Teemu Laurikaiselle uran ensimmäinen SM-kulta – Oona Viljaselle kuudes peräkkäinen SM-mitali

M19-sarjan Suomen kolme parasta korkeushyppääjää. Vasemmalla hopeamitalisti Johan Grönroos, keskellä Suomen mestari Teemu Laurikainen ja oikealla kolmonen Miko Tähkänen. Kuva: Erja Laurikainen

Oriveden Ponnistuksen hyppääjälahjakkuus, Teemu Laurikainen, M19, saavutti uransa ensimmäisen Suomen mestaruuden Vaasassa hyppäämällä korkeutta 200.

Kuulantyönnössä N19-sarjassa Oona Viljanen nappasi kuudennen peräkkäisen SM-mitalinsa. Mitalin väri oli pronssinen.

Teemu Laurikainen kävi tiukan taistelun mestaruudesta tilastoykköstä, Sjundeå IF:n Johan Grönroosia vastaan. Molemmat selvittivät samoin pudotuksin korkeuteen 198 asti.

Laurikainen ylitti toisellaan 200. Grönroos ei päässyt siitä yli kahdella yrittämällä. Hän jätti korkeuteen 202 yhden yrityksen. Se ei onnistunut. Laurikainen siirsi kaksi yritystä uuteen ennätyskorkeuteen 205. Niistä toinen oli lähellä. Hyppääjä oli patjalla, kunnes rima putosi.

Kultaa tuli näin kauden parhaalla tuloksella 200. Hopea Grönroosille 198 ylittäneellä hypyllä. Pronssia otti Merikarvian Niko Tähkänen, 190.

Ponnistava jalka oikeaan asentoon

Laurikaisella on ulkoradalla taskussaan nyt yksi kulta, yksi hopea ja kaksi pronssia. Hallimestaruuksia on kaksi ja halliennätys on 203.

– Tiukka kisa ei jännittänyt. Harmittamaan jäi toisen yrityksen niukka pudotus 205:stä. En tiedä mihin rima olisi voinut hipaista, Laurikainen toteaa.

– Hyppyni on parantunut tuntuvasti valmentajani Ilpo Mikkosen ohjein. Nyt pitäisi saada hyviin olosuhteisiin kisa, niin rima jäisi killumaan paljon korkeammalla, hän uskoo.

Laurikaista valmentava Ilpo Mikkonen uskoo hänkin suojattinsa kehitykseen.

– Ponnistava jalka saatiin oikeaan asentoon juhannuksen jälkeen. Hyppy alkoi kulkea. Vauhtia on lisätty 30 metrin juoksuvedoilla. Vauhdittomilla hypyillä selkä rimaan päin menee 160 sentin korkeudelta, missä näkyy taitto riman yli. Voimaa on vielä kehitettävä lisää, niin ennätys siirtyy uusille lukemille.

Sentti hopeasta

Kahden lajin urheilija, Oona Viljanen, N19, on tehnyt kuulantyönnössä pitkän uran SM-tasolla. Vaasassa hän saavutti jo kuudennen peräkkäisen mitalin tuloksella 13,10.

Viljanen oli toisena viimeiselle kierrokselle asti. Tilastokakkonen Karhulan Katajaisten Gita Reinholm työnsi viimeisellään sentillä ohi napaten hopeaa.

Kaikki mitalit menivät tilastokärjen mukaisessa järjestyksessä, kun Pyrinnön seitsenottelija Saga Vanninen korjasi mestaruuden tuloksella 14,10.

– Neljä tasaista työntöä, mutta piikki puuttui, kertovat Oona Viljanen ja valmentaja Jaakko Hassi.

– Yleisurheilukausi päättyi tähän. Kesän aikana en koskenut lentopalloon. Nyt siirryn sen pariin välittömästi. Tarkoitukseni on jatkaa kahden lajin parissa ensi vuonnakin, Viljanen toteaa.

Jaakko Hassi on puolestaan valmis jatkamaan hänen valmentajanaan.

Vaasassa oli Ponnistuksen väreissä mukana myös seiväshyppääjä Aino Suorsa, N19. Hän hyppäsi 328 sijoittuen jaetulle seitsemännelle sijalle.

Valmentaja Jaakko Hassi totesi, että riman nosto 328:sta suoraan 340:een on monelle urheilijalle liian kova.

Hämelahdelle kaksi mitalia

Längelmäen Urheilijoiden kasvatti, nykyään Tampereen Pyrintöä edustava Lasse Hämelahti, M22, kipuaa hyvää vauhtia kohti suomalaisen pikajuoksun kärkeä.

Vaasassa hän nappasi SM-kisoissa hopeaa 200 metrillä ajalla 21,69 ja 100 metrillä pronssia ajalla 10,95.

Hämelahden ennätys 200 metrillä on 21,55. Sen hän juoksi M22-sarjan PM-kisoissa Ruotsin Malmössä. Se toi siellä hopeaa.

Leave a Comment