”Onhan talonrakennukseenkin haettava rakennuslupa, kyllä sellainen pitää olla maanrakennukseenkin” – kaivuuohjeistus ja -maksut käyttöön Orivedellä marraskuun alusta

Tekninen johtaja Matti Vesava sai seistä puhujapöntössä hyvän tovin vastaamassa kysymyksiin, ja äänikin riitti hänen toimialansa asioiden käsittelyn ajan, vaikka vähissä olikin. Kuva: Anne Kotipuro

Oriveden kaupunki saa marraskuun alusta voimaan astuvan oman ohjeiston ja ehdot erilaisille kaivuutöitä vaativille asennuksille yleisillä alueilla, ja kaupunki alkaa periä kaivuutöiden valvonnasta myös kustannuksia vastaavia maksuja.

Tämä Oriveden oloihin laadittu ohjeisto, jonka isäksi ilmoittautui tekninen johtaja Matti Vesava, sai valtuustossa lähes kättentaputuksia. Hyvä, että tähänkin saadaan yhteiset pelisäännöt, kiittelivät valtuutetut yleisesti.

Vesava taustoitti, että edellisen kunnallistekniikan päällikön irtisanouduttua hän on tehnyt kaapeliasennusten ja muiden kaivuutöiden lupapäätöksiä. Lupia hakee moni toimija, eikä niihin ole ollut oikeastaan muita ehtoja kuin yhteisen lopputarkastuksen järjestäminen.

– Lopputarkastus pidetään yhdessä ja todetaan, ettei jälkeen jää mitään perunapeltoja, ja jos paikalla on ollut multaa, sitä pitää olla työn loputtuakin. Mutta edes näihin lopputarkastuksiin ei ole juuri soittoja tullut, Vesava kuvaili.

Koska naapurikunnissa tähänkin toimintaan on ollut säännöt ja ehdot, Vesava lähti hakemaan ohjeistukseen omaa Oriveden mallia. Kun uusi kunnallistekniikan päällikkö Mika Kuivanen aloitti työnsä elokuussa, hän teki luonnokseen hyviä lisäyksiä ja muutoksia.

– Emme halua estää kenenkään kaivamista, mutta onhan talonrakennukseenkin haettava rakennuslupa, kyllä sellainen pitää olla maanrakennukseenkin, Vesava perusteli, eikä vastaväitteitä kuulunut.

Kaivuutöitä tekeviä yhtiöitä on myös matkan varrella informoitu ja tasapuolisuutta haettu. Taustalla on ollut ajatus, ettei kaupungille jäisi pitkään auki olevia, kulkemista haittaavia kaivantoja, ja tähän ohjataan myös maksupolitiikalla.

Puunjuuria varottava, olemassa olevista johdoista otettava etukäteen selkoa

Sekään ei ole Vesavan mukaan mukavaa, jos puiden juuria katkotaan ja ne kuolevat ennen pitkää tämän takia. Sanomattakin on selvää, että ennen töiden aloittamista pitää kaupungilta hakea kartta maassa jo olevista kaapeleista ja putkista vahinkojen välttämiseksi.

Jussi Viljanen (kok) kiitteli ja uskoi uusien ohjeiden tuovan ryhtiä toimintaan.

Mira-Bella Järviö (ps) kertoi joutuneensa tilanteeseen, että valokuitua maan alle laitettaessa pääsy omaan pihaan katkesi noin viideksi tunniksi. Hän kyseli, onko mahdollista ohjeistaa, ettei talojen edustalla kaiveta, tai laittaa ainakin jonkinlainen ilmoitusvelvollisuus autojen siirtämiseksi pois ennen työn aloittamista.

Vesavan mukaan asukkaille ilmoittaminen kuuluu hyvään toimintatapaan. Sitä paitsi pelastusteiden on oltava käytettävissä, tehdään mitä vain.

Miia Saarinen (vihr) kyseli, tulevatko myönnetyt luvat näkyville mihinkään samalla tavoin kuin esimerkiksi meluilmoitukset. Näin niihin voisi varautua. Siis lähinnä häiriökarttatyyppisesti.

Vesava kertoi töiden tulevan eteen usein melko nopealla aikataululla, ja kaupunginjohtaja Juha Kuusisto tuumasi, että nähtäville laittoa voidaan toki harkita, onhan kaupungin kotisivuilla tilaa siihenkin. Myös ohjeistus ja hinnasto sinne tietysti laitetaan.

Ysinetin kaapelinkaivajat saivat erityiskiitosta siitä, että taloissa oli käyty erikseen ilmoittamassa tulevasta kaivuusta ja annettu asukkaille aikaa ajaa auto pois, ettei jäisi satimeen.

Jyrki Tuomaala (kesk) kertoi vielä terveisiä varavaltuutetulta, jonka pellolle oli ilmestynyt työmaakoppi ilman, että siitä olisi tullut mitään tietoa.

Nyt hyväksytyt luvat ja ohjeet koskevat kaupungin tienvieriä ja maita, joten yksityisiltä maanomistajilta luvat tällaiseen kunkin toimijan on haettava itse.

Leave a Comment