
Kuvissa on tunnelmia viikon varrelta ja kuvateksteissä oppilaiden kommentteja. Viladraun koulun oppilaiden kanssa kuvaamataidon tunnilla upeissa Mirador de les Bruixes:n maisemissa. – Aina kun menimme metsään, meillä oli roskien keräämistä varten isot säkit mukana.
Kultavuoren ja Hirsilän koulujen kestävän kehityksen Erasmus-hanke Take Care! Sustainable children – sustainable Earth huipentui toukokuussa kahteen matkaan.
Kolmevuotisen hankkeen aikana jouduttiin perumaan useita matkoja ja siirtämään ne virtuaalisiksi, mutta rajoitusten poistuttua päästiin toteuttamaan kaksi oikeaa matkaa.
Pohjois-Espanjasta, Kataloniasta, saapui toukokuun alussa Orivedelle 12 kuudesluokkalaista ja kolme opettajaa, joiden piti alun perin vierailla Kultavuoressa ja Hirsilässä ja edellisen lukuvuoden talvella.
Viikon teemana oli ”Nature experts”, joka piti sisällään erilaisia luonnontieteellisiä tutkimuksia, lintu- ja kasviretken sekä retken Hyytiälän metsätutkimuskeskukseen.
Katalonialaisten terveiset, kun he lähtivät Suomesta:
”We are thankful for the hospitality and we learned a lot about nature and about Finland. We enjoyed meeting new friends and new teachers, thank you!”

Barcelonasta yhden oppilaan mieleen jäi Park Guell, koska paikka oli valtava ja pikkutarkka.
Orivedeltä reissattiin vastavierailulle
Toukokuun kolmannella viikolla 21.-28. toukokuuta Kultavuoresta ja Hirsilästä lähti kahdeksan oppilasta ja neljä opettajaa vastavierailulle Viladrauhin ja Viciin. Viikon teemana oli ”Environment protectors”, ja viikkoon kuuluikin monenlaista luontoon liittyvää aktiviteettia ja retkeä.
Kataloniaan matkusti oppilaita myös kumppanikouluista Romaniasta ja Kyprokselta sekä muutama opettaja Kreikasta. Belgian Eurooppa-koululaiset eivät saaneet vielä matkustuslupaa. Barcelonassakin päästiin piipahtamaan mennen tullen, koska lennot tulivat ja lähtivät sieltä.

Viladraun koulussa punnittiin perjantaisin viikon aikana kertyneet roskat. Roskat lajiteltiin muoveihin, lasiin, biojätteisiin sekä ei-kierrätettiviin roskiin. Ilmo ja Topias ovat punnitustehtävissä.
Upeita kansainvälisiä kokemuksia
Molemmat viikot antoivat hienoja kansainvälisiä kokemuksia kaikille ja innostivat tutustumaan toisiin nuoriin ympäri Eurooppaa.
Kaikki pääsivät myös molemmilla matkoilla käymään perheissä illallisella ja tutustumaan paikallisiin koteihin, vaikka perhemajoitus ei tällä kertaa koronarajoitusten vuoksi vielä onnistunutkaan.
Koskettavaa oli nähdä eri maista tulevat oppilaat kulkevan kädet toistensa olkapäillä tai pelaavan yhdessä jalkapalloa. Luontoteemat olivat vahvasti läsnä ja muistuttivat, että luonnon suojeleminen on meidän kaikkien yhteinen asia.

