Muista nopeusrajoitukset ja pelastusliivit – Näin veneilet ja uit turvallisesti vesillä

Kuvassa on Hiedan satama Orivedellä. Arkistokuva: Juha Jäntti

Kesän koittaessa ja juhannuksen lähestyessä on aika muistuttaa vesillä turvallisesti liikkumisesta.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ry:n Viisaasti vesillä -verkkosivuston mukaan vedellä liikkuessa pitäisi muistaa pelastusliivit. Onnettomuuden sattuessa on harvoin enää aikaa liivien pukemiselle, toteaa UH:n viestintäasiantuntija Niko Nieminen sivustolla.

Päihtyneenä ei pitäisi mennä uimaan tai veneilemään, vaikka promilleraja veneilylle onkin 1. Alttius onnettomuuksille kasvaa alkoholin määrän lisääntyessä kehossa.

Uida kannattaa aina kaverin kanssa, jotta yllättävässä tilanteessa on joku auttamassa. Oma uimataito kannattaa arvioida realistisesti, ja turhia riskejä kannattaa välttää. On parasta uida aina rantaviivan suuntaisesti.

Lapsia veden äärellä tulisi valvoa erityisen tarkkaan ja herkeämättä, Nieminen muistuttaa.

Veneilyn säännöt muistettava

UH:n mukaan veneillessä on tärkeää tarkistaa veneen kunto ja oikea varustus. Veneillessä täytyy myös noudattaa paikallisia nopeusrajoituksia.

Esimerkiksi Oriveden Venehjoella nopeusrajoitus on viisi kilometriä tunnissa.

Traficomin mukaan joka venekunnan päällikön tulee huolehtia siitä, että jokaiselle veneen matkustajalle on pelastusliivi helposti saatavilla.

Moottorikäyttöisessä veneessä tai yli viiden metrin pituisessa purjeveneessä pitää olla tyhjennysväline ja veneen koosta riippuen airot, mela tai ankkuri köysineen.

Veneillessä täytyy muistaa myös väistämissäännöt vesillä.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton mukaan viime vuonna Suomessa hukkui yhteensä 157 ihmistä. Määrä oli vuoteen 2020 verrattuna jopa 44 hukkumista enemmän.

Leave a Comment