Koulun lakkauttaminen ei tunnu kivalta, mutta harmittanee enemmän aikuisia kuin lapsia – ”Lapsille kaverit ovat tärkeämpiä kuin se, missä koulun tilat itsessään ovat”

Otso Kähöstä nauratti moneen otteeseen, kun hän pääsi taikuri Toomas Pitkäsen apulaiseksi Karpinlahden koulun vanhempainyhdistyksen järjestämässä karnevaalihenkisessä juhlassa juuri ennen lukuvuoden päättymistä. Kuva: Heli Rahkonen

Taikuri Toomas Pitkänen villitsi lapsia vanhempainyhdistyksen järjestämissä Karpinlahden karnevaali-iltamissa juuri ennen koululaisten kesälomien alkua.

– Mitäääää? yleisö kiljui hämmästyksestä.

– Sä oot oikeesti hyvä, sai Toomas vilpittömän palautteen.

Kähösen perheen kuusivuotias esikoinen Otsokin pääsi taikurin apulaiseksi. Kuusivuotias Otso ehti käydä Karpilahden koulussa juuri päättyneen eskarin. Perheen muut lapset Pyry, Oula ja Taimi eivät ole vielä kouluiässä.

– Surullista, että koulu loppuu. Tämä on ollut pieni ja kiva yhteisö. Meiltä olisi ollut vielä kolme muutakin lasta tulossa tänne, mutta näillä on mentävä, vanhemmat Henna ja Jaakko Kähönen toteavat harmissaan.

Lue myös: ”Ongelma eivät ole kyläkoulut vaan Tredun tilat” – näin valtuusto äänesti Hirsilän ja Karpinlahden koulujen lakkauttamisesta

Otso kertoo eskarin sujuneen mukavasti. Numerot ja kirjaimet on kuulemma opeteltu jo aikoja sitten.

– Olemme retkeilleet ja ulkoilleet paljon.

Hän ottaa siirtymisen Rovastinkankaan kouluun hyvillä mielin. Kotonakin asiaa on käsitelty positiivisen kautta.

– Onneksi muutos on otettu kouluissa lasten osalta vakavasti. He ovat päässeet tutustumaan uuteen kouluun, mikä pehmentää siirtymää, ja kaikki eskarit Karpinlahdesta pääsevät samaan luokkaan, Jaakko Kähönen kiittelee.

Lukuvuoden aikana on opittu tärkeitä taitoja. Kuva: Heli Rahkonen

Väistötilat puhututtaneet

Kähöset ovat pistäneet merkille, että koulun lakkauttaminen on tuntunut olevan monelle iso pettymys.

– Ei tästä koululaisten vanhemmat ole tykänneet, Jaakko Kähönen sanoo.

Siirtyminen väistötiloihin on puhututtanut myös.

– Olisivatko lapset voineet väistötilojen sijaan jatkaa täällä Karpinlahdessa siihen asti, kunnes tila-asiaan olisi saatu joku ratkaisu? Kähönenkin kysyy.

Lue myös: Rovastinkankaan koulun Tredulta vuokraamat tilat korvataan väliaikaisilla siirtotiloilla – työryhmä esittää viiden vuoden vuokrasopimusta

Lue myös: ROKin väistötiloja varten pitää räjäytelläkin – siksi odoteltiin koulutyön päättymistä

Otson eskarivuoden aikana aamu- ja iltapäivätoiminta on jo järjestetty Rovastinkankaan koulussa, joten Kähösetkin ovat saaneet vertailupohjaa iltapäivätoiminnan kautta.

– Molemmat koulut ovat tulleet tutuiksi. Tuntuu, että Rokissa meno on ollut villimpää ja kirosanojen käyttökin toista. Karpinlahdessa oma yhteisö on ollut toimivampi, Jaakko Kähönen arvioi.

Jonna ja Jenna Arvolasta on ihan mukavaa siirtyä Rovastinkankaan kouluun, vaikka Karpinlahtikin on ollut ihan hyvä koulu. Mieleen sieltä jäävät ennen kaikkea ensimmäisen luokan päättäneellä Jennalla yökoulu ja kuudennelle luokalle menevällä Jonnalla Särkänniemen-luokkaretki. Kuva: Heli Rahkonen

Eräjärveäkin mietittiin

Suomasemassa asuva Kähösen perhe harkitsi vaihtoehdoksi Eräjärven koulua, sillä pieni koulu näyttäytyy heille toimivampana ja yhteisöllisempänä.

Lue myös: Hirsilästä siirtyy koululaisia Juupajoelle ensi syksynä – ”Meillä ei ole mitään Kultavuorta vastaan eikä mitään syytä olla Oriveden kaupungille vihainen tai katkera”

Lopulta matka sinne nähtiin kuitenkin liian pitkäksi ja aikaavieväksi. Eskarimatka Suomasemasta Karpinlahteenkin kestää Kähösten mukaan noin 40 minuuttia. Myös tutut kaverit vaikuttivat siihen, että ajatus Eräjärvestä hylättiin.

