Asbestin myrkyllisyysluokitus olisi syytä tarkistaa – silloin asbestilevyjen hautaaminen maahan voisi tulla mahdolliseksi

Asbesti on kivimineraaleista muokattu tuote. Se hyvin hienokuituista ja hajotessaan kevyttä. Siten asbestia voi helposti joutua hengityselimiin, missä se ärsytyksellään tappaa vähitellen ihmisen.

Luonnossa on krysotiiliasbestia. Se on yleinen mineraali ultramafisissa kivissä. Sen sulamispiste on niin korkea, että siitä tehdyt tuotteet ovat toimineet hyvin kuumien paikkojen eristyksessä.

Asbestia on sekoitettu yleisesti kattolevyihin. Tässä se on toiminut erinomaisesti, koska se on liukenematonta.

Tästä syystä asbesti on maaperään haudattuna vaaratonta. Ihan samaan tapaan kuin luonnossa oleva krysotiili on lähes liukenemattomana täysin vaaraton.

Asbestista johtuneet sairaudet ovat tulleet kuivien asbestilevyjen käsittelyn yhteydessä. Tästä asiasta oli taannoin jännityselokuva televisiossa.

Asbesti on liukenematon aine. Siis se ei aineena kemiallisesti ole myrkyllinen, mutta se tunkeutuu kuivana pölynä ihmisen keuhkoihin ja aiheuttaa fysikaalisesti tuhoja. Tästä syystä asbesti on luokiteltu myrkylliseksi.

Luokitus on siinä mielessä asiantuntematon, että kysymys ei ole myrkystä vaan haitta-aineesta.

Olisi aiheellista tarkistaa asbestin myrkyllisyysluokitus. Tällöin vanhat katot voitaisiin asiantuntijoiden valvonnassa haudata maahan.

Eelis Pulkkinen

Orivesi

geologi

Leave a Comment