50 vuotta sitten: Piimäjuhlassa Rönnin puistossa 500 tuottajaa

vanha vuosikerta, Eräjärven Osuusmeijeri
Parhaat, Raija Sillgren ja Veikko Tuominen palkittavina.

”Muutaman viime vuoden aikana on meijerimme maidonlähettäjien määrä laskenut neljänneksellä, pääasiassa karjattomaan maatalouteen siirtymisen vuoksi, mutta maidontuotto ei suinkaan ole vähentynyt. Tämän vuoden viiden ensimmäisen kuukauden aikana Eräjärven Osuusmeijeri otti yli 10 % enemmän maitoa vastaan kuin vastaavana aikana viime vuonna, ja tämä kehitys on prosentuaalisesti korkein koko valtakunnassa.

Lue lisää: Kaikki 50 vuotta sitten -jutut löytyvät Silloin ennen -sivustolta.

Eräjärven meijerin laitteisto ja koneisto on pidetty ajan tasalla, yhä useampi maidontuottaja on siirtynyt tilatankkikuljetukseen. Meijeriosuuskunta on vakavarainen, jäsenkunta yksimielinen; halutaan yrittää omalta, hyväksi koetulta pohjalta, vaikka meijeritalouden tulevaisuutta ei nyt kukaan tässä maassa tarkkaan tunnekaan”, sanoi osuusmeijerin hallituksen puheenjohtaja, mv. Matti Lähteenmäki meijeriväen perinteisessä piimäjuhlassa kesäisen kauniissa Rönnin huvipuistossa.

Tätä ennen soitteli Risto Jokisen yhtye viihdemusiikkia. AIV-konsulentti Viljo Kukko kertoi säilörehuasioista mainiten tämän rehun valmistuksen kaksinkertaistuneen parina viime vuonna. Yhä useammassa karjataloudessa säilörehu on päärehu. Ja kun näin on, on tämän rehun valmistukseen kiinnitettävä lisääntyvää huomiota, ja sen valmistuksen on onnistuttava, muutoin paha perii.

Kiertueteatteri – teatterikoululaisryhmä – esitti modernisoidun ballaadin Rosvo-Roope, jonka tapahtumapaikkana oli rantaan kiinnitetty iso lotja; sen rantanurmi vesimaisemineen oli juhlapaikka.

Nautittiin kahvia ja pullaa ja ennen illan viimeistä ”lajia” tietysti oman tuotantolaitoksen kuulua piimää ja voileipiä, joita viisisatapäinen yleisö ei säästänytkään.

Parhaat palkittiin

Yhtä perinteisesti palkittiin hyvän maidon lähettäjät haarikoin, lusikoin ja kunniakirjoin.

”Kerman päältä” kuorivat Raija Sillgren ja Veikko Tuominen: heidän lähettämänsä maito oli pysytellyt väh. 10 vuotta I luokassa. Myös 67 muuta I palkintoa sekä 37 II palkintoa jaettiin. Palkintojen jaon toimittivat mv. Olavi Vanhatalo ja isännöitsijä Eero Kihlakaski.

– Muut I palkinnon saaneet:

Helenius Matti, Roselli Mauno, Ahonen Kaino, Solala Esko, Vanhatalo Olavi, Vanhatalo Kalervo, Saarela Tapio, Saarela Arvo, Oksavuori Bruuno, Lehtonen Tauno, Lahti Yrjö, Metsänen Martti, Mikkola Ahti, Korkeela Veikko, Vuorijärvi Paavo, Korkeela Paavo, Siren Aarne, Sinivuori Lauri, Mattila Oskari, Lindholm Antti, Tuominen Kalle, Pajumäki Juhani, Pekki Aaro, Särkikoski Olli, Koskinen Lauri, Mäkinen Eino, Seppälä Vilho, Hakala Vilho, Erkkilä Olavi, Vainikkala Paavo, Laakso Risto, Haapamäki Mauno, Kantoniemi Heikki, Koskinen Tauno, Siren Sulo, Joensuu Elis, Palttala Aarne, Kinnunen Vilho, Latomäki Pentti, Valve Sisko, Helander Sakari, Kuivanen Hannu, Karmala Lauri, Ketola Veikko, Jokinen Vilho, Rantanen Sakari, Jokinen Antti, Iso-Pärnä A. perik., Mattila Pekka, Salomaa Pentti, Lemmetty Aimo, Lemmetty Rauni, Henttinen Vihtori, Salminen Yrjö, Helminen Hannu, Mutanen Taisto, Aro Toivo, Erkkilä Leo, Juvakka Erkki, Mäkinen Mikko, Tanila Pekka, Oksala Onni, Roselli Väinö, Jokela Risto, Rasila Pentti, Laine Lauri, Hellsten Leo.

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 29.6.1972. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment