50 vuotta sitten: 28 mökin lomakylä Länkipohjaan – Teeriniemen rantakaava valmistumassa

vanha vuosikerta, lomamökit
Toivo, Elma ja Ilmari Grönberg lomamökin saunanverannalla. Edessä Lontoossa matkanjohtajana toimiva Anneli tytär.

”Längelmäellä käy turisteja enemmän, mitä yleensä tiedetäänkään. Moni kysyi meiltäkin kesän-, tai lomanviettopaikkaa. Kun niistä oli Länkipohjassa puutetta, heräsi kiinnostuksemme. Asian ratkaisi se, että meillä on omasta takaa mökkikyläksi sopiva Längelmäveden niemi, Teeriniemi.

Lue lisää: Kaikki 50 vuotta sitten -jutut löytyvät Silloin ennen -sivustolta.

On puhuttu lomamökeistä, niin ikään mökki- ja maatilalomailusta. Toisille tämä sopii, toisille ei. Juuri olosuhteet – ei yrittämisen halu yksinään – ratkaisevat asian. Tarvitaan riittävän kookas, puhdasvetinen, rauhallinen alue. Siihen kaava, jonkin verran alkupääomaa ja runsaasti yrittäjämieltä ja matkailuhenkeä. – Kyllä se pelata alkaa”, sanoo mv. Toivo Grönberg.

28 mökin lomakylä

Grönbergeillä on Länkipohjan kylän keskustassa maatilan rakennukset ja salmen etelärannalla tilan peltojen pääosa. Maatilatalouden tulevaisuuden näkymät panivat suunnittelemaan sivutulojen, jopa -elinkeinon etsimistä, ja talossa päädyttiin lomamökkikylän hankkimiseen.

Dipl. ins. Jaakko Hartmanin laatima 28 mökkiä ja muita tiloja käsittävä Teeriniemen rantakaava on lausuntokierroksella. Lomakylän alue on n. 17 ha.

”Neljä mökkiä on jo valmiina, ja nyt uusia alkaa nousta, kunhan paperisota on päättynyt. Kooltaan ovat uudet mökit ylipäätään 33 m², ja tähän sisältyy kaksi huonetta ja sauna sekä ilman muuta aurinkoparveke. Osa on omaa suunnittelua, osa kokeiltua tyypistöä, aineksena hirsi, sanoo emäntä Grönberg.

Teerentupa – vihermaja

Ensimmäinen lomamökki kaunismaisemaiseen, reheväkasvustoiseen ja linturikkaaseen niemeen valmistui toissavuonna, muut ensi vaiheen mökit viime- ja tänä vuonna. Täynnä ovat, ja tulijoita ”nelijonossa”, toteaa kultasepäksi valmistunut Ilmari-poika.

Ulkolaiset kyselevät kilvan paikkoja; kotimaisia turisteja on Teeriniemessä suosittu. He ovat sosiaalisesti keskiluokan tavallisia suomalaisia, perheellisiä. Mukavaa, sopuisaa väkeä. Rakentamisohjelman yhteydessä tehdään entisen sahan rannasta salmen yli kevytrakenteinen silta; varsinainen tie Teeriniemeen erkanee kylän itälaidasta ja kulkee Simolan kautta. –

Teeriniemen lomakylään tulee oma leirintäalue, josta kuntakin on kiinnostunut, vaikkei Teeriniemen yrittäjiä olekaan tukenut. Rantaviivaa on kilometrin verran. On kalliorantoja, on matalia ruohistoja, joissa vilisee kalaa; on hiekkapohjaa, veneen, isonkin aluksen voi kiinnittää laivareitin poijuun tai mökin omaan laituriin.

”Tällaista toimintaa ollaan kuin tahtomattamme varrottu. Moni idea hautuu pääkopassa, kunnes jokin ulkoinen pukkaus sen irroittaa. Uskomme Teeriniemen tulevaisuuteen: sitä tarvitaan, se sopii kauniin Längelmäen kokonaiskuvaan, täydentää sitä”, sanoo Anneli Grönberg, kokenut maailmanmatkaaja, arvostettu Englannissa asuva matkanjohtaja. – EP

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 27.7.1972. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment