Vehkalahteen poikkeamislupa uudelle matkaviestinmastolle – hakemuksesta tehtiin yksi muistutus

Oriveden ympäristölautakunta myönsi tiistaina poikkeamispäätöksenä luvan matkaviestintukiaseman rakentamiseen Vehkalahden alueelle, Serlantien ja Hietalantien risteyksen tuntumaan. Tukiasemaa varten on vuokrattu Oriveden kaupungilta noin 110 neliön määräala.

Alueen asemakaavassa ei ole huomioitu tukiasemien tarvetta. Tukiasema on kuitenkin katsottu tarpeelliseksi vastaamaan tietoliikenneverkon tarpeisiin. Elisa aikoo rakentaa paikalle 54-metriä korkean ristikkomaston ja noin kahdeksan neliömetrin laitetilan. Masto palvelee muitakin operaattoreita.

Kaupunki kuulutti etukäteen hankkeesta ja kuuli naapurimaanomistajia. Määräajassa kaupunki sai yhden muistutuksen, jonka tekijä vastustaa matkaviestintukiaseman rakentamista Hietelantien varteen, koska ei pidä asianmukaisena sellaisen sijoittamista asuntoalueelle. Muistuttajan mukaan se pilaa asuinympäristön ja vähentää alueen kiinteistöjen arvoa.

Mastoa lähinnä olevat asuinnaapurit sijaitsevat lounaissuunnalla. Asuinrakennuksiin tulee matkaa lähimmillään noin 75 metriä, ja lännen suunalla lähimmät asuinrakennukset sijaitsevat noin 120 metrin päässä tulevasta mastosta.

”Mastot sijoitettava sinne, missä käyttäjätkin ovat”

Luvan hakija Elisa Oyj kertoi vastineessaan huomautukseen, että tukiasemat on teknisistä syistä sijoitettava melko lähelle viestintäverkkojen käyttäjiä, koska tukiasemien signaali vaimenee nopeasti etäisyyksien kasvaessa. Ne katsotaan välttämättömäksi osaksi yhdyskunnan infrastruktuuria.

Hakija myöntää mastosta aiheutuvan maisemahaittaa, mutta rakennuspaikan ympärillä kasvava puusto tarjoaa näkösuojaa, eikä lentoesteviranomainen vaadi maston huippuun lentoestevaloja, joten näköhaittaa ympäristöön pidetään vähäisenä.

Tukiasemilla ei ole Elisan mukaan havaittu olevan kielteisiä vaikutuksia kiinteistöjen arvoon, päin vastoin ne vähentävät katvealueita ja varmistavat datayhteyksien toimivuutta.

Rakennuspaikka on ollut yritystonttina myynnissä pitkään, mutta heikon rakennettavuuden, käytännössä pehmeän maaperän vuoksi, kiinnostuneita ostajia ei ole ollut. Kiinteistön Eräjärventien puolelle jää vielä noin 3 600 neliön suuruinen alue, joka voidaan myydä asemakaavan mukaiseen käyttöön. Kyseinen tontti on liike- ja teollisuusrakennusten korttelialuetta ympäristöä häiritsemättömän toiminnan tai paljon tilaa vaativan erikoistavaran kauppaa varten.

Lautakunnan perusteluissa mainitaan, että asemakaavoituksessa ei ole osattu ennakoida matkaviestintukiasemien tarvetta, joten niille soveltuvia alueita ei ole osoitettu asemakaavoihin riittävästi. Poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta, jona aikana on haettava rakennuslupaa.

Leave a Comment