50 vuotta sitten: Juupajoen valtuusto koolla Sammalniemessä

Juupajoen kunnanvaltuusto isäntäväkineen Sammalniemen leiri-kurssikeskuksen edustalla.

Juupajoen kunnanvaltuuston vierailukokousten sarja jatkui 17.8. Sammalniemen leiri- ja kurssikeskuksessa pidetyllä kokouksella. Kokouksen alkajaisiksi kunnanvaltuuston puheenjohtaja Erkki Ojanperä ja kunnansihteeri Kauko Lintumäki luovuttivat kunnan vaakunan muistoksi kokouskäynnistä. Sen otti vastaan kurssikeskuksen puolesta Työläislasten Tuen taloudenhoitaja Timo Typpö.

Kokouksen päätteeksi taloudenhoitaja Typpö esitteli valtuustolle vuodesta 1965 toiminutta kurssikeskusta. Sammalniemen kurssi- ja leiritoiminta on laajentunut vuosi vuodelta. Kuluneena kesänä pidettiin leirikeskuksessa toistakymmentä leiriä ja niillä oli lapsia ja nuoria yhteensä yli 1000. Kuuden yhteensä 30 majoituspaikkaa tarjoavan mökin ja kurssikeskuksen tilat samoin kuin leirialuekin alkavat käydä pieniksi. Lisämaan ja tilojen tarve olisikin ajankohtainen ja siksi tehtiin kunnalle tarjous naapurissa olevan Sammalniemen koulun osatmiseksi, totesi taloudenhoitaja Typpö.

Valtuuston varsinaisen kokouksen ensimmäisenä asiana oli luottamusmiesten matkakorvausten vahvistaminen, joka tapahtui yleisen käytännön mukaisesti. Uusi talousarviomalli päätettiin ottaa niinikään käyttöön jo seuraavaa talousarviota laadittaessa.

Keskustelua syntyi tälläkin kertaa ennenkin puheenaihetta antaneesta palloiluhallin rakentamisesta. Äänin 15–3 valtuusto päätti, että pallloiluhallin rakentaminen aloitetaan Korkeakosken koulun yhteyteen jo syksyn aikana, sillä hallin rakentamiseen on saatu veikkausvoittovarojakin 79.000 mk eli n. kolmannes hallin ennakkokustannusarviosta. Hankkeen vastustajat katsoivat että Juupajoella olisi tärkeämpiäkin rakennuskohteita. Palloilusalin rakentamiseen päätettiin ottaa lainaa 100.000 mk paikkakunnan pankeilta niinikään äänestyksen jälkeen äänin 15–3.

Keskustelussa valtuuston enemmistö totesi täysimittaisen palloilusalin palvelevan niin Korkeakosken koulua kuin yleistä liikuntaa ja urheiluseuroja. Samalla saadaan juhla- ja kokoustiloja.

Kesällä valmistuneen vuokratalon jatkamisesta puolella eli kuudella huoneistolla oltiin yksimielisiä. Samalla korostettiin että tulevaa asuntotarvetta ja kunnan osuutta siinä olisi tutkittava. Vuokratalon jatkamiseen päätettiin anoa asuntolainaa.

Salmenniemen koulun myynti siirtyi jälleen kunnanhallitukselle tarkempia selvityksiä varten. Koulusta on tähän mennessä tehty kolme ostotarjousta, jotka vaihtelevat 55.000:stä – 60.000 mk:n. Tarjousten tekijät ovat olleet alueelle mökkikylää suunnitelleet paikalliset yrittäjät, virkistyskeskusta suunnitelleet Juupajoen Karjalaiset sekä naapurissa leiri- ja kurssikeskusta pitävät Työläislasten Tuki.

Oppikoulua käyvien oppivelvollisuusikäisten matkakulut päätettiin suorittaa kunnan varoista ensi vuoden alusta lukien. Tarkoitukseen tarvitaan laskelmien mukaan n. 39.000 mk.

Kokouksen jälkeen valtuusto tutustui leirikeskukseen sekä kokeili saunan makoisia löylyjä ja ui puhtaassa Petääjärvessä.

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 24.8.1972. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment