50 vuotta sitten: Uimakoulut ovat päättyneet Orivedellä

vanha vuosikerta, Oriveden Sanomat
Oriveden uimakoulun maisterit ja kanditaatit.

Olen uinut jo monta vuotta, eikä tämä maisterin tutkinto kovinkaan lujille ottanut. Mikää osalaji ei kivistänyt. Kaverit ovat kateellisia nyt. Housunlahkeeseen mestarimerkki ja todistus seinälle, sanoi 11-vuotias mestarismies, vaaleatukkainen, leveäharteinen, avokatseinen Ari Saario – kuin kalevalaisen uroksen minipainos, uimapromotion päätteeksi kirkonkylän uimalassa perjantaina.

Lue lisää: Kaikki 50 vuotta sitten -jutut löytyvät Silloin ennen -sivustolta.

Seppelöinnin toimitti opettaja Tuija Seppänen uimaopettaja Virpi Kankaanpään avustamana. Kaikkiaan kolme nuorta oli yltänyt maisterin arvoon, 11 kanditaattisuoritusta kertyi. Oppilaita oli pitäjän neljässä koulussa: kirkonkylässä, Nihuanperällä, Hiedassa ja uimahallissa yhteensä 106 keski-ikä alle 10 vuotta. Toisena opettajana oli Päivi Karppelin. Hellekesä suosi koulujen toimintaa.

Uimamaisterin vaatimukset suorittivat Ari Saarion lisäksi Ritva Ikola ja Aarne Tapanainen, kandidaatin tutkinnon Sirpa Kankainen, Arto Silén, Matti Karppelin, Reijo Salo, Ritva Ikola, Reima Viskari, Anne Mäki-Mantila, Jaana Lindberg, Jaana Lahti, Pertti Ahlgren ja Esa Valkama.

vanha vuosikerta, Oriveden Sanomat
Ari Saario saa maisterinseppeleensä opettaja Tuija Seppäseltä.

Längelmäellä

Längelmäen Urheilulautakunnan järjestämiin uimakouluihin heinäkuun aikana osallistui 148 oppilasta. Uimakouluja oli kahdeksassa eri paikassa, joissa osanottajia oli seuraavasti: Länkipohja 45, Uuhiniemi 22, Västilä 16, Korpi 15, Eväjärvi 14, Talviainen 14, Eräslahti 12 ja Kirkonkylä 10.

Uimakandidaatit ja maisterit tekivät linja-autoretken Jämsään Patalahden uimalaan, jossa suoritettiin tutkinnossa vaadittavat hypyt ja sukellukset. Maisterin tutkinnon 20 äänellä suorittivat Tiina Kivinen ja Vesa Auranen sekä 10 äänellä Merja Keskinen.

Kandidaateiksi vihittiin Marjut Lehtinen, Marja Mäkinen, Satu Lautala, Heljä Lahtinen, Mervi Keskinen, Anita Toivonen, Sirpa Orilahti, Maija Lindgren, Sanna Nykänen, Raili Koivulahti, Arja Heidenberg, M-K Vanhatalo, Päivi Mörö, Hannu Naaralainen, Pentti Nieminen, Jaakko Nieminen, Tero Kilponen, Hannu Saarinen, Juha Suhanto, Arto Suhanto, Kari Riekkovaara ja Arto Ouni.

Uimaopettajina toimivat Eija Pohjonen ja Pauli Ojakangas.

vanha vuosikerta, Oriveden Sanomat
Op. Yrjö Kantoniemi painaa maisterinlehvät Irene Kylänlahden märille kutreille.

Eräjärvellä

Vastavalmistunut, asiallinen uimala otettiin sunnuntaina Eräjärvellä käyttöön uimakoulujen päättäjäisten yhteydessä. Kunnanvaltuuston puheenjohtaja op. Yrjö Kantoniemi toivoi promootiopuheessaan, että nämä koulut olisivat kasvattamassa pitäjään entistä uimataitoisempaa väkeä. Hän toimitti uimamaisterien ja -kandidaattien seppelöinnin uimaopettaja Riitta Tuomisen avustamana.

Eräjärven kolmessa uimakoulussa ol ikaikkiaan 88 oppilasta, mikä on suhteellisesti korkea määrä, kun kyseessä on runsaan tuhannen asukkaan pitäjä. Uimakoulutoiminnasta huolehtii Mannerheimin Lastensuojeluliiton paikallinen osasto. – Promotion päätteeksi oli uintikilpailut, joissa oli runsaasti osanottajia.

VIHITYT:

Maistereista sai Irene Kylänlahti 32 ääntä, ja hänelle on esitetty primusmaisterin arvoa. Anja-Riitta Siren keräsi 23 ääntä ja Tiina Hännikäinen 22 ääntä.

KANDITAATIT:

Timo Raita-aho, Anu Valkama, Kari Sinivuori, Timo Rantanen, Reetta Tiihamäki, Sirpa ja Ari Väliaho, Arto Lehtonen, Birgitta Vaittinen ja Päivi Lehtonen. – Maisterien parhaana uijana palkittiin kunniapalkinnolla Irene Kylänlahti; kanditaattien nopein uimari oli Kari Sinivuori.

vanha vuosikerta, Oriveden Sanomat
Seppelöidyt, vas. kolme maisteria sekä kandit, takana uimaopettaja Riitta Tuominen.

UINTIEN PARHAAT:

Uintien parhaat, alle 5 v.: 1) Vesa Takala, 2) Petri Laine, 3) Mari Lehtonen ja Kaisa Niiranen.

Alle 8 v.: 1) Liisa Niiranen, 2) Matti Tanila, 3) Vesa Vaittinen.

Pituussukellus, alle 8 v.: 1) Leena Hännikäinen, 2) Tommi Raita-aho ja Matti Tanila, 4) Aija Tanila.

Koirauinti, alle 10 v.: 1) Hannu Hakala, 2) Matti Tanila, 3) Aija Tanila.

25 m alle 8 v. tytöt: 1) Taina Rekola 43, 2) Taija Ruokostenpohja 43, 3) Irene Koski 48.

Alle 10 v.: 1) Mirja-Liisa Kärki 34, 2) Marita Koski 43, 3) Arja Mäkinen 44.

Alle 10 v. pojat: 1) Kari Vaittinen 47.

Alle 12 v. tytöt: 1) Raili Kärki 27, 2) Irmeli Väliaho 30, 3) Seija Nisula 32.

Alle 12 v. pojat: 1) Kari Sinivuori 28,8, 2) Ismo Nisula 40.

50 m tytöt alle 14 v.: 1) Arja Siltanen 50,4, 2) Anja-Riitta Siren 58, 3) Marita Tuomala 1.01.

Alle 14 v. pojat: 1) Markus Koskivirta 47,3.

Naiset: 1) Irene Kylänlahti 53,8, 3) Anita Kylänlahti 57.

Miehet: 1) Heikki Uotila 38,6, 2) Matti Haikka 45,7, 3) Timo Valve 50.

Koulupiirien 4 x 50 m viesti: 1) Haavisto 3.10 (Kari Sinivuori, Seppo Siltanen, Irene Kylänlahti, Timo Valve), 2) Uiherla 3.13.

EP

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 3.8.1972. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment