4H-nuoret ahkeroivat Taimiteon kimpussa – työllistävää konkretiaa ilmastonmuutosta hillitsemään

Tälle kesälle Oriveden Taimiteko-istutukset on tehty. Kuva: Ida Heimo

Aamuisessa metsässä kajahtelee metallinen kolina. Ääni tulee pottiputkesta. Kahdeksan nuorta on täydessä työn touhussa istuttamassa kuusentaimia. Heidän työnsä mahdollistaa 4H-liiton Taimiteko-kampanja ja Elenia.

Taimiteon tavoitteena on työllistää nuoria ja tehdä konkreettisia tekoja ilmastonmuutosta vastaan. Taimiteon slogan onkin ”nuorten työllistymisen ja ilmaston puolesta”. Puuntaimet istutetaan alueille, jotka eivät ole aktiivisesti maa- tai metsätalouden piirissä. Taimien istuttaminen on konkreettinen teko, jolla ilmastonmuutosta pyritään hidastamaan.

Taimet sitovat hiilidioksidia ilmasta ja näin toimivat hiilinieluina. Mitä suuremmiksi taimet kasvavat, sitä enemmän ne sitovat hiiltä. Taimiteolle taimet on saatu lahjoituksina yrityksiltä ja yksityishenkilöiltä.

Elenia lahjoitti Orivedelle 6 900 taimea ja niiden muodostama metsä sitoo yli 1,5 miljoonaa kiloa hiilidioksidipäästöjä. Taimet istutettiin alkuviikosta Hirsilään entiselle sähkölinjalle kesäkuun alkupuolella.

Istutusurakka kesti motivoituneilta nuorilta vain kaksi päivää. Sää oli koko urakan ajan aurinkoinen ja lämmin. Auringolta ja taimilta suojautuminen oli tärkeää, hyttysiä unohtamatta. Hikipisaroita sai pyyhkiä otsalta vähän väliä, mutta toisaalta parempi sekin kuin ukkosmyrsky. Eikä sää hidastanut tahtia. Työnjohtaja piti huolen, että kaikki varmasti pitivät tarpeeksi taukoja.

Elenian edustajat kävivät myös tutustumassa istutuskohteeseen. Istuttajina tässä Aapo Karisto ja Eeli Toljamo. Kuva: Ida Heimo

Maasto istutusalueella varsin vaihtelevaa

Maasto istutusalueella oli vaihteleva. Suurin osa linjasta oli tasaista ja kuivaa, mutta sille mahtui myös pystysuoria nousuja, polveen asti upottavaa suota ja mutavelliä. Oman haasteensa hommaan toivat myös yli metrin levyiset ojat.

Työtapaturmilta kuitenkin vältyttiin. Istutus oli kokemuksena ikimuistoinen. Ehkäpä muutamien vuosien päästä tulee käytyä katsomassa, miten metsä on alkanut kasvaa. Silloin voi ylpeänä todeta, että minä olen istuttanut nuo puut!

Elenia on tehnyt yhteistyötä Suomen 4H-liiton ja Taimiteko -toiminnan kanssa nyt kolmatta vuotta peräkkäin. Elenia istuttaa tänä vuonna 20 000 taimea ilmajohtojen alta vapautuville johtokaduille. Yhteensä 10 hehtaaria johtokatuja Orivedellä ja Kannonkoskella Keski-Suomessa saa uutta kasvustoa yhteistyön tuloksena.

Istutettavien taimien määrä perustuu vuoden aikana tehtyjen uusien e-laskusopimusten ja sähköisten allekirjoitusten määrään. Lisäksi EleniaGO-mobiilipelissä pelaaja voi hankkimillaan pisteillä osallistua taimien istukseen. Istutukset Elenialle hoitaa 4H-järjestö Taimiteko-yhteistyönä. 4H-järjestön Taimiteko-toiminta työllistää paikallisia nuoria puiden istutukseen.

Salla Katajainen

Leave a Comment