Metsänkätkössä pääsee tapaamaan muun muassa Olavi-aasin ja vaippakaritsana kasvaneen Bernilla-lampaan – tilalla ensimmäistä kertaa järjestetty avoimen oven päivä saa jatkoa jo heinäkuussa

Metsänkätkö
Metsänkätkön emäntä Anna Virta joutui lampaiden piirittämäksi. Kuva: Leena Lähdesmäki

Yhtäkkiä metsätaipaleen jälkeen eteen putkahtaa aurinkoinen rinne, jolla on kaksi keltaista taloa. Tullaan Metsänkätkön tilalle Rasin Peräjärvelle Längelmäelle avoimien ovien päivään.

Laumanvartijakoira haukahtaa aitauksessaan ja pihassa häntää heiluttava kultainennoutaja vastaa. Vieraat on syytä nuuhkaista ja todeta, että tulijat ovat oikealla asialla.

Tilan emäntä Anna Virta kertoo, että idea tilan avoimien ovien päivästä tuli hänen ystävältään Maria Pesoselta.

– Marian aasit Ilari ja Olavi ovat meillä sijoituksessa ja tottuneita ihmisiin ja erilaisiin tapahtumiin. Marialla on kokemusta tällaisista avoimien ovien päivistä, ja päätimme kokeilla. Täällä meillä pääsee tutustumaan erilaisiin eläimiin ja välillä voi poiketa vaikka kahvilla, Anna Virta kertoo.

Metsänkätkön eläimiin kuuluvat aasien lisäksi lampaat, vuohet, viiriäiset, kanat ja kanit.  Myös Anna Virran veljen chihuahuat juoksevat pihapiirissä.

Metsänkätkö
Olavi saa viilennystä vedestä, vaikka se viilentää itseään myös kierimällä hiekassa. Hiekkakylpy auttaa myös hyttysten puremiin. Maria Pesonen kastelee aasia pehmeällä sienellä, ja Nea Virta opastaa Olavia pysymään paikoillaan. Kuva: Leena Lähdesmäki

Bernilla onnistui mainostamisessa

Oululainen Lämsän perhe huomasi Metsänkätkön tapahtuman Länkipohjan juhannustorilla, jossa ihmisiin kiinteästi leimautunut lammas Bernilla oli mainostamassa tapahtumaa.

– Minä tykkään näistä valkoisista, koska ne ovat niin pehmeitä, kertoo Aino Lämsä ja tarkoittaa pihalla vapaana käyskenteleviä lampaita.

– Minusta mukavimpia eläimiä ovat kanat, kertoo puolestaan Vilho Lämsä.

– Oikeastaan minun lempieläimiäni ovat puput, huomauttaa Aino.

Kun hän kuulee, että tilalla on myös kaneja, tyttö häviää juosten etsimään niiden tarhaa.

Metsänkätkö
Oululainen Lämsän perhe huomasi mukavan juhannustapahtuman Bernilla-lampaan kantamasta mainoksesta kesätorilla. Mökiltä oli helppo lähteä avoimien ovien päivään. Kuva: Leena Lähdesmäki

Aasimaista keskustelua myös tarjolla

Äkkiä pihan täyttää sumutorvimainen töräys ja heti perään toinen pihan vastakkaiselta puolelta: aasit keskustelevat.

– Ilari kysyi Violalta ja Jamilta, jotka ovat Metsänkätkön omia aaseja, miksi ne ovat aitauksessa eivätkä Olavin ja Ilarin kanssa pihalla, kääntää Maria Pesonen.

– Jami taas kysyy, että mikä juttu tämä on. Mikä tilanne? Aasit ovat tottuneet vastaamaan kaikkiin sopiviin ääniin, kuten paloauton hälytysääneen tai kukon lauluun.

Myös Bernilla-lampaaseen liittyy tarina.

– Bernilla on vaippakaritsa. Se tuli minulle puolivuotiaana, mutta sitä ennen se oli asunut ihmisten kanssa sisällä, sillä sen emo ei ruokkinut sitä. Bernilla on siksi kovasti kiintynyt ihmisiin, ja sillä on paljon erilaisia ääniä, joita on jopa äänitetty puhelimen soittoääniksi, nauraa Maria Pesonen.

Bernilla pitää myös keritsemisestä enemmän kuin lampaat tavallisesti.

– Kun se on keritty, se tulee yhä uudelleen pyytämään, että se kerittäisiin taas.

Metsänkätkö
Vilho Lämsän suosikkeja ovat kukko Einstein ja sen kääpiökochi-rouvat. Kuva: Leena Lähdesmäki

Ovet avautuvat myös heinäkuussa

Jos tällä kerralla ei ehtinyt mukaan Metsänkätkön tapahtumaan, voi heinäkuussa yrittää uudelleen.

– Ajatuksena on pitää avoimien ovien päivä kerran kuussa, jotta mahdollisimman moni pääsisi katsomaan eläimiä, kertoo Anna Virta.

Metsänkätköön on suunnitteilla myös muuta toimintaa.

– Tänne voi varata tulevaisuudessa myös eläinten hoitotunteja, jolloin voi ohjatusti osallistua eläinten hoitamiseen ja saada kokemuksia eläinten kanssa toimimisesta. Myös eläinkävelyt aasien, vuohien ja lampaiden kanssa ovat mahdollisia, paljastaa Anna Virta.

Kannattaakin pitää silmät auki ja korvat kuulolla – onneksi aasien törähdykset kuuluvat Anna Virran mukaan ainakin viiden kilometrin päähän!

Metsänkätkö
Olavin huulet ovat pehmeät. Aino Lämsä pääsee syöttämään Olaville näkkileipää Nea Virran ohjauksessa. Kuva: Leena Lähdesmäki
Metsänkätkö
Pieni Penni-koira seuraa vierailijoita Niki Virran turvallisesta sylistä. Kuva: Leena Lähdesmäki
Metsänkätkö
Einstein on kuin aapisen kannesta – ilmeisesti vain ulkonäöltään. Kuva: Leena Lähdesmäki

Leave a Comment