Ukrainalaisvahvistus uskoo, että taidot, intohimo ja hyvä valmennus tuovat ensi kaudella hyviä tuloksia OrPolle – hakkuri Daria Butkevych haluaa jakaa omaa osaamistaan uudelle joukkueelleen

Daria Butkevych, OrPo
Daria Butkevych pelaa ensi kaudella OrPossa. Kuva: Veli-Jussi Lietsala

Ukrainalainen Daria Butkevych pelaa ensi kaudella Oriveden Ponnistuksen naisten Mestaruusliigan joukkueessa. Hän pelaa joukkueessa hakkurina.

Viime kaudella Sveitsin Val-de-Traversissa eli Valtrassa pelannut 26-vuotias Butkevych on tehnyt OrPon kanssa vuoden sopimuksen.

Butkevych on pelannut myös Venäjällä sen toiseksi korkeimmalla liigatasolla pelanneessa Severyanka Cherepovetsissa ja Ukrainassa žytomyrilaisessa Polissia-ZhDu:ssa.

Suomeen ja Orivedelle hänet toi halu oppia pohjoismaisesta lentopallosta. Yhteyttä häneen otti OrPon uusi päävalmentaja, italialainen Andrea Carasi.

– Olen vielä nuori pelaaja, joten haluan saada kokemuksia eri maiden lentopallosta ja tutustua uusiin liigoihin. Kun valmentaja Andrea Carasi otti minuun yhteyttä, hänen ajatuksensa lentopallosta kuulostivat todella mielenkiintoisilta. Carasi todella rakastaa lentopalloa ja halusin työskennellä hänen kanssaan, Butkevych kertoo.

Joukkueessa on taitoa ja innostuneisuutta

Butkevych on tavannut myös jo OrPon joukkueenjohtoa ja muut ensi kaudella joukkueessa pelaavat naiset.

– He vaikuttavat kaikki todella mukavilta. Tunsin oloni heidän kanssaan heti kotoisaksi. Minusta oli hienoa, kuinka kaikki joukkueen toiminnassa mukana olevat ovat läheisiä toisilleen aina johtoportaasta lähtien!

Joukkueesta Butkevychin mukaan loistaa energisyys, nuorekkuus ja innostuneisuus.

– Olen aivan varma, että pelaajat ja joukkue kehittyvät ensi kaudella aivan valtavasti. Haluan itse omalta osaltani auttaa heitä mahdollisimman paljon ja hyödyntää niitä kokemuksiani, joita muiden maiden liigoista on minulle kertynyt.

– Haluan heidän todellakin kasvavan pelaajina ja siinä samalla myös minä itse kasvan pelaajana. Joukkueelle on runsaasti intohimoa ja taitoa, ja se on mahtava yhdistelmä. Kun meillä on myös hyvä valmentaja, niin voimme saada todella hyviä tuloksia aikaan ensi kaudella, Butkevych uskoo.

Erossa perheestä myös sodan takia

Butkevych on syntynyt Venäjällä, mutta hän muuttanut jo alle kolmevuotiaana Ukrainaan lähelle Kiovaa. Hänen äitinsä on ukrainalainen, ja äiti asuu edelleen Butkevychin isoäidin kanssa Ukrainassa.

– Tilanne on nyt sodan takia todella vaikea ja kamala. Perheeni ei halua lähteä maasta ja minä en voi vierailla perheeni luona. Asun itse tällä hetkellä Ranskassa ja on todella hirvittää kuulla ystäviltäni, millainen tilanne maassa on, kun siellä soditaan.

Kun sota syttyi, Butkevych olisi halunnut palata perheensä luo auttamaan heitä.

– Äitini kuitenkin sanoi, että Ukrainassa en voisi heitä tai maata auttaa. Se on tietysti totta, sillä en ole sotilas. Hän kehotti minua pysymään ulkomailla ja työskentelemään ja auttamaan heitä esimerkiksi rahallisesti.

Lentopallo löytyi lajiksi varsin myöhään

Lentopallon pariin Butkevych päätyi hiukan vahingossa. Hän oli 13-vuotiaana juoksemassa yleisurheilukilpailuissa ja hänen pituutensa kiinnitti paikalla olleen lentopallon parissa toimivan valmentajan huomion.

– Hän ehdotti minulle, että kokeilisin lentopalloa. En heti innostunut, sillä kävin jo musiikkikoulua ja soitin kitaraa sekä lauloin. Siellä oli kuitenkin myös toinen tyttö, jota oli pyydetty mukaan. Tämä toinen tyttö toivoi, että lähtisin kuitenkin kokeilemaan, koska hän ei halunnut mennä yksin.

Butkevych antoi periksi ja sen jälkeen lentopallo on ollut osa hänen elämäänsä.

– Innostuin lajista ja taidan nyt olla ainoa, joka on siitä ensimmäisestä ryhmästäni jatkanut lentopallon parissa, Butkevych naurahtaa.

Tuleva asuinpaikkakunta ihastuttaa jo nyt

Butkevych vieraili Orivedellä toukokuussa. Tulevaa asuinpaikkakuntaansa hän kuvaili jo tuon käynnin yhteydessä ihastuttavaksi.

– Orivesi muistuttaa minua kotiseudustani Ukrainassa, joka oli myös metsäistä aluetta. Olen jo nyt ihastunut orivesiläiseen luontoon, järviin ja puhtaan luonnon tuoksuihin. Täällä on myös ihanan rauhallista ja kaikki tarvitsemani asiat näyttävät olevan lähellä toisiaan kuten kaupat ja liikuntahalli.

Orivedelle Daria Butkevych muuttaa ennen kauden alkua elokuussa.

Leave a Comment