Mummikin sai juosta, kun Västilän Voiman kesäjuhlassa ratkottiin yleisurheilumestaruuksia – perinteisen kesätapahtuman tuloilla seura maksaa muun muassa muutaman Voimantalon sähkölaskun

Neljävuotias Roope osallistui Västilän Voiman kesäjuhlassa tarkkuusheittokilpailuun. Mukana kannustamassa olivat muun muassa pikkuveli Santtu ja mummi Marja-Liisa Brusila. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Sinne ne lennähtävät, hernepussit kohti muutaman metrin päässä olevaa puista laatikkoa.

Heittoviivan takana seisoo neljävuotias Roope ja kannustusjoukkoina lähettyvillä ovat pikkuveli Santtu sekä isovanhemmat Marja-Liisa ja Pasi Brusila.

Vaikka Roopen heittokaaret ovat komeita, ei yksikään hernepusseista tipahda laatikkoon pisteen arvoisesti. Tulos ei näytä kuitenkaan Roopea hirmuisesti harmittavan. Tekemistä veljeskaksikolla oli Västilän Voiman Kesäjuhlassa nimittäin vielä runsaasti edessä.

– Olemme jo ilmoittautuneet yleisurheilukisaan. Pojat pääsevät siis juoksemaan kilpaa ja hyppäämään pituutta, mummu Marja-Liisa Brusila kertoo.

Västilän Voiman järjestämään Kesäjuhlaan Voimantalon pihaan seurue oli saapunut Kuhmalahden puolelta.

– Ja ihan ensimmäistä kertaa me olemme tässä kesätapahtumassa käymässä, Brusila paljastaa.

Västilän Voiman kesäjuhla
Marja-Liisa Brusila sai myös juosta, vaikka kyse oli lasten yleisurheilukilpailusta. Hän juoksi 40 metrin matkan yhdessä lapsenlapsensa Santun kanssa. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Jokainen osallistuja sai muistoksi palkinnon

Urheilun tiimellykseen sai lopulta myös mummi heittäytyä, vaikka kisasarjoja oli vain lapsille.

Kaksivuotiaan Santun kanssa Brusila nimittäin juoksi 40 metrin pikajuoksumatkan käsi kädessä lähdöstä maaliin ja samanlaista tukea hän antoi myös pituushypyn vauhdinottopaikalla.

Kun kisojen tulokset julkistettiin, oli seurueella syytä juhlaan. Santtu ja Roope suoriutuivat lajeista niin hyvin, että he saivat palkinnoiksi kiiltävät pokaalit.

Yleisurheilukisoihin osallistui kaiken kaikkiaan noin 30 lasta. Ilman palkintoa heistä ei jäänyt kukaan, sillä palkintokorokesijojen ulkopuolelle jääneet saivat suorituksistaan muistoksi mitalit kaulaansa.

Taitojaan ja voimiaan Voimantalon pihassa sai mitata myös ammunnassa, tikanheitossa, naulojen hakkaamisessa ja renkaanheitossa.

Västilän Voiman kesäjuhla
Ilman palkintoa ei yleisurheilukisoista tarvinnut lähteä kotiin. Sarjojen kolme parasta palkittiin pokaaleilla ja muut osallistujat saivat muistoksi mitalin. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Arpaonneaankin sai kokeilla

Kesäjuhlien kävijöillä oli myös mahdollisuus kokeilla, kuinka hyvä arpaonni heillä on. Itselleen epämieluisan arpamyyjän tehtävän oli harteilleen ottanut Tauno Kaskela.

– On se myönnettävä, että ei tämä suosikkihommaani ole. Varsinaiselle arpamyyjälle tuli kuitenkin viime hetken este eikä hän päässyt paikalle. Jonkun tämä homma oli hoidettava ja minä sen suostuin ottamaan vastuulleni, Kaskela toteaa.

Hyvin Kaskela oli kuitenkin tehtävästään selvinnyt. Harmaa sinkkisanko oli lähes puolillaan arpalipukkeita, kun myyntityötä oli takana reilu tunti. Pääpalkintona arpajaisissa oli lahjakortti hierojalle.

– Villasukkia ja historiikkeja siellä taisi myös olla arpajaispalkintoina. Mutta ei minulta ole oikeastaan kukaan muu kuin nyt toimittaja kysynyt, että mitä tästä voi voittaa, Kaskela naurahtaa.

Västilän Voiman kesäjuhla
Tauno Kaskela sai suostuteltua Kai Viljakkalan arpaostoksille. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Lettukojulle ei väkeä tarvinnut maanitella

Lettukojulla myyntityötä ei puolestaan ollut päivän aikana tarvinnut tehdä laisinkaan. Asiakkaita oli kojulle virrannut tasaiseen tahtiin ja välillä jopa ihan jonoksi asti.

