50 vuotta sitten: Sotaveteraanien kesäjuhla Kallenaution pihamaalla

Vanha vuosikerta, Juupajoen Sotaveteraanit
Kesäisen juhlan väkeä kievarin aurinkoisella pihalla.

”Suomen Sotaveteraaniliitto on sotien miesten ja naisten yhteenliittymä; huoltojärjestö, joka ei politikoi, vaan yrittää keventää kovaosaisten jäsentensä kuormaa. Viidentoista toimintavuoden aikana on SSL tullut arvostetuksi valtakunnalliseksi järjestöksi, ja Juupajoen Sotaveteraanit on liiton toimeliaimpia yhdistyksiä. Pirkanmaan piirin yhdistykset jakoivat viime vuonna eri tavoin keräämiään varoja kaikkiaan 230 000 mk huoltotyöhön, sanoi piirin toiminnanjohtaja Sakari Sointu Juupajoen Sotaveteraanien laatuisassa kesäjuhlassa Kallenautiossa.

Lue lisää: Kaikki 50 vuotta sitten -jutut löytyvät Silloin ennen -sivustolta.

Toiminnanjohtaja Sointu lausui muitakin tunnustuksen sanoja isäntäyhdistykselle, jonka näkyvä toimintamuoto on Kallenaution Kievarin kesäinen ylläpito. Pälkäneen veteraaneilla on oma eirintäalueyritys, muutamalla yhdistyksellä ja piirillä yhteinen Pälkäneveden Luikalan leirintä- ja lomakeskus.

– ”Vaikka vuodet tuntuvat yhä enemmän painavan veteraanien harteita, ei usko ole loppunut”, mainitsi puhuja. –

Juhlan alkuosa pidettiin kievarin aurinkoisella umpipihalla; osalle vieraita riitti aitanportaita ja -solia istuimiksi. Juupajoen mms:n soittokunta kajautteli Raimo Soikan tahdittamana sytyttäviä marsseja ja keinuttavia valsseja, myös säestäen yhteislaulua.

Veteraaniyhdistyksen puheenjohtaja Aarne Eskola toimitti leppoisan juhlan avauksen luonnehtien Juupajoen veteraanien toimintaa. Avarassa pirtissä nähtiin myöhemmin pohjoishämäläisten miesten sotatiestä elokuva. Muutakin ohjelmaa, mm. kuorolaulua oli ohjelmassa. Yleisöä oli runsaasti. – EP

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 13.7.1972. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment