Koloradonkuoriaisen tarkkailu on syytä aloittaa nyt – ennen viime kesää ei havaintoja moneen vuoteen

Koloradonkuoriasen tuntomerkit ovat hyvin selkeät. Kuva: Ruokavirasto

Viime kesänä Tuuloksessa ja Parikkalassa todettiin koloradonkuoriaista. Sitä ennen Suomessa ei tullut yhtään uutta esiintymälöydöstä vuoden 2016 jälkeen. Ruokavirasto kehottaakin tiedotteessaan nyt perunakasvustojen huolelliseen seurantaan ja tarkkailuun kuoriaisten varalta.

Viime vuoden löydösten perusteella on hyvin todennäköistä, että kuoriaisia on talvehtinut Suomessa. Kuoriaisia kulkeutuu Suomeen ilmavirtausten mukana niin etelästä kuin idästäkin, jossa niitä esiintyy yleisesti. Kaakkois-Suomi, Etelä-Savo ja Uusimaa ovat suurimman riskin alueita.

Aikuisen koloradonkuoriaisen tunnistaa kuperan selkäosan keltamustasta pitkittäisraidoituksesta. Toukan kupera selkäosa on oranssinpunertava ja molemmilla sivuilla on kaksi riviä mustia pisteitä.

Viime vuonna kuoriaisia saattoi päästä talvehtimaan, myös autojen kyydissä ne  voivat siirtyä

– Viime kesänä Parikkalan kuoriaislöydös havaittiin niin myöhään, että kuoriaisia oli hyvin todennäköisesti ehtinyt kaivautua maahan talvehtimaan. On myös mahdollista, että jossakin toisaalla esiintymä on jäänyt kokonaan huomaamatta. Perunanviljelijöiden ja palstaviljelijöiden on nyt syytä tarkkailla perunakasvustojaan koloradonkuoriaisen varalta. Tällä hetkellä perunakasvustosta voi löytyä aikuisia kuoriaisia tai toukkapesäkkeitä. Torjunta on sitä helpompaa, mitä aikaisemmin esiintymä todetaan, sanoo ylitarkastaja Atro Virtanen Ruokaviraston kasvinterveys- ja lannoiteyksiköstä Ruokaviraston tiedotteessa.

Yksittäisiä koloradonkuoriaisia on todettu kulkeutuvan aina silloin tällöin erilaisten kasvituotteiden mukana, jotka ovat peräisin koloradonkuoriaisen esiintymäalueilta.

Kyseisten tuotteiden kuljetusvälineiden kyydissä kuoriaisia voi herkästi kulkeutua esimerkiksi perunavaraston lähipellolle, kun jakeluautoja lastataan ja puretaan.

Ilmoita havainnosta sähköpostilla tai soittamalla

Ruokavirasto kehottaa ilmoittamaan kaikista koloradonkuoriaisepäilyistä. Epäilystä voi ilmoittaa sähköpostilla osoitteeseen kasvinterveys@ruokavirasto.fi tai Ilmoita karanteenituhoojasta -lomakkeella  Ruokavirasto.fi -sivulla.

Ilmoitukseen tulisi liittää kuva epäillystä kuoriaisesta. Ilmoituksen voi tehdä myös puhelimella numeroon 040 801 4407 varmimmin virka-aikana kello 10–16.

Tarkastuksista vastaavat Ruokaviraston ja ely-keskusten tarkastajat. Omatoimiseen torjuntaan ei pidä ryhtyä, koska se vaikeuttaa torjuntatoimien onnistumista.

Kuoriaisen tunnistaa mustista pitkittäisraidoista

Perunakasvustosta voi nyt löytyä aikuisia koloradonkuoriaisia ja toukkia. Aikuinen kuoriainen on noin senttimetrin mittainen. Keltaisessa selässä on 10 mustaa pitkittäisraitaa, etuselkä on oranssi ja siinä on mustia pilkkuja.

Toukkien kupera selkäosa on oranssinpunertava. Pää on musta ja alhaalla kummassakin kyljessä on kaksi riviä mustia pilkkuja. Täysikasvuinen toukka on hieman yli senttimetrin mittainen. Vastakuoriutuneet toukat ovat noin 1–2 millimetriä pitkiä ja tummahkoja, mutta ne kasvavat normaalikokoon nopeasti.

Aikuiset kuoriaiset ja toukat syövät aluksi perunan lehdet reikäisiksi. Varsinaisen tuhotyön tekevät toukat, jotka massoittain esiintyessään syövät lehdet lähes kokonaan. Syödyt perunavarsistot muodostavat kasvustoon helposti havaittavia pesäkkeitä.

Leave a Comment