Orivedellä suunnitellaan maailmanluokan suunnistuskenkiä – VJ Sport teki koronakurimuksen jälkeen viime vuonna ennätysliikevaihdon

VJ Sportin toimitusjohtaja Vili Mattila on varma, että tällä viikolla käytävässä Jukolan viestissä VJ Sport on käytetyin kenkäbrändi. Kuva: Markus Puolakanaho

VJ Sport eli Kenkätehdas M-Shoe Makers Oy on orivesiläinen yritys, joka valmistaa kenkiä suunnistuksen ja polkujuoksun isoimmille nimille.

Suunnistus- ja polkujuoksukengistään tunnettu VJ Sport tuottaa myös talvijuoksukenkiä, ulkoilukenkiä ja juoksuvaatteita.

Lue myös: Kevlar-kuitua, hiiliteräsnastoja ja butyylikumia – Tiesitkö, että erikoisista materiaaleista tehdyt huippuluokan suunnistuskengät tulevat Orivedeltä?

Yrityksen perusti aikoinaan Veli-Jussi Lietsala. Hieman myöhemmin mukaan tuli Veikko Mattila, joka oli suunnistusharrastaja.

Veikko Mattilalla oli taustaa kenkäteollisuudessa, ja hän halusi lähteä kehittämään nimenomaan suunnistuskenkiä, kun siihen aikaan ei vielä ollut juuri suunnistukseen tarkoitettuja jalkineita. Tuolloin lajissa käytettiin esimerkiksi piikkareita.  

Suunnistuskengille oli siis selkeä tarve. 

Kenkätehdas perustettiin Orivedelle vuonna 1981. Nykyään VJ Sportin tuotanto on siirretty Aasiaan, mutta tuotteet kuitenkin suunnitellaan edelleen Orivedellä.  

– Teemme paljon ulkomaankauppaa, yli puolet myynnistämme menee ulkomaille, VJ Sportin toimitusjohtaja ja Veikko Mattilan lapsenlapsi Vili Mattila kertoo. 

Hänen mukaansa tärkeimmät markkinamaat yritykselle ovat Pohjoismaat ja Sveitsi, sillä ne ovat valtioita, joissa suunnistusta harrastetaan eniten.

Polkujuoksun kautta uusiksi markkina-alueiksi ovat auenneet Iso-Britannia ja Yhdysvallat. 

Koronavuodet firmalla 

Koronavuodet vaikuttivat VJ Sportin toimintaan negatiivisesti, kuten arvata saattaa. Pienen alkushokin jälkeen yrityksessä kuitenkin lähdettiin käyttämään hiljaisempi aika tuotekehitykseen ja rästiprojektien tekoon. 

– Avasimme verkkokaupan ja teimme muitakin vastaavia projekteja, mitä olimme miettineet. Saimme oikeastaan kaikki niistä tehtyä, ja viime vuosi oli ikään kuin paluu normaaliin, teimme ennätysliikevaihdon viime vuonna, Mattila kertoo. 

Yrityksen pelastus oli myös se, että se keskittyi ulkoliikuntavarusteisiin. Korona-aikaan sai kuitenkin käydä vapaasti ulkona juoksemassa.

VJSportin kenkämallit takavasemmalta etuoikealle: IRoc, Falcon ja XTRM. Kuva: Markus Puolakanaho

Vähäpäästöisiä menetelmiä

Kestävän kehityksen saralla VJ Sport pyrkii Mattilan mukaan tekemään vastuullisia valintoja käyttämällä esimerkiksi kierrätysmateriaaleja mahdollisuuksien mukaan.  

– Yritämme tehdä parhaamme oikeilla valinnoilla joilla on oikeasti merkitystä, eli vältetään kaiken maailman viherpesua. 

Osassa yrityksen tuotteista on käytetty bluesign-sertifioituja päällisiä. Se tarkoittaa, että päällisen valmistukseen on käytetty vain kestävän kehityksen menetelmiä. 

Lisäksi yritys käyttää Mattilan mukaan kierrätyskartonkeja, ja tavaraa tuodaan usein vähäpäästöisillä menetelmillä eli useimmiten laivarahdilla. 

Mattilan mukaan oikeastaan mikään kengänvalmistaja ei ole keksinyt yksiselitteistä vastausta siihen, miten kenkä pitäisi kierrättää. 

– Kenkä on ongelmallinen, kun siinä on kumia ja samassa paketissa on myös muovia. Näitä materiaaleja ei saa enää myöhemmin erotettua, kun ne on niin liimattu toisiinsa, hän kertoo. 

Mattilan mukaan yritys pyrkii tekemään kengät myös mahdollisimman kestäviksi. Sama kenkämalli myös pysyy mallistossa lähtökohtaisesti useamman vuoden. 

Kenkien kehitystyö

Vili Mattilan isä ja yrityksen kehitys- ja tuotantojohtaja Jouni Mattila vastaa kenkien kehitystyöstä. Hän on myös kokenut juoksija ja suunnistaja.  

Jouni Mattila on lisäksi yrityksen pääasiallinen omistaja. 

Vili Mattilan mukaan VJ Sport käyttää mahdollisuuksien mukaan kengissä kierrätysmateriaaleja. Kuva: Markus Puolakanaho

– Meillä harrastavat muutkin työntekijät juoksemista, ja sitten meillä on urheilijoita Tampereellakin ja ulkomaita myöten, joiden kanssa meillä on sopimuksia, Mattila kertoo. 

Sponsorisopimusten piirissä olevat suunnistuksen ja polkujuoksun huippunimet testaavat VJ Sportin kenkiä ja antavat siten arvokasta palautetta yritykselle jalkineiden kehittämistä varten. 

Esimerkiksi tunnettu ultrajuoksija Juha Jumisko käyttää VJ Sportin kenkiä. Hän oli hiljattain myös Extremepäiväkirjat -ohjelmassa mukana.  

Suunnistuksen puolelta heidän jalkineitaan käyttävät esimerkiksi Miika Kirmula, Marika Teini ja Olli Ojanaho.

Yritys kehitti myös suunnistuslegenda Thierry Gueorgioun kanssa suunnistuskenkiä, kun hän edusti vuosina 2000-2017 Kalevan rastia. Ranskasta lähtöisin oleva Gueorgiou on nykyään Suomen suunnistusmaajoukkueen päävalmentaja. 

Yrityksen sponsoroimat ulkomaalaiset urheilijat ovat erikoisempien ja pienempien lajien huippuja.

Yhdysvalloissa ison lajin maastoestejuoksun (englanniksi obstacle course racing eli OCR) maailmanmestari Nicole Mericle käyttää orivesiläisiä VJ Sportin kenkiä. 

Orivesiläisistä urheilijoista VJ Sport on aiemmin sponsoroinut maajoukkuesuunnistaja Mia Niittystä.  

Juttua muokattu 20.6.2022 klo 14.52: Juttuun korjattu tieto, että VJ Sport -yrityksen perusti alun perin Veli-Jussi Lietsala, eikä Veikko Mattila, niin kuin jutussa alun perin mainittiin.

Leave a Comment