Monipuolinen kavalkadi kansallispukuja tuuletuksessa Rosellin talolla – tunnetko Itä-Pirkanmaan puvun, entä Räisälän puvun?

Komea rivi kansallispukuja Eräjärven kotiseutumuseon pihamaalla: vas. Heli Koskinen, Räisälän puku, Arja Rajala, Aino-puku/muinaispuku, Martti Kakko, Johanneksen puku, Soile Lahtinen, Itä-Pirkanmaan puku, Maija Viitaniemi, Sääksmäen arkipuku, Leena Hildén, Seiskarin puku, Mervi Lahti, Hämeen puku, Heljä Tuomivaara, Puulaveden puku ja Leena Salmi, Kuortaneen kuoropuku. Kuva: Erkki Oksanen

Kansallispukujen tuuletustapahtumat ovat tulleet jäädäkseen, ja hyvä niin. Kovin harvoin muuten tulee tilaisuuksia pukea päälle näitä suomalaisen käsityötaidon edustavia näytteitä, joissa joka ikinen sauma on pistelty käsin. Monessa niistä työtä ovat teettäneet tuntikausia myös näyttävät kirjonnat tai muut yksityiskohdat.

Rosellin talolle, joka nykyisin toimii Eräjärvi-seuran tukikohtana ja kotiseutumuseona, kansallispukujen tuuletukseen kerääntyi sunnuntaina kaikkiaan parikymmentä henkeä, joista yhdeksällä oli kansallispuku päällä. Yksi mieskin joukossa oli.

Tällä kertaa on henkilöiden lisäksi nimetty myös puvut. Kuinka monta tunnet? Suorastaan ikoniseksi on muodostunut kahvilähettiläs Paula-tytön kantama Sääksmäen juhlapuku, mutta nytpä nähtiin sekin, millainen on Sääksmäen arkipuku.

Väritykset, materiaalit ja mallit vievät eri puolille Suomea. Myös esiliinan materiaalit vaihtelevat, samoin päähineiden mallit.

Kansallispukujen tuuletuksessa nautittiin myös seurasta ja kahvittelusta. Kahvikupin ääressä Maija
Viitaniemi Sääksmäen arkipuvussa ja Heljä Tuomivaara, jolla on Puulaveden puku. Kuva: Erkki Oksanen

Leave a Comment