Kaupungin tiedotuspolitiikka vaikenee asioita kuoliaaksi

Nyt voisi ottaa kantaa tuulivoiman rakentamiseen Pirkanmaalla – jos huomaisi mahdollisuuden. Kirjoittajan mielestä tiedotus asiasta on ollut heikkoa. Arkistokuva: Anne Kotipuro

Kävin männäviikolla kirjastossa ja samalla lukaisin kaupungin ilmoitustaululta kuulutuksen: Pirkanmaan vaihemaakuntakaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelma, teemana elonkirjo ja energia. Hyvin tyhjentävästi ja selvästi muotoiltu.

Enpä tästä paljon käsittänyt, mutta menin kuitenkin verkkosivulle kaava.pirkanmaa.fi. Sivulla kehotettiin asukkaita ottamaan kantaa muun muassa tuulivoimaloiden rakentamiseen ja
sijoitteluun. ”Tehdään yhdessä tulevaisuutta”, ”kaikki voivat vaikuttaa”,”kukaan ei syrjäydy” ja niin edelleen. Yleviä ja kannustavia ajatuksia tavallisten kansalaisten vaikutusmahdollisuuksista.

Mitä tekee Oriveden kaupunki? Vaikenee asian kuoliaaksi eli pistää lapun kaupungin ilmoitustaululle. Näin on kädet pesty ja lain kirjain minimissään täytetty. Montakohan prosenttia asukkaista käy lukemassa ilmoitustaulua, saati sitten ymmärtää tätä kapulakieltä?

Jos sitten muutetaan maakuntakaavaa tuulivoiman osalta, tai suostutaan kaavoittamaan voimalapaikkoja vuokratuille alueille, voidaan vedota siihen, etteivät asukkaat ole kyseenalaistaneet tai vastustaneet asiaa.

Arvelen löytyvän henkilöitä, jotka epäilevät kotinsa tai mökkinsä arvon laskevan, luonto- tai maisema-arvojensa häiriintyvän tai vaativat tiettyä suojaetäisyyttä voimaloiden ja asutuksen välille.

Näiden henkilöiden tulisi ilmaista mielipiteensä sivulla kaava.pirkanmaa.fi olevalla palautelomakkeella tai sähköpostilla osoitteeseen pirkanmaan.liitto@pirkanmaa.fi. Mielipiteen voi jättää myös kirjallisesti kaupungille tai postitse Pirkanmaan liittoon.

Kullervo Erkkilä

Leave a Comment