Puurakentamisen nerokkuus näkyy Längelmäen kirkossa – ”Se onkin varsin erilainen kuin lähiympäristön kirkot”

Aalto-yliopiston apulaisprofessori Panu Savolainen kertoi, että kirkoissa oli ennen rennompi meininki kuin nykyään. Kuva: Leena Lähdesmäki

Kolme päivää kirkon lattian alla ja pari päivää vintillä synnyttivät apulaisprofessori Panu Savolaiselle henkilökohtaisen suhteen Längelmäen kirkkoon.  Längelmäen kirkon juhlaseminaarissa Panu Savolainen kertoi suomalaisesta kirkkoarkkitehtuurista ja Längelmäen kirkon sijoittumisesta siihen.

Lue myös: Längelmäen kirkon mallista ja paikasta riideltiin – kirkonrakentaja jatkoi silti projektia, vaikka siitä valitettiin kuninkaalle asti

– Nykyisin kirkot ovat paljon pyhempiä paikkoja kuin ennen. 200 vuotta sitten kirkossa saattoi kulkea kissoja ja koiria, ja meno oli rennompaa. Kirkko saattoi olla pitäjän ainoa julkinen tila, ja siellä pidettiin kokouksia ja tiedotettiin asioista.

Suomen vanhimmasta kirkosta on jäljellä vain kiviperustus. Se on Turussa sijaitseva Ristimäen kirkko, joka löydettiin 2013.

– Se edustaa romaanista tyyliä, joka oli käytössä 1100-luvulla. Kylät rakensivat pieniä kirkkoja kalmistojen paikalle, eikä seurakuntia ollut olemassa. Ristimäen kirkon pituus on vain 10 metriä, ja se mahtuisi Längelmäen kirkon sisälle, havainnollisti Panu Savolainen.

Hirsien pituus saneli koon

Pitkään kirkkojen muotoa saneli hirsien pituus.

– Puu oli kirkkojen luontainen rakennusmateriaali, mutta hirsien pituus saneli kirkkojen kokoa. Pohjalainen keksintö oli niin sanottu vetoarkkurakenne, joka mahdollisti jatkoskohdat kirkkojen pitkille sivuille ja silti rakennuksesta tuli tukeva. Kirkoissa on muutenkin paljon paikallisväriä. Esimerkiksi Inarin erämaakirkon sivu on vain kahdeksan metriä pitkä, koska sen mittaisia hirsiä porot jaksavat vetää.

Lue myös: Längelmäen kirkon taideteokset innoittavat Pietari Brahe -hypetykseen – saarnastuolin kannattajapatsaan yhdennäköisyys kreivin kanssa on ilmeinen

Ristikirkkoihin mallia saatiin renessanssiajan Keski-Euroopasta.

– Taustalla oli Rooman Pietarinkirkko, joka innoitti arkkitehtejä. Samalla päästiin eroon hirsien jatkamisongelmasta ja saatiin lisää tilaa kirkkoihin. Se oli käytännöllistä. Vanhimmat ristikirkkomme ovat 1600-luvulta mutta varsinaiseksi kirkkotrendiksi malli tuli 1700-luvulla.

Nerokkuutta sidehirsiratkaisusta

Längelmäen kirkkorakentaja Antti Piimäsen mallia Panu Savolainen nimittää pseudoristikirkoksi.

– Tässä tulee ilmi suomalaisen puurakentamisen nerokkuus: sidehirsiratkaisu, joka Längelmäen kirkossakin näkyy, on kätevä. Näkyvyyttä haittaavia pilareita ei tarvita. Samalla sivusakarat lyhenivät. Längelmäen kirkko onkin varsin erilainen kuin lähiympäristön kirkot. Se edustaa läntistä ja varsinaissuomalaista kirkkomallia, jossa on nähtävissä vanhan pitkäkirkon mallin paluu.

Kirkkojen rakentaminen puusta kiellettiin 1776, koska pelättiin, että puut loppuvat valtakunnasta. Siitä alkoi kivikirkkojen aika.

– Entisaikaan kirkkoja myös purettiin ja niiden rakennusmateriaalia kierrätettiin huutokaupoissa. Suotavaa oli kuitenkin, että kirkon kierrätysmateriaali käytettiin kunnioittavasti. Sopiva käyttökohde oli esimerkiksi katto, mutta keittiö tai viiniköynnöksen tuki eivät olleet suotavia, kertoo Panu Savolainen.

Kaikki suotavuussäännöt eivät ehkä Längelmäellä tulleet kuulluiksi, sillä hieman myöhemmin suntio Hannu Lemmetty kertoo kirkkokierroksella, kuinka Karvian 1600-luvun kirkon ovet ovat olleet huussin ja ladon ovina. Nyt ovet ovat Längelmäen kirkon eteisessä säilytyksessä ja kaikkien nähtävinä.

Lue myös: Längelmäen kirkkoseminaari kirvoitti muistoja – ”Olen päässyt ripille ja mennyt naimisiin tässä kirkossa”

Längelmäen kirkon juhlamessun toimittaa piispa Matti Repo sunnuntaina kello 11. Kysymyksessä ei kuitenkasan ole piispan visitaatio, joita ennen kutsuttiin piispantarkastuksisksi.  Tilaisuus radioidaan ja se kuullaan jälkilähetyksenä syyskuussa.

Juttua on muokattu 16.8. klo 10.55: Toisin kuin jutussa aluksi kerrottiin, Längelmäen kirkossa ei sunnuntaina ole piispan visitaatiota, vaan piispan toimittama juhlamessu. Radiointia ei myöskään kuulla suorana lähetyksenä.

Leave a Comment