki oli edellisten vaalien voittaja, mutta tuolloin Pärssinen keräsi Juupajoen äänistä lähes puolet, 135 ääntä. Juupajokelaisten äänestäjien käsissä on nyt se, saako Juupajoki yhä äänensä kuuluviin kirkkovaltuustossa.

Seurakunta lähellä sinua -ryhmällä on peräti kuusi ehdokasta vähemmän kuin edellisissä vaaleissa. Listalta puuttuu sinne viime vaaleissa eniten ääniä, 55, tuonut Ulla Eronen. Myöskään Jussi Viljanen ei ole ehdolla. Hänen ja Erosen yhteenlaskettu äänipotti viime vaaleissa oli 99 ääntä. Kun tähän lasketaan vielä edesmenneen Kaarina Jokisen viimekertainen äänisaalis 40, jää heiltä 139 ääntä jaettavaksi muille.

Viime seurakuntavaaleissa äänestettiin ensimmäistä kertaa Oriveden ja Juupajoen yhdistyneenä seurakuntana. Äänestysprosentti oli hitusen alle 22. Vaikka se oli valtakunnan keskiarvoa parempi, oli suunta paikallisesti alaspäin.

Käännetään marraskuisissa vaaleissa suunta takaisin ylöspäin. Kirkkovaltuustossa päätetään esimerkiksi seurakunnan taloudesta ja kiinteistöistä, joten äänen käyttämisellä on merkitystä. Seurakuntavaaleissa jo 16-vuotiaat saavat äänestää.

Leave a Comment