Metsäretken teemana oli kokea metsä eri aisteilla. ”Five senses”, johon kuului kuuntelu, tunnustelu, haistelu, maistelu ja katselu. Hugo on suorittamassa radan yhtä osiota silmät kiinni. – Aistirata oli jännittävä!
Matkaan liittyi myös haikeutta
Viimeinen päivä Kataloniassa Viladraun koulussa oli haikein, sillä tähän tapaamiseen päättyi myös kolmivuotinen Erasmus-hankkeemme.
Tulevaisuudessa yhteistyökumppanit ja teemat päätetään vuosittain, joten emme ole vielä varmoja, keiden kanssa yhteistyö jatkuu. Katalonialainen yhteistyökoulumme on kuitenkin saanut akkreditoinnin niin kuin Orivedenkin koulut, joten voi hyvinkin olla, että ainakin heidän kanssaan yhteistyömme jatkuu.
Viladraun kylä oli myös niin viihtyisä ja turvallinen, että siellä on helppo olla nuorten oppilaiden kanssa. Koulussa opiskellaan projektien avulla, joten se voisi olla mielenkiintoinen opintokohde myös opettajille.
Teksti: Maija Ylistalo ja Ulpu Siponen
Kuvat: matkalla olleilta

Matias jokitutkimuksessa. Oppilaat tutkivat veden ominaisuuksia, kuten joen eliöstöä, läpinäkyvyyttä, joen varren kasvillisuutta, joen virtausnopeutta, veden happamuutta ja emäksisyyttä sekä mittasivat joen leveyttä ja syvyyttä.

Paluumatkalla pääsimme tutustumaan Barcelonan Aquarium merikeskukseen. Emma ja Lotte etualalla.

Viladraun keskustassa maistuvalla hampurilaisaterialla. – Matkan aikana alkoi arvostamaan Suomen kouluruokaa, koska Kataloniassa oli epäterveellistä välipalaa; keksejä ja suklaata tarjolla joka päivä. Mukana olivat Emma Vehmas (pöydän päässä), Hugo Runonen (vas.), Matias Lehmus, Karri Parhiala ja August Hämäläinen, Ilmo Tenhola (edessä oik.), Topias Huhtiniemi ja Lotte Toljamo.

Kiipeilypuisto oli kivoin ja paras aktiviteetti miltei kaikkien – paitsi Maija-open – mielestä. Kuvassa myös Kyproksen koulun Erasmus-koordinaattori Polymnia Tomasidou (heiluttamassa), edessä Kultavuoren koordinaattorit Ulpu Siponen ja oikealla Kirsi Pesonen. Kirsin vieressä mukana olleet opettajat Maija Ylistalo ja Tiina Huohvanainen.

– Hienointa oli saada uusia kavereita, pääsi ja uskalsi tutustua muiden maiden opettajiin ja oppilaisiin, ikävintä oli lähteä Viladrausta kotiin.
Katalonialaiset vierailulla Suomessa 1.-6.5.2022

Vieraat saapuivat toukokuun ensimmäisenä päivänä ja majoittautuivat Kampuksen Lampilaan. Lumipallojen heittely alkoi jo juna-asemalla, niin erikoinen ja mielenkiintoinen elementti lumi katalonialaisille oli. Vieraita vastassa oli Kultavuoren kuudesluokkalaisia.

Esa Kallio toimi oppaana metsä- ja lintubongausretkellä, tässä hän kertoo katajasta.

Hyytiälässä opiskelimme metsän ekosysteemejä. Tutuksi tuli muun muassa metsän merkitys ilmastonmuutoksessa, koska metsä sitoo hiiltä. Tällä rastilla opettaja Ulpu Siponen kertoo, miten puut ja muut kasvit kommunikoivat keskenään esimerkiksi erittämällä tiettyjä tuoksuja varoittaakseen mahdollisista tuholaisista ja miten puut huolehtivat toisistaan juurakoiden kautta.

Valkoista ”lakanaa” vedettiin maastossa keräten mahdollisia punkkeja. Näin tehdään punkkikartoitusta, miten punkit leviävät Suomessa.

Tässä demonstroidaan öljytankkerionnettomuuden aiheuttamaa tuhoa vesistöille ja öljyntorjuntatoimenpiteitä. Oppilaat testaavat, miten esimerkiksi sahanpuru imee itseensä öljyä. Höyhenet kuvastavat lintujen tilannetta ja kuinka vaikea niiden siivistä on öljyä saada pois. Maija Pitkänen (vas.), Joel Jokinen, Lotte Toljamo ja Biel Rifà Jutglar.
Viimeisimmät kommentit