Nuorisovaltuusto sai oikeuden tehdä kaupunginvaltuustossa toimenpidealoitteita – Orivesi voi nyt saada nuorisovaltuustomyönteisen kunnan sertifikaatin

Oriveden nuoriosovaltuustoon kuuluvat muun muassa Laura Penttilä, Senja Hannila, Ida Heimo, Aava Järvinen ja Salla Katajainen. Kuva: Petteri Lähteenmäki

Oriveden kaupunginvaltuusto myönsi Oriveden nuorisovaltuustolle oikeuden tehdä kaupunginvaltuustossa toimenpidealoitteita.

Aloitteen voi tehdä kulloinkin nuorisovaltuustoa kaupunginvaltuustossa edustava nuori. Nyt nuorisovaltuuston edustajana kaupunginvaltuuston kokouksissa on nuorisovaltuuston puheenjohtaja Ida Heimo.

Aloiteoikeuden myöntämistä Oriveden kaupunginhallitukselle ja sitä kautta valtuustolle esitti nuorisovaltuusto.

– Suora aloiteoikeus helpottaisi kaupunginvaltuuston ja nuorisovaltuuston kanssakäymistä sekä vahvistaisi nuorisovaltuuston asemaa kaupungin organisaatiossa.

Oriveden nuorisovaltuusto on hakenut Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto ry:ltä nuorisovaltuustomyönteisen kunnan sertifikaattia. Jo sen saamiseenkin tarvitaan suora aloiteoikeus nuorisovaltuuston ja kaupunginvaltuuston välille.

– Kaikki muut pakolliset ehdot sertifikaatin myöntämiselle toteutuvat jo nyt lukuun ottamatta suoraa aloiteoikeutta. Sertifikaatin saaminen Orivedelle toisi myös varmasti näkyvyyttä sekä positiivista ilmapiiriä, nuorisovaltuuston esityksessä todetaan.

Maanantaina pidetyssä kaupunginvaltuuston kokouksessa kaupunginjohtaja Juha Kuusisto totesi, että nuorisovaltuuston esityksestä poiketen nuorisovaltuustolle päätettiin myöntää oikeus tehdä toimenpidealoitteita.

– Kuntalaissa määritellään aloiteoikeus, joka koskee muun muassa kuntalaisia ja kunnassa toimivia yhteisöjä. Halusimme hallituksessa tehdä selkeyden vuoksi eron kuntalaissa määritellyn aloiteoikeuden ja nuorisovaltuuston aloiteoikeuden välille.

– Siksi nuorisovaltuuston kohdalla puhutaan nyt oikeudesta tehdä toimenpidealoitteita. Sisällöllisesti näissä kahdessa asiassa ei periaatteessa ole eroja, Kuusisto selvitti.

Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto ry valitsi Oriveden nuorisovaltuuston vuoden nuvaksi Suomessa vuonna 2019.

Juttua on muokattu 25.5.2022 klo 12.46: Juttuun on lisätty nuorisovaltuuston puheenjohtajan nimi ja tieto nuorisovaltuuston saamasta vuoden nuva -tittelistä.

Leave a Comment