Melkein 15 vuotta, 480 päivää ja 7 500 talkootuntia – Kestävää perintöä on vaalittu Västilän Voimantalolla remontilla, jonka aikana tilat on kunnostettu perusteellisesti lattiasta kattoon

Jyrki Tuomaala (vas.) on toiminut talkooporukan kokoonkutsujana. Esko Naskali, Teuvo Myllymäki, Ahti Lahtinen, Pekka Lindroos ja Aimo Kaikkonen ovat olleet paljon mukana Voimantalon talkoissa, lähes kaikki alusta asti. Kuva: Heli Rahkonen

Västilän Voimantalolla juhlittiin viikonloppuna Euroopan kulttuuriympäristöviikkoa teemalla Kestävä perintö.

– Västilän Voimantalo on erityisesti meidän perintömme, sanoo Västilän Voiman puheenjohtaja Jyrki Tuomaala.

Juhlassakin pitämässään katsauksessa hän toteaa, että talon pian 100-vuotisen historian aikana tätä perintöä on hoidettu varsin vaihtelevasti, joinakin vuosikymmeninä jopa erittäin huolimattomasti.

Tuomaala kiittelee, että silloiset kyläaktiivit vuoden 1975 paikkeilla huomasivat perinnön merkityksen ja ryhtyivät kohentamaan sitä hetkeä ennen kuin se olisi menettänyt merkityksensä.

– Korjausinnostuksesta voimme kiittää kylän silloisia pikkupoikia, jotka kivittivät ränsistyneen ja autioituneen talon kaikki ikkunat rikki luullen tehneensä ympäristöteon. Tämä laukaisi niin sanotun ensimmäisen korjausaallon, Tuomaala kertoo.

Esko Naskali kantaa tuoleja varastoon viikonlopun kyläjuhlan jäljiltä. Voimantalolla juhlittiin Euroopan kulttuuriympäristöviikkoa Kestävä perintö -teemalla. Kuva: Heli Rahkonen
Voimantalon salin lattiat on juuri hiottu ja lakattu. Kuva: Heli Rahkonen

Ilmalämpöpumppuja odotellaan

Korjauksen toisen aallon voidaan sanoa alkaneen syksyllä 2008, jolloin on kirjattu pian 15 vuotta kestäneen kunnostusurakan ensimmäiset talkootunnit.

Tähän mennessä talkoopäiviä on talkoolaisten laskujen mukaan kertynyt noin 480 ja talkootunteja noin 7 500.

– Talkoolaisia on vuosien varrella ollut kaiken kaikkiaan noin 30. Ydinporukka on kuitenkin muodostunut noin seitsemästä ”voimaveljeksestä”.

Nyt on hengähtämisen aika – ainakin melkein.

– Viime kevään vessaremontin kanssa samaan hankkeeseen kuului se, että tänne saliin tulee kaksi jäähdyttävää ilmalämpöpumppua ja keittiöön yksi, mutta niissä on ollut toimitusvaikeuksia. Niissä on kuitenkin vain noin kahden päivän työ, Tuomaala toteaa.

Senkin jälkeen on luvassa ylläpitokorjauksia, mutta isot remontit on nyt hetkeksi tehty.

Teuvo Myllymäki ja Jyrki Tuomaala neuvonpidossa Voimantalon salissa. Kuva: Heli Rahkonen
Varastotilojen rakentamisen myötä tuoleja ei enää ole tarvinnut säilyttää näyttämöllä, Jyrki Tuomaala kertoo. Kuva: Heli Rahkonen

”Sinne sitä mennä pötkähdin”

– Tässähän se jälki näkyy! huikkaa talkoolaisista Pekka Lindroos.

Savottaa on riittänyt, tästä talkoolaiset ovat yhtä mieltä. Tuomaalan ja Lindroosin kanssa kyläjuhlan jälkeen paikkoja ovat tulleet siivoamaan Aimo Kaikkonen, Teuvo Myllymäki, Esko Naskali ja Ahti Lahtinen.

Yhtä mieltä ollaan siitä, että purkaminen ja putsaaminen ovat olleet isotöisiä.

– Salin katon laitto ja ulkopäätyjen keltaisten osien laitto ovat minun mielestäni olleet kaikkein haastavimmat ja isotöisimmät, toteaa Tuomaala.

– Eihän siinäkään kauaa mennyt, Esko Naskali heittää.

– No meni siinä pari kuukautta, Tuomaala vastaa.

Isommilta kommelluksiltakin on vältytty, mitä nyt Naskali kertoo kerran pudonneensa ulkorappusista alas, kun lattia petti alta.

– Sinne sitä mennä pötkähdin, ja oli lähellä, ettei tullut nauloja persuuksiin. Ei isommin sattunut muutenkaan, mustelmilla selvittiin, hän kertoo.

Aimo Kaikkonen, Jyrki Tuomaala ja Pekka Lindroos kertovat, että purkutyöt olivat työläitä, samoin salin katon laittaminen. Kuva: Heli Rahkonen
Västilän Voimantalo on kunnostettu ja maalattu myös ulkopuolelta. Kuva: Heli Rahkonen

Haka hakemuksissa

Pelkällä talkootyöllä Voimantalon perintöä ei kuitenkaan ole ylläpidetty. Se on vaatinut myös rahaa.

Viimeisimpänä talkooporukkaan paikkakunnalle muutettuaan liittynyt Aimo Kaikkonen kiitteleekin Jyrki Tuomaalaa, että hän on sekä kutsunut porukkaa kasaan ja pyörittänyt rahaliikennettä.

