Längelmäen kirkkoseminaari kirvoitti muistoja – ”Olen päässyt ripille ja mennyt naimisiin tässä kirkossa”

Annikki Pekkanen kävi Längelmäen kirkossa lapsena tätinsä kanssa. Kuva: Leena Lähdesmäki

Längelmäellä pidettiin viime viikonloppuna seminaari 250-vuotisjuhlavuottaan viettävän kirkon historiasta ja rakentamisesta. Annikki Pekkanen oli tullut kuuntelemaan Längelmäen kirkon juhlavuoden seminaaria Jyväskylästä.

– Minun muistoni Längelmäen kirkosta liittyvät tätiini, jonka luona olin lapsena. Hänen kanssaan kävin täällä ja hänet on haudattukin tuonne kirkkomaahan. Asun Jyväskylässä, ja siellä on hävitetty vanhoja rakennuksia. On hienoa, että Längelmäen kirkko on käytössä. Mielestäni ainakin erilaiset historiaan liittyvät tapahtumat sopivat kirkkoon.

Viime kesänä ensimmäistä kertaa

Outi Kortekangas-Savolainen, Johannes Savolainen ja Helena Savolainen olivat tulleet Längelmäelle Turusta.

– Meidän muistomme Längelmäen kirkosta liittyvät viime kesään. Olimme silloin täällä ensi kertaa, koska poikamme ohjasi kirkon mittauskurssia. Helena ihastui silloin Siri-koiraan, ja sen 10-vuotisyntymäpäivää saimme viettää eilen, kertoo Outi Kortekangas-Savolainen.

– Olemme ihastuneita Längelmäen kirkonkylään, jossa aika tuntuu pysähtyneen 1950-luvulle. Täällä on ymmärretty vanhojen rakennusten arvo.

Outi Kortekangas-Savolainen, Johannes Savolainen ja Helena Savolainen kävivät Längelmäen kirkossa ensimmäisen kerran viime kesänä. Kuva: Leena Lähdesmäki

”On hienoa, että kirkkoa on hoidettu näin hyvin”

Timo Pajunen on syntyperäinen längelmäkeläinen.

– Isovanhemmat ja heidän vanhempansa on haudattu tänne. Olen päässyt ripille ja mennyt naimisiin tässä kirkossa. On hienoa, että kirkkoa on hoidettu näin hyvin. Sanoisin jopa, että paremmin kuin ennen kuntajakoa.

Vaikka tietoa kirkosta ja sen historiasta Pajusella on jo paljon, seminaarin antia hän odottaa innostuneena.

– Seminaarissa tulee varmaan uutta tietoa entisten lisäksi. Sen takia tulin kuuntelemaan.

Timo Pajunen on päässyt ripille ja mennyt naimisiin Längelmäen kirkossa. Kuva: Leena Lähdesmäki

Leave a Comment