– Nämä ovat ihan tavallisia muurinpohjalettuja, mutta menekki on ollut tosi hyvä. Hillon ja sokerin kanssa me näitä myymme, lettumestareina häärineet Riitta Salo ja Tarja Kaskela kertovat.

Lettuja he kertovat paistavansa muutenkin kuin kylän yhteisen edun hyväksi.

– Melkein joka viikonloppu tulee lettuja kotona paistettua, Kaskela mainitsee.

Kuumien muurikkapannujen äärellä ahertaneilla letunpaistajilla oli kuitenkin todennäköisesti yksi koko Kesäjuhlan lämpimimmistä työpisteistä.

– Hyvin me täällä pärjäämme. Taitaa olla myös niin, että näitä kesäjuhlia on saatu aina viettää auringonpaisteessa. Jos on ollut huono sää, niin se on väistynyt muualle tapahtuman ajaksi.

Västilän Voiman kesäjuhla
Letunpaistajat Tarja Kaskela ja Riitta Salo saivat työskennellä lämpöisissä olosuhteissa. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Kesäjuhlasta ei aiota luopua

Niin lettujen kuin makkaroiden menekin perusteella Västilän Voiman puheenjohtaja Jyrki Tuomaala päätyi myös siihen lopputulokseen, että Kesäpäivässä kävi noin 170 vierailijaa.

– Viime vuonna kävijöitä oli noin 150. Vähintään saman verran heitä oli nytkin, mutta uskallan silti väittää, että kävijämäärä vähän kasvoi.

Kesäjuhla on kuulunut jo pitkään Västilän Voiman järjestämiin tapahtumiin eikä perinnettä aiota katkaista. Juhla aiotaan siis järjestää myös ensi vuonna.

– Kesäjuhla on meillä vanha perinne ja myös kohtuullinen tulonlähde. Sen ansiosta saamme muutaman Voimantalon sähkölaskun maksettua, Tuomaala sanoo.

Tavalla tai toisella tapahtuman onnistumisessa oli sunnuntaina auttamassa 15 talkoolaista. Osa heistä oli aloittanut päivän leipomalla ja osa huolehti muun muassa siitä, että yleisurheilukisat saatiin vietyä kunnialla läpi.

Kaiken kaikkiaan tapahtuma meni Tuomaalan mukaan hyvin, vaikka muutoksia ohjelmaan tehtiin vielä viime metreillä.

– Hanuristille tuli este, mutta saimme tekniikan sillä tavalla kuntoon, että vastaavaa musiikkia tuli sitten nauhalta. Taustamusiikki toi ihan mukavan tunnelman tapahtumaan. Yksi päivän huipentumista on aina ollut, kun arpapalkintoja ryhdytään päivän päätteeksi arpomaan. Väki istuu silloin Voimantalon salissa kuin kirkonpenkissä.

Västilän Voiman kesäjuhla
Västilän Voiman puheenjohtaja Jyrki Tuomaala sai jo tapahtuman loppuvaiheessa ottaa rennommin. Kuuluttamisen lisäksi hän tuomaroi renkaanheittokisaa. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Muhkulle taas haastekisan voitto

Kesäjuhlien ohjelmaan kuului myös perinteinen Västilän Voiman ja Mäkimaan Muhkun välillä käytävä haasteottelu. Kisalaji vaihtuu vuosittain ja tänä vuonna kisattavan lajin eli koppipallon oli saanut valita Västilän väki.

– Voitto meni Muhkulle, vaikka Västilä sai tänä vuonna valita kisattavan lajin. Luulimme, että meillä oli sen vuoksi etu puolellamme, mutta ei vain näyttänyt olevan, haastekisan tuomarina toiminut Jyri Tuomaala totesi.

Muhkulla on voittoputki päällä, sillä se voitti haasteottelun myös vuosi sitten. Tuolloin kisattiin tarkkuusheitossa, kun joukkueiden piti heittää kapuloita maitotonkkaan.

– Ensi vuonna Voima vie haasteottelun voiton. Silloin tulemme kisaan niin tosissamme, että varmasti voitamme, Tuomaala ennusti.

Toimintaa Voimantalolla ja Västilässä on kuitenkin tarjolla vielä tänäkin kesänä. Lasten urheilukoulu jatkuu Västilän urheilukentällä ja heinäkuun lopussa kentällä pidetään myös urheilukoulun päätöskilpailut. Luvassa on myös musiikkia, kun Voimantalolla pidetään tangokonsertti.

Västilän Voiman kesäjuhla
Lasten yleisurheilukisoissa nähtiin lennokkaita suorituksia. Muistoja niistä tallensivat itselleen myös kisaajien läheiset. Kuva: Jaana Ala-Lahti

 

Leave a Comment