Oskon bändin jäsenistössä voi tapahtua vaihdoksia vuosittain, mutta se ei menoa hidasta – kansalaisopistokauden päätteeksi yhtye esiintyi kansainvälisille vieraille ja sai heidät laulamaan suomeksi

Osko-bändi
Oskon bändi sai lopettaa kevätkautensa keikkaan. Mikrofonin äärellä esittelypuhetta pitää bändiä ohjaava Pekka Piipponen. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Oi, mikä ihana ilta.

Kyseinen J. Karjalaisen hittibiisi tiivisti täydellisesti tunnelman, kun Oskon bändi pääsi nousemaan lavalle kansalaisopiston kevätlukukauden päätteeksi.

Yhtye oli kutsuttu viihdyttämään Espanjasta Orivedelle saapuneita Kultavuoren ja Hirsilän koulujen Erasmus-vieraita heidän tervetuloillalliselleen ja ainakin suosionosoituksista päätellen viihdyttäminen onnistui.

Oi, mikä ihana ilta kuului myös bändin ohjelmistoon ja se esitettiin illan aikana lopulta kahteen kertaan. Jälkimmäiseen esitykseen bändi sai mukaansa koko ravintolayleisön.

– Tässä lyötiin nyt vähän kaksi kärpästä yhdellä kertaa. Bändimme sai keikan ja vieraat ohjelmaa iltaansa, Oskon bändin ohjaajana kansalaisopistossa toimiva ja opettajana Kultavuoren koulussa työskentelevä Pekka Piipponen kertoo.

Samalla täyttyi myös kansalaisopiston kurssi-ilmoituksessa ollut lupaus, että bänditoiminnassa tähdätään siihen, että yhtye pääsee vuoden aikana esiintymään useita kertoja.

– Tämä oli nyt toinen keikkamme. Ensimmäinen oli jouluna, jolloin esitimme kansalaisopiston matineassa yhden kappaleen, Piipponen hymähtää.

Osko-bändi
Oskon bändin laulajaksi saatiin viime syksynä Antti Peltola. Kitaristi Kari Mäkinen ja pianisti Anu Kuoppamäki ovat olleet mukana jo pidempään. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Keikkasetti omista suosikeista

Nyt yhtye sai soittaa pidemmän, 11 kappaleen setin, joka oli koottu bändin soittajien omista suosikeista. Mukaan listalle mahtui J. Karjalaisen lisäksi muun muassa Egotrippiä, Abbaa, Bon Jovia ja Eppu Normaalia.

– Ne ovat biisejä, joita olemme treenanneet pitkin vuotta. Siksi niissä ei illan Espanja-teema tule esille. Hetken me kyllä me mietimme, että bändi vetäisi Abban Gimme, gimme -kappaleen espanjankielisillä sanoilla, mutta luovuimme ideasta, Piipponen sanoo.

Lisäksi kappalevalintoihin on vaikuttanut myös se, että ne sopivat laulaja Antti Peltolan äänialalle.

– Mutta ennen kaikkea ne ovat hyviä biisejä, Piipponen huomauttaa.

Osko-bändi
Elsa Keskinen on Oskon bändin nuorin jäsen. Rumpaliksi hän tuli viime syksynä, kun Pekka Piipponen halusi keskittyä enemmän bändin ohjaamiseen kuin siinä soittamiseen. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Rumpujen takana nuorta intoa

Piipponen ei itse esiintymislavalle noussut, vaikka hän vielä viime syksynä toimi ohjaajan pestin lisäksi myös bändin rumpalina. Tilalleen hän sai rumpujen taakse 12-vuotiaan Elsa Keskisen.

– Tosi kivaa on näiden kanssa soittaa. Välillä vähän pelottaa, että mokaanko minä, mutta tykkään silti tosi paljon rumpujen soittamisesta, Keskinen kertoo.

Rumpujen soiton Keskinen aloitti vasta parisen vuotta sitten ja Oskon bändiin hän liittyi mukaan viime syksynä. Bändin soittolistalle hän toi mukanaan Roy Orbisonin Pretty Womanin.

Oskon bändissä soittavat myös kitaristi Kari Mäkinen, pianisti Anu Kuoppamäki, basisti Esa Montonen, kitaristi Eero Itkonen sekä syntikoita soittava Tarmo Lähteinen. Laulajana toimii Antti Peltola ja miksauksesta vastaa Pauli Peltonen.

