Höyryveturi Pikku-Jumbo pysähtyi Länkipohjassa – veturi oli paluumatkalla Jämsän reissulta, jolla se oli ottanut myös matkustajia kyytiin

Pikku-Jumbo
Pikku-Jumbo päästi ilmoille komean höyrypilven ja nostalgisen pillintöräyksen lähtiessään Länkipohjasta. Kuva: Leena Lähdesmäki

Höyryveturi Pikku-Jumbo eli Haapamäen museoveturiyhdistyksen omistama Tk 3 nro 1136 ja siihen liitetyt museovaunut pysähtyivät sunnuntaina Länkipohjassa matkallaan Jämsästä takaisin Haapamäelle.

Museojuna kuljetti matkustajia Jämsässä reitillä Jämsänkoski – Jämsä – Kaipola – Jämsä, mutta siirtomatkalla matkustajia ei ollut.

Tampellan vuonna 1947 valmistama, kevyt tavarajunaveturi veti perässään muun muassa oranssia postivaunua. Junassa oli myös perusmatkustajavaunujen lisäksi makuuvaunuja. Puukoriset ja huopakattoiset vaunut ovat 1950-luvun mallistoa.

Pikku-Jumbon suurin sallittu nopeus, 60 kilometriä tunnissa, saadaan aikaan höyryvoimalla, jota varten veturissa on 4,5 kuution hiilitila, 10 kuution halkotila ja liki yhtä suuri vesitila.

Komeat halot herättivätkin Länkipohjan liikennepaikalle kerääntyneiden katsojien huomion.

Museojunaa saatiin Länkipohjassa ihastella reilu kymmenen minuuttia sen odottaessa Tampereen suunnasta tullutta tavarajunaa.

Kohtaamisen jälkeen matka jatkui Oriveden kautta Haapamäelle, jossa veturi maanantaiaamuna pääsee omalle museopaikalleen veturitalliin.

Pikku-Jumbo
Tampellan vuonna 1947 valmistamaa veturia saatiin ihastella Länkipohjassa sunnuntaina. Kuva: Leena Lähdesmäki
Pikku-Jumbo
Oranssin vaunun kyljessä komeilivat vanhat Postin tunnukset, postitorvet. Kuva: Leena Lähdesmäki

Leave a Comment