Hirsilän koululle jätetään hyvästit kyläjuhlassa – vaikka tunnelmat ovat kylällä vaisut, ei sunnuntain juhlasta haluta surujuhlaa

Hirsilän kyläjuhla
Martti Valtonen, Minna Juuti ja Juhani Viitaniemi toivovat, että kyläjuhlaan saapuu runsaasti väkeä. Tekemistä on niin koululla kuin lähellä sijaitsevassa Harjulassa. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Hirsilän koulu saa jäähyväisjuhlan.

Juhlaa vietetään sunnuntaina ja tervetulleita sinne ovat koululaisten ja kylän asukkaiden lisäksi kaikki, jotka haluavat jättää jäähyväiset koululle tai vaikkapa muistella siellä viettämiään kouluvuosia.

Vaikka oman kylän koulun toiminnan loppuminen oli kyläläisille pettymys, ei sunnuntain juhlasta haluta kuitenkaan tehdä surujuhlaa.

– Totta kai tähän liittyy haikeutta, ja lapsiperheet ja lapset varmasti surevat sitä, että koulunkäynti täällä päättyy. Me koitamme nyt kuitenkin katsoa positiivisesti tulevaisuuteen ja siksi sunnuntainakin on tarkoitus enemmän iloita, Hirsilän seudun kyläyhdistyksen puheenjohtaja Juhani Viitaniemi sanoo.

– Kyse on kyläjuhlasta, vahvistaa Hirsilän vanhempainyhdistyksen Minna Juuti.

Vanhempainyhdistykselle yksi sen viimeisiksi jäävistä tapahtumista

Kyläyhdistyksen ja vanhempainyhdistyksen lisäksi tapahtumaa ovat järjestämässä myös Hirsilän Pyrkivä ja Hirsilän pienviljelijäyhdistys.

– Vanhempainyhdistykselle se on yksi viimeisimmistä kerroista, kun se vielä touhuaa koulun lasten eteen. Yhdistys on ollut erittäin aktiivinen ja saanut paljon hyvää aikaa. Harmihan se on, että senkin on nyt lopetettava toimintansa, Viitaniemi sanoo.

Lue myös: Hirsilän Helmihulinoissa viihtyivät niin lapset kuin aikuiset – katso kuvista, mitä kaikkea Hirsilän koulun pihassa tapahtui

Yhdistys on lakkautettava, sillä sääntöjensä mukaan se toimii Hirsilän kasvatusyhteisön alaisuudessa. Kun koulun toiminta loppuu, ei yhteisöä enää ole. Valoisa puoli asiasta on kuitenkin löydettävissä.

– Toivon, että innokkaat kyläläiset siirtyvät siitä sitten toimimaan muissa kylän yhdistyksissä, Juuti sanoo.

Viitaniemi ei kuitenkaan peittele sitä, että koulun lakkauttaminen kaivelee yhä hänen mieltään.

– Paljon siinä oli kaikenlaista toimintaa, jotta koulua ei olisi lopetettu. Ei se mieltä hirveästi rauhoita, vaikka lakkautuspäätöksen taustalla oli vahvat taloudelliset syyt.

Viitaniemeä mietityttääkin, kuinka kylä saadaan nyt pysymään elävänä ja houkuttelevana uusille asukkaille.

– Mutta se on tietysti nyt meidän yhdistysten asia keksiä niitä asioita.

– Kylän elävyyttä se tietysti romahduttaa, kun koulu täältä lähtee. Mutta aika näyttää, mihin tämä tästä muotoutuu, Juuti toteaa.

Hirsilän koulu
Minna Juuti uskoo, että koulurakennus löytää uuden omistajan. Martti Valtoselle ja Juhani Viitaniemelle olisi tärkeää, että koulun pihaa voisi yhä käyttää muun muassa harrastustoimintaan. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Huoli on muun muassa harrastus- ja leikkipaikoista

Jossain vaiheessa koulu ja sen kiinteistö saavat todennäköisesti uuden omistajan, sillä kaupunki on päättänyt huutokaupata kohteen. Ajankohdasta ei vielä ole varmuutta, vaikka asian kanssa oli tarkoitus edetä nopeasti.

