Eräjärven sähköverkkojen uusimisurakka ja valokuituprojekti ovat valmistumassa ajallaan – 31 hehtaaria vanhasta sähköverkosta on palautumassa pelto- tai metsäkäyttöön

Alkuvuodesta valokuituhankkeista keskustelivat osuuskunta Ysinetin puheenjohtaja Heikki Salomaa, ElmoNet oy:n projektipäällikkö Raine Karppanen ja myyntijohtaja Jari Liski. Arkistokuva: Juha Jäntti

Elenian, ElmoNetin ja verkko-osuuskunta Ysinetin yhteistyössä Eräjärvellä toteutettava rakennusurakka on valmistumassa hyvää vauhtia aikataulussa eli vuoden loppuun mennessä.

Vanhaa sähköverkkoa uusii säävarmaksi Elenia korvaamalla vanhentuneet ilmajohdot maahan kaapeloidulla verkolla. Samalla ElmoNet ja Ysinetti vastaavat uuden valokuituverkon asentamisesta.

Elenian projektipäällikkö Jari Keinäsen mukaan tällä hetkellä 76:sta kilometristä on vielä 20 kilometriä kaivamatta. Töitä tehdään tällä hetkellä esimerkiksi Uiherlan-Rantalankulman alueella.

– Käyttöönottoja on ensi viikolla Leväslahden haaratyömaalla, Keinänen toteaa.

Käyttöönotolla hän tarkoittaa sitä, että uutta maakaapeliverkkoa otetaan käyttöön.

– Varmaan marraskuun loppuun mennessä on viimeiset käännöt tehty uudelle maakaapeliverkolle, Keinänen kertoo.

Tammikuusta eteenpäin sitten puretaan vanhoja ilmajohtoja, ja tästä vapautuu maata muuhun käyttöön.

– 31 hehtaaria tulee palautumaan alkuperäiseen tarkoitukseen, eli metsä- tai peltokäyttöön, hän paljastaa.

Lisäksi jälkitöinä ensi vuoden puolella korjataan töiden luomia jälkiä, muun muassa nurmetuksilla.

– Ihan ehdoton homma tämän yhteistyön tekeminen, hän kehaisee yhteistyökumppaneita.

Lue myös: Eräjärvellä uusitaan 100 kilometriä sähköverkkoa säävarmaksi – samalla vedetään valokuitua yhteisiin kaivantoihin

Tältä näyttää Leväslahden haarojen kaapelireitin suunnitelma. Alueella käyttöönottoja on jo ensi viikolla. Kartta: Elenia

Valokuidusta valtaosa kaivettu myös

ElmoNetin verkkopäällikkö Matti Tuuri kertoo, että valokuituprojekti etenee yhtä lailla suunnitelmien mukaan. Noin 70 prosenttia kaivuutyöstä on tehty.

– Valtaosa on kaivettu, kaivuu jatkuu syksyyn. Tänä vuonna saadaan kaikki tehtyä, hän kertoo.

Nyt valokuituverkon osalta on tehty maarakennusta ja hitsausta.

– Pääsemme aloittamaan liittymien käyttöönottoa elo-syyskuussa, Tuuri toteaa.

Hän kuitenkin haluaa tähdentää, että käyttöönotto ei vielä tarkoita sitä, että liittymä alkaa toimimaan. ElmoNetiltä ollaan yhteydessä asiakkaaseen, kun liittymä on valmiina asennettavaksi.

– Sitä helposti ajattelee, jos kuitukieppi on seinällä, että nythän se on valmis, mutta siitä saattaa puuttua vielä 5 kilometriä runkoa välistä, hän muistuttaa.

Ysinetin puheenjohtajan Heikki Salomaan mukaan valokuituliittymän ottajia on ainakin sata.

Luku voi vielä hieman elää, sillä valokuituliittymän ottajissa on ollut monta empijää ja viime tinkaan valokuidun ottanutta.

Tuuri kertoo, että vieläkin pystyy liittymään valokuituverkkoon mukaan, mutta tähän rakennusurakkaan ei välttämättä ehdi.

– Emme voi luvata, että sama urakoitsija kerkeää sen tekemään. Jos se on jo rakennetulla alueella, niin varmaan teemme sen sitten jollain omalla urakoitsijalla myöhemmin. Mutta pystyy edelleen liittymään, Tuuri sanoo.

Lue myös: Keväällä alkava hanke tuo valokuidun lähes 300 talouteen – kaivurit ovat ensi kesänä töissä joka puolella Oriveden keskustaajamaa

Leave a Comment