Draamaa suomalaisten naisrunoilijoiden säkeitä yhteen punoen – viiden esiintyjän Aihio Ensemble pysähtyy minikiertueellaan myös Korkeakoskella

Aihio Ensemble vierailee draamaesityksensä kanssa Korkeakoskella ensi viikolla. Ryhmän kokoaja Suvi Lindell-Mäkelä oik. alh. Kuva: Aihio Ensemble

Draamallinen Kaunein mitä tiedän -konsertti kuljettaa kuulijat elämänmakuiselle matkalle Korkeakosken Walleniuksen Wapriikissa. Koskettavat laulut ja suomalaisten naisrunoilijoiden ajattomat sanat virtaavat viiden esiintyjän voimin runon ja suven päivänä Aihio Ensemblen draamallisessa konsertissa Korkeakoskella.

Helvi Hämäläinen, Eeva Kilpi, Edith Södergran, Helena Sinervo, Saima Harmaja ja Sirkka Turkka ovat vahvoja suomalaisia runoilijoita, joiden sanat edelleen pureutuvat ajattomina ihmisyyden ja inhimillisyyden syvimpään olemukseen.

Naisrunoilijoiden sanojen lisäksi konsertin tarinaa kuljettavat eteenpäin laulut, joiden sanoitusten takaa löytyy tuttuja tekijöitä kuten P. Mustapää, Jukka Itkonen, Hector, Edu Kettunen ja Emma Salokoski.

– Esitys tuo lavalle ihmisen elinkaaren iloineen ja suruineen. Se naurattaa ja herkistää, sillä jokainen kuulija heijastaa kuulemansa ja näkemänsä omaan elettyyn elämään. Parhaimmillaan jokainen löytää tarinasta henkilökohtaista tarttumapintaa, kertoo esityksen dramatisoija, ohjaaja ja tuottaja Suvi Lindell-Mäkelä.

– Laulut ja runot kuljettavat tarinaa eteenpäin, ja runonlausunnat on dramatisoitu laulujen lomaan.

Idea esitykseen lähti lauluista jo vuosia sitten

Idea esityksestä lähti itämään Lindell-Mäkelän ajatuksissa jo vuosia sitten mukana olevien laulujen kautta.

– Vanhimmat niistä ovat kulkeneet matkassani miltei koko ikäni; ne ovat jollain tavalla tehneet minuun lähtemättömän vaikutuksen ja olen palannut niiden pariin aina uudelleen ja uudelleen. Pyörittelin mielessäni jo vuosia sitten, että näiden laulujen tarinat olisi hienoa tehdä näkyväksi, hän kuvailee.

Kokonaisuus alkoi muodostua, kun hän tutki suomalaisia runoteoksia, joista voisi löytyä laulujen teemoihin sopivia säkeitä. Ja löytyihän niitä. Timantiksi kokonaisuus hioutui siinä vaiheessa, kun Lindell-Mäkelä tajusi suomalaisten naisrunoilijoiden aarteista löytyneen juuri sopivat tekstit viimeistelemään tarina, jonka hän halusi kertoa.

– Jotenkin näen sen tarinana ihmiselämästä iloineen ja suruineen, kaunistelematta. Kuitenkin lohdun ja toivon täyteisen tunnelman haluan jättää kuulijoille. Elämä kummallisuuksineen ja vastoinkäymisineenkin on lopulta aika hieno juttu, Lindell-Mäkelä kuvailee.

Ei silti pelkkä konsertti

Laulun rinnalla on läsnä myös esittävä taide. Lindell-Mäkelä kertoo vierastavansa musikaali-sanaa, hänestä kokonaisuus on enemmän musiikkiteatterin omainen kokemus kuin pelkkä konsertti. Myös puvustus ja lavastus tukevat tätä draamaa, ja koko ajan tapahtuu.

– Draamalliset elementit runoista synnyttävät punaisen langan konsertin ympärille ja kuljettavat läpi ihmisen elämänkaaren, hän kuvailee.

Walleniuksen Wapriikki valikoitui esiintymispaikaksi sen miljöön sekä taidenäyttelyiden vuoksi. Sinne pääsee myös helposti Orivedeltä ja lähikunnista. Ennen konserttia ja väliajalla voi nauttia taidenäyttelystä ja kahvilan antimista.

Draamallinen konsertti ”Kaunein mitä tiedän” saa ensi-iltansa osana Suodenniemi-viikkoa taideresidenssi Sävärissä Sastamalassa ja kuullaan jo seuraavana iltana Korkeakoskella. Minikiertue päättyy Ruovedelle, Väärinmajan Tapiolan kylätalolle osana Noitakäräjäviikon tapahtumakokonaisuutta.

Leave a Comment