– Jos siinä olisi joku veltompi kaveri ollut, ei tämä taatusti olisi tässä vaiheessa. Rahoitusten hakeminen on työlästä. Onneksi Jyrki on ollut ahkera niitä hakemaan. Liekö viettänyt unettomia öitä, Kaikkonen pohtii.

– Joskus olen yöllä kolmen aikaan herännyt ja miettinyt asioita, Tuomaala myöntää.

Hän kuitenkin toteaa, että työ on opettanut tekijäänsä: 15 vuodessa on oppinut, mistä rahaa voi hakea. Tukien hakeminenkin on helpottunut, kun hakemukset ovat siirtyneet nettiin.

– Yhtään hakemustamme ei ole hylätty, mutta lisäselvityksiä olemme joutuneet ja myös tottuneet antamaan.

Teuvo Myllymäki ja Jyrki Tuomaala neuvonpidossa Voimantalon salissa. Kuva: Heli Rahkonen
Jyrki Tuomaala kertoo, että vessan kunnostuksen yhteydessä he tekivät myös kulttuuriteon. – 1970-luvulla tehdyssä vessaremontissa yksi umpeen laudoitettu ja levytetty julkisivun ikkuna palautettiin näkyviin. Siihen tosin teetettiin uusi, ulkoapäin alkuperäisen näköinen lämpöikkuna. Kuva: Heli Rahkonen
Teuvo Myllymäki, Ahti Lahtinen, Jyrki Tuomaala, Esko Naskali ja Pekka Lindroos kahvion puolta järjestelemässä. Kuva: Heli Rahkonen
Tapio Nikulainen piti Voimantalolla näyttelyn ja lahjoitti talon tyyliin sopivat teokset seinille. Kuva: Heli Rahkonen

Käyttö paras kiitos

Merkittävämpänä onnenpotkuna Voimantalon kunnostuksen aloittamiselle Tuomaala pitää Oriveden kaupungin vuonna 2010 myöntämiä niin sanottuja Längelmäen kuntaliitoksen porkkanarahoja.

– Kaupungilta saatu 75 000 euroa oli ratkaiseva, että laitettiin tänne maalämpö ja lattialämmitys. Alun perin ajatus oli tehdä suorasähkölämmitys muutamalla patterilla. Se olisi ollut tuhoon tuomittu ajatus, sanoo Tuomaala nyt.

Hän muistuttaa kuitenkin, että kaikkiin avustusrahoihin sisältyy myös omavastuuosuus, joka on useimmiten noin puolet hankkeen kokonaissummasta.

Talkoolaisten hartain toive onkin nyt saada kylätalolle entistä enemmän käyttöä ihan jo pelkästään ylläpitokulujenkin kattamiseksi.

Seuraavat talkootkin ovat jo heti tällä viikolla, kun Voimantalolla järjestetään tanssit.

– Kuuden maissako tullaan? miehet suunnittelevat.

Voimantalon eteinen on valmiina ottamaan vastaan seuraavatkin vieraat. Viikonloppuna tanssitaan. Kuva: Heli Rahkonen
Talkoomuonituksista päävastuun kantaneet Marjatta Ylönen ja Lea Tuomaala saivat tunnustusta kyläjuhlassa. Juhlakahvit Lea Tuomaalan (oik.) kanssa kaatoi Maarit Vainikkala. Kuva: Jussi Kirjasniemi

Voimantalon remontin vaiheet

2008 katselmus, ullakkotilojen siivous ja lankkukäytävien teko kulkua helpottamaan

2009 ikkunoiden kokonaisvaltainen kunnostus, talon takasivun uudelleen vuoraus ja lahonneiden pystytukien vaihto

2010 vanhan keittiötilan purku ja saneeraus lattiasta kattoon

2011 lattioiden purku ja uusien lattioiden koolaus, lämpöeristäminen ja lattiapanelointi, maalämpökoneiston asennus, kirkkokamiinan saneeraus ja kahvilan takan muuraus, imeytyskentän teko

2012 julkisivun uudelleen vuoraus, pääportaiden uusiminen ja katoksen rakentaminen

2013 salin ikkunaseinän lämpösaneeraus, tapetointia, maalausta, panelointia, valaistuksen uusiminen, sähkötöiden viimeistely, talon ulkoseinien keltaisten yläosien kunnostus

2014 ulkokaton maalaus, takapäätyseinän vuoraus, panelointia, ulko-oven vaihto

2015 ei varsinaisia kunnostustöitä Voimantalolla, talkoita kioskin kunnostamiseksi

2017 aloitettiin lämpimän varaston rakentaminen talon yhteyteen

2018 ulkovaraston rakentamista, murto- ja palohälytinjärjestelmän asentaminen

2019 parkkipaikan laajennus, pihavalaistuksen lisääminen, uusi porakaivo vanhan rinnalle vesipulan välttämiseksi

2020 ulkoseinien maalausta punamullalla, katto- ja julkisivuhanke alkuun, frisbeegolfradan rakennustöiden aloittaminen

2021 katto- ja julkisivuhankkeen jatko: sateelta suojaavat katokset talon päätyovien ja portaiden suojaksi, julkisivumaalauksen toinen kerta, ulkoikkunoiden vuorilaudoituksen ehostus

2022 vessojen saneeraus ja sisätilojen jäähdytys, lattioiden kunnostushionta ja lakkaus, ulkorakennuksen saunan pesuhuoneen lattian saneeraus.

(Lähde: Västilän Voiman talkoopäiväkirja)

Leave a Comment