Lue myös: Kaupunki huutokauppaa Hirsilän ja Karpinlahden koulut – kiinteistöt tulevat myyntiin lähiviikkoina

Kyläläisiä edessä olevat muutokset kuitenkin mietityttävät, sillä koulu ja sen piha on ollut monen toiminnan keskuspaikka. Viitaniemen mukaan esimerkiksi talvisin koulun kentällä on käyty pelaamassa paljon jääkiekkoa.

Koulun päädyssä on päiväkodin käytössä ollut leikkipuisto. Koulurakennuksen yhteydessä on myös pukeutumis- ja peseytymistilat, joita esimerkiksi Hirsilän Pyrkivän jalkapalloilijat ovat käyttäneet. Läheisellä jalkapallokentällä ei huoltotiloja ole.

– Onhan se ollut pohdinnassa, että olisiko kylällä ja kyläläisillä mahdollisuutta ottaa koulurakennus vastuulleen. Se vaatisi aktiivisen ihmisen, joka jaksaisi tässä jotenkin kylätalotoimintaa pyörittää, Juuti arvioi.

Kovin realistisena vaihtoehtona sitä ei kuitenkaan pidetä, että jokin yhdistys koulun ja kiinteistön ostaisi. Vaikka varsinainen ostohinta olisi alhainen, esteeksi nousevat ylläpitokustannukset.

– Siihen kuitenkin uskon, että ostaja tälle löytyy. Mahdollisuuksia tässä on kekseliäälle ihmiselle paljon. Ei tämä tyhjilleen jää, Juuti sanoo.

– Meille se olisi tietysti tärkeää, että tietäisimme, mitä jatkossa tapahtuu. Saammeko käyttää pihan kenttää ja huoltorakennusta tai miten se tilanne ratkaistaan, jos koulu menee kaupaksi? Se olisi meille tärkeää, että urheilupuolen toimintoja saisimme täällä jatkaa. Kylä jää, vaikka koulu lähtee, Viitaniemi sanoo.

Iltapäivällä alkaa ja päättyy, kun siltä tuntuu

Sunnuntaina on kuitenkin tarkoitus muistella menneitä ja ennen kaikkea iloita kaikesta siitä, mitä koulu on kylälle tarjonnut.

Yhtenä viimeisimpänä tekonaan vanhempainyhdistys onkin luvannut järjestää kyläjuhlaan lapsille ja lapsenmielisille discon. Tanssimaan pääsee Harjulassa.

– DJ on tulossa paikalle soittamaan musiikkia. Koristelemme paikan ja tarjolle tulee ainakin hattaraa ja limpparia, Juuti kertoo.

Kyläyhdistys on puolestaan ottanut vastuulleen koulun puolella järjestettävän kahvitarjoilun. Myös makkaramestari Martti Valtonen aiotaan päästää irti.

– Jos sää sallii, niin Hirsilän Pyrkivä järjestää koulun pihaan pallotutkan. Siinä voi sitten kisailla, että kuka laukoo kaikkein kovimpaa, Pyrkivän toiminnassa mukana oleva Valtonen sanoo.

Lisäksi pihaan pystytetään pomppulinna ja esiintyjiksi ovat lupautuneet sirkustaitelija Kalevi Montela, Etni Khan ja duona esiintyvät Jussi ja Seppo. Onnenpyörääkin juhlassa voi pyöräyttää.

Kyläjuhlan riennot alkavat iltapäivällä. Päättymisajankohtaa tapahtuman järjestäjät eivät ala vielä arvailemaan.

– Lopetellaan sitten, kun siltä tuntuu, Juuti naurahtaa.

Hirsilän koulu
Hirsilän koulun päädyssä on ollut päiväkodin tilat. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Leave a Comment