Kesäasukas nauttii rauhasta ja peruspalveluista – kylien yhteisöllisyys tekee kesäasumisesta helppoa

Sirkka Havu
Sirkka Havu on Puharilan pitkäaikainen kesäasukas. Vaikka palvelut ovat vuosien varrella muuttuneet, kaikki tarpeellinen löytyy joko Puharilasta tai Orivedeltä. Kesätapahtumissa on mukava tavata kyläläisiä. Kuva: Leena Lähdesmäki

Puharilassa kesää viettävä Sirkka Havu pohtii hetken, kun häneltä kysytään kesäpaikan tärkeintä palvelua.

– Kyllä se ennen oli se Saarelan kauppa, joka oli ihana maalaiskauppa. Ja nykyisin se on Martti Ahonen, joka tulee apuun aina, kun on jokin hätä. Kyllä Martti on aivan välttämätön.

Yllättäen Längelmäen jako nousee myös palveluiden jakajaksi.

– Ennen kävimme paljon Länkipohjassa, mutta nyt kuntajaon jälkeen vähemmän. Nykyisin suuntaamme palveluiden perässä Orivedelle, jossa on monipuoliset palvelut. Myös Eräjärven palvelut ovat meille tärkeitä. Länkipohjassa käymme kirjastossa ja Rönnissä kesäteatterissa.

– Västilän kesäjuhlat ovat sellaiset, joissa on mukava tavata kyläläisiä.  Niihin liittyy myös mukavia muistoja. Tyttäreni Maija osallistui kaksivuotiaana juoksukilpailuun, jotka hän sitten lopulta voittikin. Osallistujia tosin oli vain kaksi, Havu nauraa.

Hän kiittelee tapahtumien järjestäjiä ja aktiivisia kyläyhdistyksiä.

– Täällä on luovia ja nokkelia ihmisiä ja viitseliäisyyttä. Me saamme tietoa tapahtumista sähköpostilla, joita muun muassa Kirkonkylän kyläyhdistyksen Kaisa Väyrynen lähettää. En seuraa juurikaan Facebookia tai muuta sosiaalista mediaa, joten sähköpostitiedotus on tärkeää, Havu mainitsee.

Kyllikki Kivijärvi ja Timo Hilden
Kyllikki Kivijärvi ja Timo Hilden nauttivat kesäasunnon rauhasta. Myös Eddie viihtyy mökkimaisemissa. Kesäasukkaiden mielestä Länkipohjassa kaikki on enimmäkseen positiivista ja peruspalvelut toimivat. Kuva: Leena Lähdesmäki

Paikallisilta saa nopeasti vinkkejä

Sen sijaan Länkipohjan kesäasunnollaan lomailevat Kyllikki Kivijärvi ja Timo Hilden käyttävät sosiaalista mediaa myös palveluiden hakemisessa.

– Ehkä parhaiten saamme tietoa Länkipohjan omasta ryhmästä Facebookista. Kun sinne laittaa kysymyksen vaikkapa jotain palveluntarjoajaa etsiessään, niin varsin pian paikalliset vastaavat ja ehdottavat lähiseudun ammattilaisia. Olemme myös tutustuneet Länkipohjan asukkaisiin ja heidän kauttaan olemme löytäneet apua erilaisissa tarpeissa, kertoo Kyllikki Kivijärvi.

– Kylän yhteisöllisyys on ihan ykkösjuttu. Täällä on otettu kesäasukkaat hienosti vastaan ja aina autetaan, kiittelee myös Timo Hilden.

Palveluita kokoavia sivuja joko kaupungin tai kylän tekeminä kesäasukkaat kaipaavat.

– Tosin niidenkin ongelmana on usein se, että niitä pitäisi ahkerasti päivittää ja se voi olla vaikeaa. Kaupungin viralliset sivut tarjoavat tietoa ehkä enemmän viranomaispalveluista.

Länkipohjan palveluita Kyllikki Kivijärvi ja Timo Hilden kiittelevät.

– Kyllä kauppa on tärkein. Tuntuu ihmeelliseltä, että voin mökin rauhasta pyörähtää kaupassa vaikka montakin kertaa. Ja vesipiste kaupalla on tärkeä palvelu mökkiläisille. Länkipohjan keskusta vaikuttaa elävältä ja vilkkaalta. Aina on kaupan pihassa autoja, pohtii Hilden.

– Apteekkikin on tärkeä. Olemme paljon käyttäneet myös paikallisen kukkakaupan palveluja. Ja jos tarvitsemme jotain enemmän, ei matka Jämsään tai Orivedellä ole pitkä, vahvistaa Kivijärvi.

Myös Länkipohjan jätepistettä, mattojenpesupaikkaa ja uimarantaa perhe pitää hyvinä.

– Aluksi ihmettelimme, että täällähän on tenniskenttä ja ensimmäisenä vuonna kävimme siellä pelaamassakin, mutta nyt se on ollut huonossa kunnossa. Myös teiden huono kunto on herättänyt huomiota. Etenkin tuo ysitieltä lähtevä Längelmäentie on ollut kehnossa kunnossa, mutta enimmäkseen kaikki on pelkkää positiivista, Kivijärvi kertoo.

Kovin paljon ympärilleen ei kesäasukas loppujen lopuksi kuitenkaan tunnu tarvitsevan.

– Nautimme tästä rauhasta ja maisemasta, joten paljon emme tapahtumiin ole kaivanneet. Toki esimerkiksi juhannuksen kesätorilla kävimme ja frisbeegolfrataan olemme tutustuneet. Se oli kiva, Kivijärvi toteaa.

Tulevaisuuden kehittämiskohteena voisi olla raideliikenteen parantaminen ja pysäkin saaminen myös Länkipohjaan, vaikka nytkin poikkeaminen pääkaupunkiseudulla on helppoa.

– Kyllikki vie minut Oriveden asemalle ja siitä pääsen helposti junalla Helsinkiin, Hilden kertoo.

Leave a Comment