Elektroniikka tulee kierrättää oikeaoppisesti – paristot ja akut kuuluu irrottaa sähkölaitteesta keräykseen vietäessä

Oriveden jäteasemanhoitaja Pirkko Leppänen poisti Talviaisten aluejätepisteeltä metallikeräykseen kuulumatonta tavaraa. Arkistokuva: Juha Jäntti

Oriveden Sanomat uutisoi keskiviikkona 22. kesäkuuta jäteauton jätteenpuristimessa syttyneestä tulipalosta, joka mitä ilmeisimmin johtui kuormasta löytyneestä sähkökärpäslätkästä, jossa oli paristot sisällä.

Miten sähkölaitteet sitten kuuluu kierrättää oikeaoppisesti?

Pirkanmaan Jätehuollon ympäristöpäällikkö Satu Kuutti kertoo, että sähkölaitteiden lajittelusta on omat asetuksensa laissa.

– Sähkölaitteet tulee lajitella muusta jätteestä erilleen eli sähkölaitteiden omaan keräykseen, hän kertoo. 

Sähkölaitteita ei siis tule laittaa sekajätteeseen muun kodin jätteen mukana. Laitteista on poistettava paristot ja akut, ja kaikki on vietävä erillään omaan keräykseensä.

Lue lisää: Sähkökärpäslätkä sytytti todennäköisesti jäteauton kuorman palamaan Tapulintiellä – palo on sammutettu eikä vahinkoja juurikaan tullut

Sähkölaitteet elektroniikkaliikkeisiin

Osa sähkölaitteiden kierrätyksestä on tuottajien vastuulla, eli sähkölaitteita myyvät liikkeet ovat velvollisia ottamaan vastaan vähintään pieniä sähkölaitteita.

Pienet sähkölaitteet tulee viedä siis elektroniikkaliikkeisiin kierrätystä varten. Mitään tarkkaa kokorajaa ei ole sille, kuinka suuria sähkölaitteita liikkeen tulee ottaa vastaan.

Esimerkiksi kodinkoneita myyvä liike ottaa todennäköisesti vastaan käytetyt pesukoneet. Asia riippuu pitkälti myymälän koosta ja varastotilojen suuruudesta.

Jos laite on liikkeelle liian suurikokoinen vastaanotettavaksi, niin liike osoittaa keräysjärjestäjän tai tuottajavastuuyhteisön muun vastaanottopisteen.

– Esimerkiksi Pirkanmaan jätehuollon jäteasemat ja jätekeskukset toimivat tämmöisinä vastaanottopisteinä sitten isommille laitteille, toki pienillekin, Kuutti kertoo.

Orivedellä ainakin Oriveden jäteasema vastaanottaa sähkölaitteita, lamppuja sekä kannettavia akkuja ja paristoja.

Digitukihenkilö Jouko Väisänen
Myös puhelimet kuuluvat elektroniikkajätteisiin. Kierrätykseen vietäessä niistä tulee poistaa myös akku, jos mahdollista. Arkistokuva.

Mitkä lasketaan sähkölaitteiksi?

Kierrätyksessä sähkölaitteiksi lasketaan Kuutin mukaan lasketaan kaikki laitteet, jotka saavat virtaa pistokkeesta virtajohdon avulla tai ulkoisesta virtalähteestä, kuten paristosta tai akusta.

– Karkeasti ottaen kaikki kahvinkeittimestä ja sähköhammasharjasta pesukoneeseen, jääkaappeihin ja kiukaisiin sekä kaikki siltä väliltä, hän tiivistää.

Ympäristön kannalta sähkölaitteiden, lamppujen, akkujen ja paristojen kierrätys on tärkeää jo senkin vuoksi, että osa sähkölaitteista voi sisältää vaarallisia aineita, jotka eivät saa päätyä ympäristöön.

– Niissä voi olla kylmäaineita tai joitain muita nesteitä, jotka ympäristöön valuessaan olisivat haitallisia.

Sähkölaitteista kierrätykseen saatava materiaali on arvokasta. Kuutti mainitsee erityisesti pesukoneet ja hellat hyvinä esimerkkeinä. Laitteissa oleva metalli saadaan kierrätettyä uusiokäyttöön.

Joissakin sähkölaitteissa on arvometalleja, joita löytyy usein esimerkiksi piirilevyistä. Arvometallien määrä per laite saattaa olla vähäinen, mutta jalometallit ovat usein niin arvokkaita, että nekin kannattaa kierrättää.

Paristot ja akut vaarallisiin jätteisiin

Sähkölaitteita ja paristoja ei saisi laittaa sekajätteeseen yhdessä tai erikseen myös siitä syystä, että palon vaara on aina olemassa.

Sellaiset sähkölaitteet, joissa ei ole akkua tai paristoa syttyvät Kuutin mukaan harvoin itsestään, jos ne eivät ole pistokkeessa kiinni, mutta oikosulut ovat mahdollisia.

– Paristot ja akut eli irtonaiset virtalähteet tulisi aina irrottaa näistä sähkölaitteista ennen kuin ne toimittaa sähkölaitteiden keräykseen, hän kertoo.

Paristot ja akut menevät omaan keräykseensä erillään sähkölaitteista. Virtalähteet käsitellään vaarallisena jätteenä.

Kipinä- ja syttymisvaara on jo paristoissa itsessään. Palamisreaktio voi tapahtua, jos pariston virtanavat saavat kipinän aiheuttavan kosketuksen.

– Paristoista pitäisi aina aina teipata pariston navat, ettei tule sitä kontaktia, ja sitten toimittaa akut ja paristot vaarallisen jätteen keräykseen, ja sähkölaitteet sähkölaitteiden keräykseen, Kuutti kertoo.

Pirkanmaan Jätehuollon vastaanottopisteitä ovat jäteasemat, jätekeskukset ja Repe & Romu -kuormurit, jotka keräävät kyytiinsä kodin sähkölaitteita, metalliromua ja vaarallisia jätteitä.

Leave a Comment