Ammuntaa, makkaranpaistoa ja saunomista – Oriveden Reserviläisten toimintapäivässä tutustutaan yhdistyksen toimintaan

Oriveden Reserviläisten jäsen Jani Laakkonen (vas.) on ollut reserviläistoiminnassa mukana pari vuotta. Kiinnostus toimintaan syttyi hänen palattuaan Libanonista kriisinhallintatehtävistä. Markus Neejärvi ja Jussi Viljanen ovat olleet mukana toistakymmentä vuotta. Kuva: Markus Puolakanaho

Loilon ampuradalla järjestetään tämän viikon lauantaina Oriveden Reserviläiset ry:n toimintapäivä, jossa voi tutustua ammuntaan ja muuhun yhdistyksen toimintaan. 

Yhdistyksen jäsen, ampuma-asevastaava ja asekouluttaja Markus Neejärvi kertoo, että tapahtuma on tarkoitettu jäsenille perheineen ja kaikille muillekin, jotka ovat toiminnasta kiinnostuneita.

– Pari vuotta on ollut taukoa koronan takia, ja muutaman kerran aikaisemmin olemme toimintapäivän järjestäneet, Neejärvi kertoo. 

Toimintapäivään ovat myös Neejärven ja Oriveden Reserviläisten puheenjohtajan Jussi Viljasen mukaan tervetulleita kaikki, myös alaikäiset huoltajan seurassa. Tapahtumassa on tarkoitus myös rekrytoida kiinnostuneita uusiksi jäseniksi. 

Viljanen tunnetaan myös Oriveden kaupunginhallituksen puheenjohtajana. 

Ampumaradalla järjestetyssä tapahtumassa tärkein aktiviteetti on ammunta, johon halukkaat pääsevät tutustumaan. Neejärvi painottaa ammunnan turvallisuutta, josta pidetään huolta. 

Halukkaat pääsevät ammuntojen jälkeen myös saunomaan Oriveden Leiripirtille. Lisäksi tapahtumassa on mahdollisuus makkaranpaistoon. 

Tärkeä tapahtuma uusille jäsenille 

Neejärven mukaan erityisesti yhdistyksen uusille jäsenille tapahtuma on tärkeä, jotta he pääsevät tutustumaan koko porukkaan.  

Uusia jäseniä on tullut tämän vuoden aikana toukokuuhun mennessä 15. Pienelle kaupungille määrä on iso, sillä normaalisti uusia jäseniä kerääntyy Oriveden Reserviläisille vuodessa muutama. Jäseniä on tällä hetkellä yhdistyksellä 135.

Oriveden Reserviläisten puheenjohtaja Jussi Viljasen mukaan uusia jäseniä on tullut tänä vuonna yhdistykselle ennätykselliset 15. Kuva: Markus Puolakanaho

Suuri jäsenpiikki johtuu epäilemättä Venäjän hyökkäyksesta Ukrainaan. Viljanen kertoo, että Pirkanmaan Reserviläispiiriin on liittynyt yli 700 uutta ja valtakunnalliseen Reserviläisliittoon yli 9000 uutta jäsentä. Suurin osa on liittynyt 24. helmikuuta jälkeen.  

Ukrainan tilanne ei ole Viljasen mukaan vaikuttanut suoraan Oriveden Reserviläisten toimintaan tai lauantain ohjelmaan, mutta lisääntynyt jäsenmäärä voi tuoda mukanaan muutoksia.  

– Aktiivisuus on itsestä kiinni. Ollaan avoimena kaikille ehdotuksille, Neejärvi toteaa viitaten uusiin jäseniin, joiden kiinnostusten mukaan toimintaa voidaan laajentaa. 

Mukana tapahtuman järjestelyissä auttamassa on myös Oriveden Reserviläisten jäsen Jani Laakkonen, joka on ollut paikallisyhdistyksen jäsen pari vuotta. Hän komppaa Neejärveä, peräänkuuluttaen jäsenten siviiliammattien tuomaa osaamista ja ammattitaitoa.  

Viljasen mukaan jäseneksi päästäkseen ei tarvita erityisiä taitoja, maanpuolustustahto riittää. Jäseneksi pääsee myös täysi-ikäinen, vaikka ei olisi armeijaa käynytkään. 

– Ja jos joku pelkää, että tulee kauheasti kertausharjoituskutsuja niin tätä kautta ei tule kyllä yhtään, Neejärvi naurahtaa. 

Perinnetyö on tärkeää

Oriveden Reserviläisten toimintaan kuuluu joka toinen torstai ammuntavuoro Loilossa, mutta käytännössä joka torstai pääsee ampumaan, sillä toiset torstaivuorot hoitaa Oriveden Reserviupseerikerho.  

Ampumaradalla on ampumapaikat sataan metriin asti. Pienemmillä matkoilla väliampumapaikalla pystyy harrastamaan esimerkiksi SRA:ta eli sovellettua reserviläisammuntaa. Paikalla on myös 25 metrin pistoolirata ja 50 metrin rata. 

Loilon ampumaradan omistavat Oriveden Metsästysseura ja Oriveden Ampujat. Oriveden Reserviläiset ovat radan vuokralaisia. 

– Talkoissa osallistumme paikan kunnossapitoon, Laakkonen kertoo. 

Ampumatoiminnan lisäksi yhdistyksen toiminnan tärkeimpiä osia on Viljasen mukaan perinnetyö.  

– Olemme kunniavartiossa itsenäisyyspäivänä ja kaatuneiden muistopäivänä, ja tammikuun viimeisenä sunnuntaina seppelepartiossa, Viljanen valaisee. 

Lisäksi Oriveden Reserviläiset on järjestänyt ajoittain retkiä maanpuolustustapahtumiin, kuten messuille. Neejärven työpaikalla Tampereella sisäampumarata Ruutisavussa on käyty ampumassa talvella.  

Viljasen mukaan yhdistykselle hankitaan varoja järjestyksenvalvontatoiminnalla, sillä kortin omaavia jäsenissä paljon. 

– Ammuntaa on jollain vähän rahoitettavakin, Neejärvi kommentoi.

Leave a Comment