Energianeuvojat tekevät Orivedellä kotikäyntejä – kohteita on etsitty yhdessä kotihoidon kanssa

Orivesi on päässyt mukaan pilottihankkeeseen, jonka tarkoituksena on auttaa ikääntyneitä säästämään sähköä energianeuvonnan kohdekäynneillä tehtävien pienten parannustöiden ja neuvojen avulla.

Hankkeen kohderyhmäksi ikääntyneet valittiin, sillä heidän talouksissaan energiatehokkuuteen vaikuttavien toimien tekeminen voi itsenäisesti olla vaikeaa. Lisäksi kyseiset kotitaloudet saattavat kärsiä keskimääräistä enemmän energian hinnan noususta.

Orivedellä hankkeeseen haettiin kohdetalouksia yhteistyössä kotihoidon kanssa. Pilotin toteuttavan Ekokumppaneiden energia-asiantuntija Rami Kotilaisen mukaan kiinnostusta on ollut mukavasti.

– Meillä on jo nyt Orivedeltä noin 30 kohdetta, joissa käymme neuvontakäynnillä, Kotilainen kertoo puhelimitse.

Kohdekäynneistä ikääntyneiden ei tarvitse maksaa mitään. Neuvot ja pienet parannustyöt ovat siis pilottihankkeessa maksuttomia.

Kohdekäynnit aiotaan tehdä kotihoidon käynnin yhteydessä tai omaisen läsnä ollessa.

Käynnin aikana energia-asiantuntija tarkastaa kiinteistön ovien ja ikkunoiden tiivisteiden kunnon ja vaihtaa ne tarvittaessa uusiin. Lisäksi valaisimien polttimot vaihdetaan tarvittaessa energiatehokkaisiin led-polttimoihin.

– Lisäksi keskustelen asiakkaiden kanssa muista mahdollisista energiatehokkuustoimista sekä kartoitan niiden soveltuvuutta ja kannattavuutta. Kyse on edelleen maksuttomasta palvelusta eikä asiakkaita velvoiteta mihinkään investointeihin, pilottihankkeesta kertovassa tiedotteessa todetaan.

Jos asiakas haluaa, voi energia-asiantuntija kuitenkin auttaa tarjouspyyntöjen laatimisessa sekä tarjousten vertailussa puolueettomasti ja veloituksetta.

Kohdekäynnin kesto on noin 1–2 tuntia. Jos omaiset haluavat olla läsnä kohdekäynnillä, sovitaan sen ajankohta erikseen, jotta kotihoidon toiminta ei rasitu tarpeettomasti.

Pilottihankkeen rahoittaa Energiavirasto. Se on tarjonnut maksutonta energianeuvontaa kuluttajille jo vuodesta 2019 alkaen. Pirkanmaan alueella neuvontaa on toteuttanut Ekokumppanit Oy. Neuvontaa on tarjottu pääsääntöisesti puhelimitse ja sähköpostilla.

Leave a Comment