50 vuotta sitten: Valkolakkeja, ruusuja, todistuksia – Yhteiskoulun työvuosi päättyi

vanha vuosikerta, ylioppilaat 1972
Oriveden Yhteiskoulun uudet ylioppilaat.

Valkolakkeja, hehkuvia ruusuja ja – hymyä, onnea; myös eron kaihoa. Jännitystä ja odotusta. Viimeisetkö valkolakit, aprikoivat erityisesti 7. lk:n oppilaat, nykyiset yo-kokelaat? seuratessaan Oriveden yhteiskoulun perinteistä lukuvuoden päättäjäismenoa.

Sitä ennen oli tuotu koulun ja valtakunnan liput juhlasaliin, veisattu tavanmukainen Suvivirsi ja rehtoriksi siirtyvä teol.tri EEVA OJANEN puhunut vakavia sanoja.

Lue lisää: Kaikki 50 vuotta sitten -jutut löytyvät Silloin ennen -sivustolta.

Yli 20 vuotta koulua palvellut rehtori PAAVO VIRTA tarkasteli puheessaan koululaitoksemme kehitystä, erityisesti sen politisoitumisen tuomaa ilmeistä vaaraa. Peruskoulusta on Ruotsissa saatu karvaita kokemuksia. Toivotaan, että tämä koulu, johon OYK kohdakkoin tulee mukaan, onnistuu Suomessa.

Äskeinen OYK:n tarkastus osoitti tilanpuutteen olleen koulutyön paha este, joten uudisrakennus tuo korjauksen. Koulu on arvostettu ja ”hyvissä kirjoissa” pääkaupungin koulupiireissä, kertoivat nämä tarkastajat.

Teini LEILA UNKILA soitti taidokkaasti Griegin Keväälle, alaluokkien kuoro lauloi rytmiryhmän ja mus.op. IPRI MATTILAN säestämänä.

Johtokunnan puheenjohtaja, el.lääk. SIMO UNKILA kiitti eroavaa rehtoria pitkästä ja satoisasta työpäivästä koulun hyväksi. Hän toivotti uuden rehtorin tervetulleeksi. Kiitokset sai myös koulun taloudenhoitaja, toim.joht. ALLAN VIHERMA taitavasta koulun taloudenhoidosta, mikä on mahdollistanut monen ratkaisun teon. Lopuksi paiskasivat eroava ja uusi rehtori kättä: tapahtui vahdinvaihto.

Ylioppilas PERTTI SYVÄNEN puhui miehekkäästi koululle, opetajille ja oppilastovereille.

Todistukset jaettiin, valkolakit painettiin kutri- ja pörröpäihin, vaaleanpunainen ruusu kiinnitettiin rintaan. Ulkona seurasi sitten muu kukitus. – Koulun elämälle paljon merkinnyt, tuloksekas lukuvuosi oli päättynyt; uusi alkaa jo 1. elokuuta, koulutyö 21, samaa kuuta.

vanha vuosikerta, ylioppilaat 1972
Heikki Liinamaa saa valkolakkinsa rehtori Eeva Ojasen kädestä, isä; Timo Liinamaa sai aikoinaan oman yo-lakkinsa Oriveden yhteiskoulun ensimmäisissä lakkiaisissa.

Stipendit ja palkinnot:

Vuollekoski: Seija Lepola 3B 60 mk, Helena Karpiola 5A 60 mk, Maria Juuti 3A 60 mk.

Niemelän muistorahasto: Irma Monter 2C 20 mk.

Koskelan muistorahasto: Irmeli Lahtua 8A 50 mk, Aimo Oksanen 8A 50 mk.

Peltosen muistorahasto: Sirpa Kankainen 6C 70 mk.

Aarnion rahastosta: Hilkka Rautonen 8B 40 mk.

Liikuntakasvastusrahasto: Antti Hietaniemi 8A 80 mk.

Jääskeläisen rahasto: Pauli Niittynen 6A 200 mk.

Opintotukirahasto, á 100 mk: Erja Hannu 1C, Elisa Keihäs 1B, Pirkko Ojanen 2A, Leena Mäkinen 2D, Anneli Syvänen 3D, Elina Kuntti 3B, Tiina Teräs 4C, Birgitta Anttila 4D, Ensio Erkkilä 5A, Anne-Mari Niemi 5B, Eija Lahti 6B, Minna Karppelin 6A, Jouko Viitanen 7A, Anneli Mustalahti 7C, Marja-Leena Vähäsaari 8B, Paula Viskari 8B.

Johtokunnan stipendit lukukausien parhaille: Leena Virkki 3A sl. ka. 9,50, Terhi Mäkinen 3D kl ka. 9,6.

Lions Clubin stipendi 900 mk: Taina Nurminen 8A.

Vakuutusyhtiä Varman stipendi 30 mk: Reetta Tiihamäki 1C

Kkt. Kotipohjan stipendit: Pirkko Joki 5A 30 mk, Timo Niittymäki 5D 30 mk.

Oriv. Säästöpankin stipendi 100 mk: Isto ja Reijo Männistö 1B.

Osuuspankin ryhtipalkinnot: Ensio Erkkilä 5A, Birgitta Anttila 4D.

Johtokunnan kirjalahja eniten puoltoääniä saaneelle: Raija Niemi 8B 34/36.

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 1.6.1972. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment