Koiramaista taidetta ja oikeanlaista koirankasvatusta – Taina Koskisen töistä voi bongata tutun nelijalkaisen, sillä hän inspiroituu myös hoitokoiristaan

Taina Koskinen
Taina Koskisen rakkaus koiriin näkyy myös hänen taiteessaan. Eräjärven Lounarissa on nyt esillä hänen koiramaista taidettaan. Kuva: Piritta Koskinen

Koirien lomakotia pitävän Taina Koskisen koirakokemus näkyy nyt myös Eräjärven Lounarissa. Siellä on esillä hänen taidenäyttelynsä, joka koostuu pääosin teoksista, joissa pääosassa on koira.

Alun perin Koskinen alkoi piirtää ja maalata tauluja omista koiristaan, mutta myöhemmin hän alkoi tehdä taidetta myös toisten ihmisten koirista.

Koira- ja eläintaulut Koskinen maalaa yleensä akryyli- tai öljyväreillä. Samoin hän tekee puuveistokset eli maalaa akryyli- ja öljyväreillä.

– Koirat on suuri intohimoni, ja koirapsykologiaa opiskelen koko ajan. Ilman tätä, koirien tuomaa elämän janoa, töitä ei syntyisi, ei ainakaan samalla riemulla kuin koirien myötä, Koskinen toteaa.

Taina Koskinen on Koirien Lomakoti Jatunin omistaja ja saa ideoita taideteoksiinsa hoitokoirista. Koskinen arvostaa koirien kanssa vietettyä aikaa ja niiden hyvää hoitamista.

– En voisi kuvitella, etten liikkuisi päivittäin monia pitkiä kävelylenkkejä koirien kanssa. Ulos on päästävä. Varmasti jokainen koira nauttii ulkoilusta, Koskinen tietää.

Hän muistuttaa, että koira on luonnostaan vaeltaja. Sen takia rauhalliset kävelyt koko lauman kanssa yhdistävät ja lujittavat laumahenkeä.

Koskinen on oivaltanut yhteiskävelyjen merkitykset käytännössä, ja se on ehdoton asia myös koirien sopeuttamisessa hoitolan arkeen.

Koskinen ymmärtää, että ihmiset pitävät koiriaan perheenjäseninä.

Hänen mukaansa ihmisten täytyy kuitenkin tiedostaa koiran olevan alimpana ihmisperheensä jäsenenä, jottei koiran alkuperä unohdu. Koira on eläin ja vieläpä petoeläin.

– Jos koira saa vallan perheessä, seuraukset voivat olla kohtalokkaat.

Koskinen muistuttaa, että koiraa pitää palkita oikein. Liian usein koiranomistajat lukevat hänen mukaansa väärin koiriaan eivätkä osaa palkita koiraa oikeaan aikaan oikeista asioista.

Koiran eleitä kannattaa tarkkailla, samoin kuin koiratkin vaistoavat omistajansa tunnetiloja. Usein koiranomistajat myöhästyvät lukiessaan koiraansa, joten korjaus menee koiralta ohi.

– Turhaan ihmiset ovat huolissaan, palkitsevatko he koiraansa tarpeeksi onnistuneesta käytöksestä. Laumanjohtajan hyväksyntä on paras palkka, rohkaisee Koskinen.

Koiran aivot ovat rakentuneet niin, että se odottaa jonkun johtavan itseään. Ellei näin tapahdu, se reagoi tilanteeseen jollain tavalla.

– Epäjohdonmukaisuus ja virheet koirankasvatuksessa aiheuttaa hankalaa tai jopa vaarallista toimintaa, esimerkiksi hyppimistä, haukkumista ja jopa puremista, Koskinen toteaa.

Koskinen muistuttaa, että ihmisen tulee aina johtaa koiraa, esimerkiksi mennä ulos ensimmäisenä, kävellä edempänä ja syödä ensin. Jos nämä asiat sivuuttaa, homma ei toimi.

– Asiaa ei auta, vaikka uhrautuisi ajatellen: ei se minua haittaa, jos koira hyppii tai puree. Se on turmiollista koiralle ja vastoin luonnon lakia.

Koskinen toteaa, että paras opetus koiran johtajuuteen löytyy koiraemoa tarkkailemalla. Emo hoitaa kärsivällisesti pentujaan ja päättäväisesti myös korjaa pentujen huonoa käytöstä.

Luonto-ohjelmat tarjoavat hienon mahdollisuuden tutustua eläinten, nimenomaan petoeläinten, maailmaan.

– Itse katselin juuri Avaran luonnon leijonista kertovan jakson. Lauman eloonjäämisen eteen on tehtävä töitä, ja jokaisen on siihen osallistuttava. Jonkun täytyy johtaa tuota laumaa, ja ansaittava sen hyväksyntä, muuten se ei selviä ja kuolee sukupuuttoon. Tämä sama sääntö koskee jokaista laumaa, vaikka sen muodostaisi yksi ihminen ja koira, kertoo Koskinen.

Taina Koskisen taidenäyttely on esillä 2. heinäkuuta asti.

Leave a Comment