Pihlaistossa vietetään jälleen Perinneperjantaita – näytöksessä järjestäjät laittavat viskuumyllyn käyntiin

Jämsän Pihlaistossa vietetään jälleen kahden vuoden tauon jälkeen Perinneperjantaita, jossa pidetään muun muassa perinnetyönäytöksiä.

Tänä vuonna tapahtumassa pääsee tutustumaan esimerkiksi viskuumyllyyn toimintaan. Myllyä on valmistettu jo 1800-luvulla ja sitä on käytetty vielä 1950-luvulla. Tapahtuman järjestäjät arvioivat, että Perinnepäivässäkin esillä oleva mylly saattaa olla peräisin jopa 1800-luvulta.

Myllyllä on siivottu rukiinjyviä ja myös Pihlaiston Perinnepäivässä pääsee näkemään, kuinka mylly käytännössä toimii. Myös seuraava työvaihe eli puhtaiden jyvien jauhatus käsikivillä tulee tapahtumassa tutuksi.

Tapahtuman tiedotteessa kerrotaan, että tämän vuoden näytös on jatkoa aiempina vuosina toteutetuille näytöksille. Tapahtumassa on muun muassa niitetty ruista sirpillä, laitettu ruista kuhilaalle ja leivottu ruisleipää.

Pihlaiston perinnenäytöksillä on pitkä perinne, sillä niitä järjestetty 35 vuoden ajan. Näytöksiin on kuulunut muun muassa kattopäreiden teko, punamultamaalin valmistus, kirnuaminen, kahvin paahtaminen ja riukuaidan teko.

Näyttelyissä esillä on vanhoja leikkikaluja ja vanhoja kulkuneuvoja eli autoja ja moottoripyöriä. Paikalla on myös eläimiä ja alueella voi pelata perinteisiä kenttäpelejä.

Lisäksi Länsi-Kuoreveden metsästysseura on paikalla ja tietoa on tarjolla myös pian valmistuvasta Pihlaiston kylän historiasta kertovasta kirjasta. Tuoretorilla on myynnissä muun muassa ternimaitoa ja leivonnaisia.

Perinneperjantaita vietetään Pihlaistossa vanhalla koululla illalla elokuun toisena perjantaina. Pihlaiston kylä sijaitsee entisen Kuoreveden kunnan alueella, Längelmäen ja Juupajoen naapurustossa.

Leave a Comment