Millainen olisi päivä ilman lukutaitoa? – sitä kannattaa hetkisen miettiä

Nojatuolista oli kuulemma kuulunut pientä supinaa. Nenän edessäni oli ollut tiukasti Aku Ankka, jonka sarjakuvaruutujen puhekupliin kirjoitettuja sanoja olin lukenut itselleni ääneen. Näin äitini on kertonut hetkestä, jolloin hän oli huomannut viisivuotiaan tyttärensä oppineen lukemaan.

Itselläni ei ole minkäänlaista muistikuvaa siitä hetkestä, jolloin kirjainjonoista alkoi muodostua merkityksen sisällään pitäviä sanoja. Tärkeä kansalaistaito oli vain yhtäkkiä osa elämääni, jota ilman on nykyisin vaikea kuvitella olevansa.

Tutkimusten mukaan suomalaisten aikuisten keskimääräinen lukutaito on erinomainen. Lukukeskus kuitenkin muistuttaa materiaaleissaan, että hyvän lukutaidon saavuttaa vain lukemalla. Taitoa on vaalittava ja vahvistettava.

Lukemisen pariin keskus onkin kannustanut lapsia jo neuvolasta lähtien. Vuosina 2019–2021 syntyneet lapset ovat saaneet neuvolatarkastuksissa oman kirjakassin. Lahjan saavat myös tänä syntyvät lapset. Aiemmin Suomen Kulttuurirahaston rahoittama ohjelma sai nimittäin jatkoa tälle vuodelle, kun eduskunta päätti rahoittaa sen.

Ensi viikolla vietetään kansainvälistä lukupäivää. Sen tarkoituksena on muistuttaa meitä kaikkia siitä, mikä merkitys lukutaidolla on ollut ja on yhä meille jokaiselle. Teemapäivää varten on luotu myös tehtäväpaketteja, jotka on suunnattu etenkin koululaisille.

Pohdittavaa niissä riittää myös aikuisille: millainen olisikaan päivä ilman lukutaitoa?

Leave a Comment