Bändissä on edustettuna monta musiikin vuosikymmentä, sillä soittajien syntymäaikahaitari ulottuu 1950-luvulta 2000-luvulle. Välistä puuttuu vain 1960-luvun edustaja. Soittajien ikähaitari on kuitenkin vain mielenkiintoinen yksityiskohta, sillä ikävuosilla ei ole ryhmälle sen suurempaa merkitystä.

– Ei niitä vuosia tule ajateltua, vaan sitä, että tässä pidetään yhdessä hauskaa, bändiläiset toteavat.

Osko-bändi
Kitarat ja bassot soivat! Eero Itkosen soitin on kitara, Esa Montosen basso ja taaimpana olevan Tarmo Lähteisen pääsoitin on syntikka, mutta häneltä taipuu myös kitaran ja huuliharpun soittaminen. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Bändi on ollut olemassa jo yli 20 vuotta

Oskon bändin nykyinen kokoonpano jatkaa yhtyeen jo suhteellisen pitkää historiaa. Sitä on nimittäin kertynyt nyt noin 25 vuotta.

– Nyt jo eläkkeellä oleva opettaja Kaj Nilsson aloitti aikoinaan kansalaisopiston bändikurssin toiminnan. Hän piti sitä suht pitkään, kunnes tilalle tuli Matti Rautio. Olen ymmärtänyt, että pohjan toiminnalle loi pelimannikerho, kolme vuotta bändikurssin opettajana toiminut Piipponen kertoo.

– Itsekin vasta ihan äskettäin tajusin, että se on ollut aikamoinen kulttuuriteko aloittaa tällainen bänditoiminta. Vuosien aikana on ollut mukana jo vaikka kuinka paljon soittajia. Osa heistä on jatkanut Sibelius-Akatemiaan, Piipponen toteaa.

Toiminta on luonut paikkakunnalle myös soittajien verkoston: joku tietää aina jonkun, jos johonkin kokoonpanoon tarvitaan soittajaa.

– Kaj sitä jo aikoinaan puhui, että Oskon bändi on ponnahduslauta, josta voi tulla vaikka minkälaisia porukoita, jotka sitten lähtevät omille teilleen keikkailemaan, Anu Kuoppamäki sanoo.

Osko-bändi
Oskon bändi on Oriveden seudun kansalaisopistossa toimiva kurssi. Bändin jäsenistössä voi siis tulla aina vuoden välein vaihdoksia. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Jonkin verran pitää olla soittotaitoa

Koska kyse on kansalaisopiston kurssina toimivasta bändistä, tarkoittaa se sitä, että yhtyeen jäsenistö voi keväästä syksyyn muuttua paljonkin.

Viime aikoina bändin kokoonpano on ollut kuitenkin suhteellisen vakiintunut. Mukaan voivat kuitenkin tulla kaikki bändissä soittamisesta kiinnostuneet.

– Kurssi-ilmoituksessa toki sanotaan, että jos haluaa tulla bändin treenaamaan, niin jotain pohjatietoa musiikista ja soittamisesta on oltava. Ihan nollista aloittavana ei valitettavasti voi tulla mukaan, Piipponen huomauttaa.

Piipponen toimii bändikurssin ohjaajana, mutta biisien sovittamiseen osallistuvat kaikki bändissä mukana olevat omien taitojensa mukaisesti. Työnjako menee siten, että biisin bändille tuoneella on veto-oikeus sen sovittamiseen.

– Bänditoiminta on tiimityötä. Me keskustelemme paljon ja tehdään asioita hyvässä yhteishengessä, Piipponen kuvailee.

Bändissä soittamisen huipentuma on kuitenkin se, kun ryhmä pääsee esiintymään elävän yleisön edessä. Keikoille Oskon bändissä nyt soittaneet toivoisivatkin pääsevänsä useammin, kun korona ei ole enää esteenä ja ohjelmistoakin alkaa olla riittävästi kasassa.

– Keikat ovat oikeasti tämän homman suola. Se on se, mitä varten me harjoittelemme, Kuoppamäki tiivistää.

Osko-bändi
Yksi Tarmo Lähteisen instrumenteista on huuliharppu. Vieressä basisti Esa Montonen. Kuva: Jaana Ala-Lahti
Osko-bändi
Elsa Keskinen on harrastanut rumpujen soittoa vasta parisen vuotta. Kuva: Jaana Ala-Lahti
Osko-bändi
Oskon bändin jäsenet toivovat, että he pääsevät jatkossa vielä useammin keikalle. Nyt heillä on valmiina 11 kappaleen keikkasetti. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Leave a Comment