”Ihan ilman muuta kaikki muutkin voivat ottaa kyläseikkailuidean käyttöönsä” – Korven kylä tarjoaa neljän rastin seikkailun perinnemaisemaan

Ohjeet kyläseikkailuun löytyvät Korven kyläyhdistyksen tontilta Haukilahdentien varresta. Kuva: Leena Lähdesmäki

Korven kyläyhdistys Längelmäellä on rakentanut kylämaisemaan seikkailuradan, jonka avulla voi retkeillä perinteisessä hämäläisessä kesämaisemassa.

Retkeilemään pääsee Korven kyläyhdistyksen kokoontumispaikalta Haukilahdentien varresta. Lähtöpaikalla on kartta, johon on merkitty kohteita Korven kylältä.

Rasteilla esitellään kylän historiaa, maantiedettä ja luontoa. Idea kyläseikkailuun tuli kyläyhdistyksen hallituksen jäseneltä Tuula Puolitaipaleelta.

– Idea syntyi siitä, kun olen lapsuuteni viettänyt näissä maisemissa ja nykyisinkin niissä paljon lenkkeilen. Olen aina ihaillut maisemia ja aloin miettiä, miten niihin muutkin voisivat tutustua paremmin. Kuulin myös, että Längelmäki-seura oli joskus aikaisemmin miettinyt historiareittiä Vilkkilästä Korvelle, mutta hanke oli sitten kuivunut kokoon. Heillä oli jo joitain valmiita tekstejäkin rasteille, mutta hanke oli kuivunut kokoon, kertoo Tuula Puolitaival.

Alkuaan rastien tekstit ovat Heini Rosenholmin, Heikki Rosenholmin, Vesa Virtasen ja Ville Virtasen suunnitteleman historiareitin historia- ja luontoteemaisia kylttejä. Ryhmä suunnitteli jo vuonna 2019 teemareittiä Haukilahdentien varteen, ja tuolloin Längelmäki-seura auttoi ryhmää hankkeessa.

Kun tähän reittisuunnitelmaan otettiin aikalisä, antoivat Heini Rosenholm, Heikki Rosenholm ja Vesa Virtanen laatimansa kyltit Korven kyläyhdistyksen käyttöön.

Korven kyläseikkailu
Korven kyläseikkailuun kuuluu tällä hetkellä neljä rastia ja ne sijaitsevat lähellä toisiaan. Kuva: Leena Lähdesmäki

Aloittelijallekin helppo juttu

Seikkailu Korvella sopii hyvin vaikkapa pyöräilijälle tai kävelijälle, sillä kaikki rastit sijaitsevat kahden kilometrin säteellä lähtöpaikasta.

Tehtävä on tehty myös aloittelijoille helpoksi, sillä ensimmäinen rasti löytyy pienen tarkastelun jälkeen läheltä ohjeita.

– Nyt valmiina olevat neljä pistettä sopivat kaikille, sillä ne ovat helppokulkuisia. Suunnitteilla on lisääkin, mutta niihin on hankalampi päästä. Ihmiset ovat mukavasti löytäneet kyläseikkailun, sillä jo juhannusviikolla retkeilijöitä oli paljon.  Myös juhannuskokolla, jota oli katsomassa noin 150 ihmistä, mainostin kyläseikkailua, myhäilee Puolitaival.

Korven kyläyhdistys ei aio varata ideaa vain itselleen, vaan muut kylät voivat napata idean vapaasti.

– Ihan ilman muuta kaikki muutkin voivat ottaa kyläseikkailuidean käyttöönsä. Sehän olisi vain hienoa! Itse asiassa joillain kylillä on joskus ollutkin tällaisia suunnitelmia. Tästähän voisi muodostua laajempikin retkeilyverkosto, jonka avulla voidaan lisätä kotiseututuntemusta niin kesäasukkaille kuin vakituisillekin kyläläisille.

Kolmen rastin ja siellä sijaitsevan salasanan löytäjät voivat myös osallistua arvontaan, kunhan ilmoittavat löytönsä kyläyhdistykselle.

Längelmäki-aiheiset palkinnot arvotaan vastanneiden kesken kyläyhdistyksen kesätorilla elokuun alussa, joten aikaa retkeilylle on vielä reilusti.

Korven kyläseikkailu
Rasteilla on tietoa Korven kylän historiasta, luonnosta ja maantieteestä. Rastikyltteihin ja materiaalihankintoihin Korven kyläyhdistys on saanut tukea Tunkelon säätiöltä. Kuva: Leena Lähdesmäki

Juttua on muokattu 1.7.2022 klo 7.49: Juttuun on lisätty tieto rastien tekstien ja alkuperäisten kylttien suunnittelijoista.

Leave a Comment