Nysse-tietoiskulla haettiin lisää käyttäjiä joukkoliikenteelle  – konkarit vinkkasivat, yleisö kyseli

Tampereen kaupungin joukkoliikenneasiantuntijat Maarit Kaartokallio ja Pekka Ohtokangas palasivat Tampereelle tietenkin kiskobussilla. Taustalla olevassa sisinsessä tolpassa sijaitsevat Oriveden aseman Nysse-lipun lukijat, joissa lippu tai kännykkä pitää käyttää ennen junan tuloa. Kuva: Anne Kotipuro

Nyssen liityntäliikenne Nyssykkä ja lippuyhteistyö VR:n ja Nysse-alueen kesken nousivat päällimmäisiksi joukkoliikenneinsinööri Maarit Kaartokallion ja viestintäsuunnittelija Pekka Ohtokankaan tietoiskussa asemanseudun kyläillassa.

Jos Orivedeltä matkustaa Tampereelle ja siellä pitäisi jatkaa vielä jonnekin kaupungin sisällä, kannattaa junamatkalle ostaa mieluummin Nyssen lipputuote kuin VR:n junalippu, koska Nysse-lipun 90 minuutin vaihtoajalla jatkoyhteys hoituu samalla hinnalla.

– Paitsi, jos on eläkeläinen ja haluaa olla oikein säästäväinen. Silloin VR:n eläkeläislippu junaan ja Tampereen kaupungin sisällä liikkumiseen Nysse-mobiilippu, niin säästöä tulee yhteensä sellaiset 20 senttiä, vinkkasi julkisen liikenteen ahkera käyttäjä Ilkka Hjerppe, joka istuu myös Oriveden edustajana Tampereen seudun joukkoliikennelautakunnassa.

Aika monikin orivesiläinen tuntui kaipaavan yhteyksiä, joilla pääsee suoraan Orivedeltä Taysin pysäkille joutumatta kiertämään aseman kautta. Kaartokallio kertoi kuitenkin, että asemalta on helppo hypätä raitiovaunuun numero 1 ja ajella sillä sairaalalle. Matka-aika jää silti lyhyemmäksi kuin Nyssellä Ysitietä pitkin.

Liityntäliikenne helpottaa junayhtyksien saavutettavauutta

Asemanseudulta Ysitien kautta liikennöiviä bussivuoroja ei enää ole, ja syykin selvisi. Yliskyläntietä ajaneet Nysset joutuivat vasemmalle Ysitielle kääntyessään odottamaan liikennevirran katkeamista usein pitkäänkin, mikä vaikeutti aikataulussa pysymistä. Tähän on kuitenkin olemassa ratkaisu tilaamalla Nyssykän ajamaan Oriveden keskustaan ja hyppäämällä siitä 95X:n kyytiin, jos haluaa päästä suoraan keskussairaalan pysäkille.

Liityntäliikenne Nyssykäksi nimetyllä pikkubussilla keskustasta rautatieasemalle tuntuu vielä olevan vieras palvelu monelle. Sen kyytiin pääsee maksamalla Nysse-kertamaksun tai ihan ilmaiseksi, jos on saman päivän junalippu Oriveden asemalle tai asemalta. Nyssykällä on keskustan ja aseman välillä kiinteät pysäkit ja sen reitti kurvaa Pappilankankaan kautta.

Taiston talolla olivat esittelyssä myös Oriveden omat matalalattiaiset Nopa-bussit, joilla kyydin saa kutsuliikenteessä kotiovelle asti – joukkoliikenteen hinnalla. Esitteitä jakamassa Nopa-liikenteestä huolehgtivat Tokeen Liikenteen Joonas Tokee. Nyssykät ovat samankokoisia pikkubusseja, jotka on maalattu Nyssen värein sinisiksi. Kuva: Anne Kotipuro

Tärkeintä Nyssykän käytössä on muistaa, että kyytitarpeestaan pitää ilmoittaa etukäteen Nyssykän numeroon 040 350 1456 soittaen tai tekstiviestillä. Tilaus on tehtävä vähintään tunti ennen Nyssykän lähtöaikaa, ja aamun ensimmäistä junaa varten jo edellisenä iltana ennen iltakymmentä. Nyssykkä ajaa vain silloin, kun siihen on ilmoittautunut matkustajia.

Nyssykän aikataulu ja esimerkiksi tieto siihen kelpaavista lipuista löytyvät Nyssykän kotisivulta nysse.fi/nyssykkä. Esimerkiksi lähimaksu ei siellä kelpaa, vaikka se muuten on busseissa ja ratikassa käypä vaihtoehto sellaiselle, jolla ei ole matkakorttia.

Rautatieasemalla tai junaseisakkeella ei matkakortin vyöhykkeitä pääse muuttamaan

Oriveden ja Tampereen välinen matka on Nysse-käsittein mitaten viisi vyöhykettä, siis A–E. Tässä tulee eteen ongelma rautatieaseman ja keskustan junaseisakkeen lipunlukijoissa.

Jos matkakortille on rahan lataamisen yhteydessä laitettu oletukseksi vaikkapa vain parin vyöhykkeen väliset matkat, ei asemalla ole mahdollista muuttaa vyöhykkeitä. Siksi viisainta on pyytää matkakortille oletuksena vyöhykkeet A–E ja lyhyemmillä matkoilla vaikkapa Tampereen sisällä muuttaa oikeat vyöhykkeet itse lipunlukijaan.

Liikennesuunnittelijoille tuotiin esiin myös epäkohta, että Tredun opetus alkaa elokuussa viikkoa aiemmin kuin aamun Nyssevuoro linjalla 47 Oriveden ja Kangasalan välillä alkaa liikennöinnin. Syysaikataulujen voimaantuloa 8. elokuuta ei ole Kaartokallion mukaan mahdollista aikaistaa, mutta asialle pyritään tekemään jotakin, ovathan Kangasalla kulkevat oppivelvollisuuden alaisia, eikä kaikilla ole mahdollisuus saada vanhemmiltakaan kyytiä kouluun.

Nysse-suunnittelijoille annettiin palautetta siitä, ettei 12:n ja 15:n välillä Tampereelta pääse Orivedelle millään, ei junalla eikä Nyssellä. Myös nykyistä myöhempiä iltavuoroja kello 22:n jälkeen Tampereelta Orivedelle toivottiin. Esimerkiksi teatterista siihen on toisinaan vaikea ehtiä.

Kiitostakin tuli vaikkapa siitä, että Nysse-lipulla pääsee täyteenkin junaan, vaikka sitten saattaakin joutua seisomaan matkan. Samoin ilmaisen joukkoliikennematkan tarjoamisesta jääkiekko-otteluiden katsojille.

– Miksei sama joukkoliikenne-etu voisi olla tarjolla Tampere-talon konsertteihin meneville, heittivät tähän kulttuurin ystävät.

Nopa-palvelubussit ovat saaneet kylkiinsä sarjakuvataiteilija Jukka Tilsan piirrokset, kaikki kolme erilaisen. Kuva: Anne Kotipuro

Leave a Comment