Jaakko Kähönen uskookin, että koulun lakkauttaminen harmittaa ehkä enemmän vanhempia kuin lapsia.

– Lapsille kaverit ovat tärkeämpiä kuin se, missä koulun tilat itsessään ovat. Toki ehkä muutos on haasteellisempi heille, jotka ovat jo ehtineet käydä täällä Karpinlahdessa koulua.

Uusi koulu jännittää

Melina Kuussalo, 7, on juuri saanut käsivarteensa kirkkaanpunaisen glitterisen lohikäärmetatuoinnin. Sen hänelle taiteili Taikahileen Hilinä.

Melina sai ohjeeksi kuivatella tatuointia viitisen minuuttia ennen kuin vetää siihen hihan päälle. Iholiiman ansiosta tatuointi saattaa kestää kolmisenkin viikkoa. Kuivattelun lomassa Melina kertoo tuntemuksiaan koulun lakkauttamisen alla:

– Olin ekalla täällä Karpinlahdessa, mutta nyt menen Rokiin, koska tämä koulu niin kuin myydään, hän selittää.

Lue myös: Kaupunki huutokauppaa Hirsilän ja Karpinlahden koulut – kiinteistöt tulevat myyntiin lähiviikkoina

Uusi koulu tuntuu hänestä jännittävältä.

– Olisin ollut mieluummin täällä, mutta ihan kiva uuteenkin kouluun on mennä.

Melina Kuussalo iloitsi Hilinän tekemästä glittertatuoinnista. Vieressä Taikan tatuoitavana Elliina Taipale. Kuva: Heli Rahkonen

Koko koulu vesisotaa

Samaa sanovat tatuointivuorossa olevat Viivi Mäkinen, Stella Manner ja Vilja Pohjala.

– Eihän koulun lakkauttaminen kivaa ole, mutta onneksi Rokissa on paljon kavereita, Viivi Mäkinen tuumii.

Hän kertoo heidän juuri vitosluokalta päässeiden opiskelleen Rokin vitosten kanssa yhdessä joka viikko valinnaisaineita. Näin on saatu uusia kavereita.

– Olemme tehneet esimerkiksi esityksiä luokalle ja harjoitelleet uusia kieliä, hän kertoo.

Ensi lukuvuodelle oppilaat saivat esittää kaveritoivomuksia.

– Kolmea kaveria sai toivoa samalle luokalle. Melkein kaikkien toiveet toteutuivat, Viivi Mäkinen iloitsee.

Tässä tulevat vielä kolmikon parhaat muistot Karpinlahdesta:

– Vesisota koko koulun kesken, Vilja Pohjala aloittaa.

– Kun mentiin koko koulu piilosta, Viivi Mäkinen muistaa.

– Luokkaretki Särkänniemeen tänä keväänä, sanoo Stella Manner.

– Meillä on ollut ihan paras luokka tänä vuonna, Viivi Mäkinen hehkuttaa vielä.

Viivi Mäkinen, Vilja Pohjala ja Stella Manner ottivat käsiinsä glittersydämet ystävyytensä merkiksi. Kuva: Heli Rahkonen

”Todella lyhytnäköistä”

Makkarakojulla koulun lakkauttaminen ei sen sijaan saa minkäänlaista hyväksyntää.

– Eihän tällainen vetele, todella lyhytnäköistä. Eri asia olisi, jos koulussa olisi vain muutama oppilas, mutta kun on 70. Ja sitten, kun niitä tiloja ei loppujen lopuksi ollutkaan. Tämä oli ihan poliittinen päätös, joka oli tehty jo aikoja sitten, jyrähtää Teemu Taipale.

– Ei tämä nyt ainakaan Etelä-Oriveden elinvoimaisuutta lisää.

Taipaleen yritys oli yksi niistä viidestä yrityksestä, jotka etukäteen Oriveden Sanomien yleisönosastossa kirjoittivat siirtävänsä toimintansa pois Orivedeltä, mikäli Karpinlahden koulu lakkautetaan.

Lue myös: Karpinlahden koulun kuntotutkimus

Näin yritykset ovat nyt tehneet: siirtäneet toimintansa Kangasalle ja Tampereelle.

Alma Kaski saa hattaran Joni Koskiselta. Hänen kanssaan hattaroita pyöritteli Jussi Unkila. Kasken perheestä paikalla olivat myös Jaana ja Elias kuvassa sekä Jussi Kaski. Koulun lakkauttaminen harmittaa perhettä, mutta eteenpäin katsotaan positiivisin mielin. Kuva: Heli Rahkonen

Leave a Comment